Zápis ze zasedání Sociální komise AS UK 14. října 2022

Přítomní:

Mgr. Michael Glogr (PF), Mgr. Jan Bičovský, Ph.D. (FF), Mgr. Kristýna Bubeníková (PřF), Mgr. Agáta Hrdličková (FHS), Mgr. Jan Křovák (FSV), Mgr. Tomáš Konečný (FF), Bc. Veronika Vohlídková (PedF)

Hosté:

Mgr. Zuzana Poláková (UK Point), Mgr. Martin Maňásek (pověřený výkonem agendy kvestora UK), PhDr. Ing. Marie Vymazalová, Ph.D. (členka kolegia), Jakub Vašák (CPS)

Program:


  1. Schválení zápisu ze zasedání dne 20. června

  2. OR – Přiznávání sociálních stipendií na UK v akademickém roce 2022/2023

  3. Studentský klub Celetná

  4. Podpora studentské zájmové činnosti

      a. 

    Český model amerického kongresu 2022 + Československé křižovatky

      b. 

    "Vyhraj Únor"

  5. Různé


Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK, přivítal všechny přítomné a zahájil zasedání Sociální komise AS UK, které se konalo prezenčně v Malé zasedací síni Karolina.

1. Schválení zápisu ze zasedání dne 20. června 2022

Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK, uvedl, že k zápisu ze zasedání dne 20. června 2022 nebyly doručeny připomínky. Zápis byl schválen tichým souhlasem.

2. OR – Přiznávání sociálních stipendií na UK v akademickém roce 2022/2023

Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK, uvedl tento bod a předal slovo Mgr. Maňáskovi – V již dříve vydaném OR byla nastavena výše sociálního stipendia na 5000 Kč, přičemž částku 4500 Kč dostáváme od státu a UK dorovnává, resp. zvyšuje stipendium z vlastních prostředků o 950 Kč měsíčně. Přes léto proběhla revize fondů na RUK. Na fondu provozních prostředků určených na sociální stipendia je nyní zhruba 8,5 mil. Kč, proto můžeme částku vypláceného stipendia jednorázově zvýšit na 6000 Kč. V posledním kvartálu roku 2022 bude UK z fondu doplácet 1950 Kč oproti částce od státu. Od ledna 2023 budou částky jinak, jelikož se bude zvedat minimální mzda, a tak nám stát bude přispívat více. Pokud budeme stipendium zvyšovat i do budoucna, tak změna opatření rektorky půjde na AS jako klasický materiál. Nyní toto zvýšení znamená náklad necelých 300.000 Kč navíc. Zároveň zvýšíme v nějaké formě i příspěvek na ubytování, ale to nebude formou OR. Při další výplatě ubytovacího stipendia se ceník také o něco zvedne.


Mgr. Konečný poděkoval za předloženou změnu a za její komunikování. Informoval, že už roce 2019 jsme stipendia zvedali a tehdy UK doplácena 1360 Kč do částky 5000 Kč. Z důvodu zvyšování minimální mzdy jsme na nich v posledních letech „šetřili“. Nebylo by s ohledem na inflaci bylo dobré upravit příspěvek UK nějak relačně k příspěvku státu, např. že budeme doplácet 1/5 z částky dávané státem? Ať je to automaticky zvyšované a nemusí se to revidovat každoročně.


PhDr. Vymazalová – To, o čem mluví Mgr. Maňásek, jsou finance, které máme navíc, z čehož můžeme uloupnout. Již nyní znevýhodněným proplácíme obědy a přihlášky, ale to je financované přímo z Principů, nejedná se o totožnou částku jako těch 8,5 mil. Kč. Možnost navázat náš příspěvek na stipendia na výpočet je dobrý nápad.


Mgr. Maňásek – Toto jsou peníze, které jsme dostali od státu přímo za tímto účelem, nejedná se o to, co jsme si sami uloupli z Principů. Za návrh na automatizaci výše příspěvku děkuje. Každopádně se OR každý rok předkládají znovu z důvodu úpravy dat, ale rozumí, že jistá forma automatizace by byla vhodná.


Mgr. Konečný – Nebylo by vhodné studenty informovat, že mají možnost žádat si o příspěvky na bydlení, jelikož do jejich výpočtu se nově nepočítají příjmy ze stipendií? Bylo by dobré o tom studenty informovat, byť se nejedná přímo o agendu UK.


Mgr. Glogr – Má za to, že veškeré tyto podpory, včetně sociálních bytů, které UK má, jsou velmi málo využívané. Má na mysli byty na Krystalu. Nestálo by za to tyto možnosti více propagovat? Tíživá sociální situace je častým důvodem zanechání studia. Je otázka, zda nepůsobit na studenty i tímto směrem, protože z toho studenti mohou čerpat.


PhDr. Vymazalová – Byty jsou určené pro mladé vědecké pracovníky, žádosti musí projít komisí. Minule se však přihlásil jen jeden člověk, což ji velmi zarazilo. Mělo by to být lépe komunikováno, avšak tohoto si je vědoma a bude to řešit.


Mgr. Glogr – Děkuje. Dále by jej zajímalo, jak rozšířit povědomí o dalších podporách, které máme k dispozici.


PhDr. Vymazalová – Snaží se informace propagovat skrze newsletter, přes zaměstnance apod. Vezme si to jako podnět. Ale není problém to dát hned do dalšího čísla newsletteru a dát to hned i na sociální sítě. Tam měníme komunikační strategii, kdy je má nově na starosti jediná osoba. Rozumí, že to není „reprezentační“ kanál, ale snažíme se vycházet vstříc studentům.


Mgr. Poláková – Naposledy se sdílely informaci z Kampusu Hybernská, kdy jsme inzerovali volné kanceláře pro studentské spolky.


Mgr. Maňásek – Zároveň je možné pořídit i časově omezenou aktualitu do SIS, která by tam mohla být před ukončením podávání žádostí o ubytovací stipendia apod.


Dr. Bičovský – Zhruba každý 1000 student je v situaci, kdy žádá o stipendium, čte to správně?


Mgr. Maňásek – Ano, je to tak, zhruba 50 studentů z 50 tisíc žádá o příspěvky oprávněně a dosahuje na ně.


Dr. Bičovský – A jsme připraveni na to, že se nám najednou zvýší počty žádostí? Najednou nám může mnoho studentů zjistit, že na ně dosáhnou.


Mgr. Maňásek – Když jich bude 500, tak jsme na to připraveni, když žadatelů bude 5000, tak ne.


Mgr. Poláková – Sociální stipendium je definováno v zákoně. I kdyby si zažádali všichni, kdo mohou, tak to nebude zas takový skokový nárůst.


PhDr. Vymazalová – Zorganizovali jsme i adaptační dny pro znevýhodněné. Snažíme se studenty naučit, že jim v chráněném prostoru nabízíme pomoc. Z kapacity 30 osob se přihlásilo 20 a dorazilo 15. Nabídky zde jsou, ale studenti se musí naučit ji přijímat.


Dr. Bičovský – Máte porovnání, jak si stojíme mezi českými VŠ v procentu studentů, kteří na sociální stipendium dosáhnou?


Mgr. Maňásek – To nevíme, ale asi to můžeme zjistit.


Mgr. Konečný – U nás je počet řádově nižší, avšak sídlíme v Praze, která je nákladná, a tak studenti z nízkopříjmových rodin ani nezvažují, že by si sem podávali přihlášku. Např. v Olomouci se jedná o 2 % studentů.


Dr. Bičovský – Stálo by za to se zeptat na MHMP, zda to nevnímají jako potenciální nevýhodu Prahy, kdy by mohli univerzity podpořit, abychom se nezbavovali potenciálně dobrých studentů.


Mgr. Poláková – Není to o podpoře konkrétních studentů, ale musíme je motivovat už k podávání přihlášek. Plánujeme jezdit na SOŠ ve Středočeském kraji, abychom jim ukázali, že zde uspějí i přes to, že nejsou z Prahy.


Mgr. Konečný – Nestálo by za to navázat s MHMP spolupráci v rámci metodické pomoci stran vyplňování žádostí na příspěvek na bydlení? Studenti, kteří řeší sehnání si bydlení jako takového, v danou chvíli neřeší, zda dosáhnout na příspěvky, ani je to nenapadne. Nově na to mohou dosáhnout i studenti, kteří bydlí ve sdílených bytech. Žádost není jednoduchá a kdyby jim s tím někdo pomáhal, tak to jistě ocení. MHMP by mohl mít k dispozici osobu, která by s tímto jeden den v týdnu mohla radit.


Dr. Bičovský – Napadl jej i Kampus Hybernská, ale ten je zahlcený. Na MHMP by se ale možná někdo našel. Za zkoušku to jistě stojí.


Návrh usnesení:

„Sociální komise AS UK bere návrh změny OR na vědomí.“

Schváleno tichým souhlasem

3. Studentský klub Celetná

Mgr. Maňásek – K tomu, aby v tomto prostoru mohla být vytvořena učebna, je potřeba několik stavebních zásahů. Zejména musíme zvýšit osvětlení dle norem, což dělá 460.000 Kč jen na rekonstrukci. Domnívá se, že není nutné to formálně dostat do tohoto stavu. V rámci rozpočtu 30.000 Kč to však můžeme převést na studovnu či obdobný prostor, kde nejsou takové požadavky na světelnost. Během zimy jsou obrovské náklady na vytápění, takže by to rádi zprovoznili na jaře. I v Celetné 13 je mnoho míst pro studium, nejen v přízemí, ale i ve vyšších patrech. Dále je k dispozici studovna PedF, což je fakultní prostor. Samostatně oddělený klub je i přesto ideální, je to oddělený prostor, a rádi by jej otevřeli. Pokud však klub nebude dlouhodobě vytížen, tak je otázka, zda neomezit otevírací hodiny apod.


PhDr. Vymazalová – Má to nejen sociální rozměr, ale je potřeba myslet i na udržitelný rozvoj. Jdeme do nesnadného období, což pocítíme i doma. Pokud nám tam bude chodit jeden student, tak není udržitelné to provozovat.


Dr. Bičovský – Myslí, že stačí napsat doktorandům a doktorandkám, že tento prostor vznikne, a o návštěvnost nebude nouze. Stačí to trochu zpropagovat a lidé tam studovat přijdou.


Mgr. Konečný – Fandí této myšlence, prostor v centru dlouhodobě chybí. Přimlouvá se za to, aby to bylo spuštěno nejpozději v lednu. V průběhu akademického roku kolísá frekvence potřeb, a během zkouškového období je prostor skutečně zapotřebí.


Počítá se i s prostorem, který nebude klidovou zónou, ale bude sloužit k jídlu? Máme dlouhodobý problém ohledně dostupnosti mikrovlnek. Je to nejmenší náklad, který bude mít největší dopad.


Řada studentů si ani nevšimla, že Celetná 13 funguje. Bylo by dobré otevírací doby prostor sladit, není potřeba mít otevřené oba prostory.


Myslí si, že kdyby bylo možné prostory, byť za poplatek, pronajímané spolkům, tak to jistě bude také vítané. Např. pro deskové hry nejsou nikde vhodné prostory.


Dr. Bičovský – Kdyby bylo možné udělat jednoduchou infografiku s domem a židličkami, tak si studenti spíše představí, že se jedná o studijní místo, než když budeme propagovat „Studentský klub“.


PhDr. Vymazalová – Chápe, že je mikrovlnka důležitá, ale má s tím osobně problém. Má strach, že výsledkem zanedlouho bude zašpiněná a nepoužitelná mikrovlnka. Provoz bude náročný na něčí čas, protože je potřeba to udržovat čisté a provozuschopné. Co se týče vykrývání časů UK Pointu a studovny, tak je UK Point dostupný od 9 do 18 hodin, takže to není moc možné.


Dr. Bičovský – Určitě nejsme jediní, kdo řeší tento problém.


Mgr. Glogr – Co se týče mikrovlnek a možnosti se najíst, tak v Menze na Právnické fakultě ji máme k dispozici. Pokud si ale ve studovně někdo dá aromatické jídlo, tak to nebude vhodné ke studiu.


Mgr. Konečný – Je tam ale stavebně oddělený prostor, ideální právě pro oddělení konzumace a studia.


Vohradská – Položila dotaz, zda se již zvažovala otevírací doba, zejména zda bude studovna otevřena po večerech, o víkendu či výjimečně i v noci.


Mgr. Maňásek – Zatím se nad tím nezamýšleli, je to zatím ke zvážení, vymyslí to.


Mgr. Konečný – Kdyby mohl být sobotní provoz alespoň o zkouškovém, tak to bude ideální, zájem zcela jistě bude. V Praze je o víkendu minimum prostor ke studiu.


Mgr. Glogr – Vítá otevření nového studijního prostoru na UK, ale máme studijní prostory na mnohých fakultách v centru, máme prostory v Celetné 13, ale přesto nejsou využívané ze 100 %. Je tedy rozumné otevírat nový prostor? Zase potřebujeme myslet na sociální aspekt. Je to vhodný prostor i pro hraní deskových her, pro vánoční večírky spolků apod. Je to prostor, který potřebujeme a který dříve aktivně fungoval. V posledních letech tam však byl velký problém s větráním či s odpady. Neví, zda to bylo v rámci rekonstrukce řešeno, ale s tímto si prostor neuměl příliš poradit. I to může zhoršovat studijní prostředí.


Mgr. Maňásek – Děkuje za upozornění, během rekonstrukce se toto asi neřešilo. Prověří to.


Mgr. Glogr – Byl by rád, kdyby to byl variabilní prostor, který by mohl fungovat jinak v průběhu dne a jinak večer. Poté bude samozřejmě odlišný režim během zkouškového období.

4. Podpora studentské zájmové činnosti

a. Český model amerického kongresu 2022 + Československé křižovatky

Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK, uvedl tento bod a předal slovo Jakubu Vašákovi z Centra politických studií, který seznámil Sociální komisi AS UK s projektem – Krátce představil dva projekty, pro které Centrum politických studií žádá o podporu. Prvním projektem je ČMAK, který je politickou simulací s cílem zajistit politickou angažovanost mladých osob. Cílem tohoto týdenního projektu je umožnění prezence svých názorů a možnost angažovanost se v diskuzi. Účastníci si dovedou zpřítomnit téma politické angažovanosti i jinak, než sledováním médií a dalších sociálních kanálů. Letos se povedlo zapojit asi 170 osob. Každý si může najít roli dle svých preferencí. Mají ubytování na kolejích v Plzni, což hradí z rozpočtu akce a činí to 225.000 Kč. Podporuje je i americká ambasáda, Plzeň ÚMO 3 či paní rektorka.


Mgr. Glogr poděkoval za přestavení, ČMAK podporuje UK pravidelně a dlouhodobě. Právní odbor RUK zatím nezaslal stanovisko. Jak si stojí výsledek celého rozpočtu? Akce již proběhla, tak ať není nutné příspěvek následně modifikovat.


Vašák – Komplikuje to to, že vyúčtování ještě nemají uzavřeno. Zatím mají proplaceno 380.000 Kč, další faktury a výdaje zatím nejsou proplaceny, a proto nemohou rozpočet předložit. Nicméně koleje již byly proplaceny, stejně tak většina nákladů za občerstvení.


Mgr. Hrdličková – Pokud schválíme celou částku a zjistíte, že přiznaná částka bude vyšší, co poté uděláte s penězi?


Vašák – Finance budou plně využity na krytí nákladů akce. Situace byla již od loňska dosti komplikovaná, a to i kvůli inflaci, proto podávají žádost až zpětně. Koleje letos daly daleko menší slevu než v minulých letech, místo 25 % jen 10 %. Nechtějí žádat od UK více, než je třeba. Výpadek ve financích byl z důvodu covidu, kdy vraceli i nějaké účastnické poplatky. Co se týče grantu od Ministerstva zahraničí, tak žádost podali již v listopadu, ale kladné stanovisko dostali až v červnu – místo 100.000 Kč dostali jen 64.000 Kč. Co se týče grantu od Plzeňského kraje, tak stanovisko, zda bude či nebude přiznán, dostali teprve 14 dnů nazpět. I proto žádost přichází na Sociální komisi až nyní a finanční obnos využijí skutečně celý. I kdyby peníze přebyly, tak spolek organizuje širokou plejádu dalších akcí, na které se využijí. Ale spíše to nepředpokládají.


Mgr. Glogr – Chápe výdajovou část rozpočtu, ale v žádosti absentuje příjmová stránka věci, což považuje za zásadní věc. Chápe, že mají výdaje, ale neví, jakou částku bude potřeba dokrýt.


Vašák – Ne že bychom si bez peněz nedokázali poradit, ale další ročník by nejspíše operoval s vyšším účastnickým poplatkem, což zamezí v účasti mnoha osob.


Mgr. Grogr – Rozumí možné ztrátě do budoucího roku, ale pokud nevíme příjmy, tak to považuje za velmi zásadní nedostatek žádosti. Podpora má primárně dokrývat nedostatek v rozpočtu. Navrhuje, že bychom se k tomuto tématu mohli vrátit za měsíc, až bude znám detail rozpočtu.


Mgr. Konečný – jedna rovina je taková, že příjmy se teprve doskládávají a žádá se o dokrytí nejistých situací. Jsou zde grantové příjmy, které projekt pokrývají, ale ty neumožňují platit účastnický servis (jídlo a ubytování). Ve výsledku nám stejně přijdou tyto finance zpět na účet, jelikož se z těchto peněz vyrovná poplatek za ubytování.


Vašák – Ano, je to tak, teprve nyní dáváme dohromady, jak si finančně vedeme. Finance od UK nám poskytnou velkou jistotu. Zatím známou příjmovou stránku může samozřejmě dodat. Byť primární část příspěvku jde na ČMAK, tak zde máme i Československé křižovatky, které teprve mají proběhnout. Když se to odloží, tak zde bude nejistota ohledně druhé akce.


Mgr. Glogr – Už tak je problematické, jak podpořit dvě akce na jednu žádost. I u křižovatek však chybí data stran příjmů, máme tam jen výdaje.


Vašák – Rozumí tomu, je to logický argument. Nicméně by si vážil toho, kdyby to bylo projednáno nyní.


Projednávání této žádosti bylo přerušeno.

b. "Vyhraj Únor"

Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK, uvedl tento bod a předal slovo Vašákovi, který s akcí seznámil Sociální komisi AS UK – Jedná se o další možnost, jak si zpřítomnit politickou angažovanost, a to přes československou historii. Soustředíme se na rok 1948. Účastníci mají možnost působit jako poslanci, ministři či novináři. Mohou projednávat otázky spojené s volbou prezidenta republiky. Celkově se snaží podpořit vztah k historii Česka. V minulých letech získali finance od FF či z nadačního fondu, ale letos žádné výzvy nebyly vypsány. Proto letos žádají o podporu i na tuto akci.


Projednávání této žádosti bylo přerušeno.

5. Různé

Mgr. Konečný otevřel téma přidělování podpory na studentskou zájmovou činnost. Mgr. Glogr na něj navázal a uvedl, že se jedná o stále otevřenou výzvu pro spolky působící na UK. Máme fakultní a univerzitní spolky, přičemž rozlišujeme akce mimořádného významu, akce celouniverzitního významu a akce fakultního charakteru. K těm posledním se nevyjadřuje Sociální komise AS UK, ale Hodnotící komise UK. Je otázkou, zda tento formát již není překonaný. V poslední době máme méně žádostí, a to od doby covidu. Do první vlny covidu jsme měli zhruba dvě žádosti na každé komisi, avšak můžeme pozorovat sestupný trend. Plánuje oslovit registrované spolky na základě seznamu vedeného UK Pointem, aby je upozornil na možnost žádosti podávat.


Dr. Bičovský – Zajímá jej, jak to funguje s rozpočtem: jak se plní, jsou limity na akce, jak se řeší vyúčtování apod.?


Mgr. Glogr – V rozpočtu máme každoročně vyčleněno cca 1,2 mil. Kč, které se mohou vyčerpat. Dříve se stávalo, že hranice byla vyčerpána, k tomu však v minulých dvou letech nedošlo. Co se týče částky na jednotlivé akce, tak to je maximálně 100.000 Kč. Lze tuto částku překročit, pokud se akce týká min. 1000 studentů UK.


Mgr. Konečný – Jedná se však o jediný balík peněz, z něhož čerpáme my i Hodnotící komise, a nemáme žádné detailnější informace o čerpání. Druhá věc je spolkový rejstřík, který by potřeboval větší aktualizaci, protože mnoho spolků přestalo fungovat či se zaměřilo na jinou činnost. Na stránkách UK Pointu je zveřejněn seznam z roku 2017.


Dr. Bičovský – Takže se jedná o podporu studentské nebo spolkové činnost? Že se to nabízí pouze spolkům, a ne studentům obecně.


Mgr. Glogr – Podmínkou čerpání je právní subjektivita, tedy musí se jednat o spolek.


Mgr. Konečný – Jednotlivci mohou čerpat ze stipendijních fondů, což spolky nemohou. Bohužel jsou však někdy z tohoto fondu přiznávány podpory i bez toho, aby to šlo přes jakoukoliv komisi.


Mgr. Konečný závěrem informoval, že se konečně začínají vyplácet podpory z „covidové“ výzvy na podporu studentské činnosti. Zpracovávat žádosti je navíc velmi administrativně náročné, proto mnoho spolků o podpory nežádá. Potřebujeme změnit i registr spolků, který je dnes velmi zastaralý. Bylo by dobré informovat, které spolky byly podpořené a jakou částkou, ať je to transparentní.


Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK, poděkoval všem za účast a zasedání ukončil.


Zapsala: Amáta Vohradská, tajemnice AS UK

Vidi: Mgr. Michael Glogr, předseda Sociální komise AS UK



Poslední změna: 16. leden 2023 15:43 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Kancelář akademického senátu
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám