Zápis ze zasedání Studijní komise AS UK ze dne 18. března 2024


Přítomní: Mgr. Anna Altová (PřF), Bc. Jakub Čech (PF), prof. RNDr. Jan Černý, Ph.D. (PřF), Jan Fiala (FTVS), Ing. Jan Hrabovský (MFF), Adam Karas (1.LF), Pavel Linzer (PF), MUDr. Anna Malečková, Ph.D. (LFP), JUDr. Michal Říha, Ph.D. (PF), Jakub Sobotka (KTF), Jonáš Vala (3.LF), PhDr. Mgr. Helena Vomáčková, Ph.D. (FTVS) | Jakub Gogela (PF), MUDr. Kateřina Grygarová (3.LF), Ivan Perutka (PF), Mgr. Daniel Vašek (PřF)


Hosté: RNDr. Andrej Farkaš (AS UK), Mgr. Jakub Horký (PF), Ing. Richard Jirásek (RUK), prof. RNDr. Markéta Martínková, Ph.D. (KR), doc. MUDr. Jan Polák, Ph.D. (KR), Mgr. Jaroslav Švec (RUK)


Program:

  1. Zahájení, schválení programu a zápisu z předchozího zasedání

  2. Informace o podkladovém materiálu pro koncepci ubytovacího stipendia

  3. Zpráva NAÚ o vnějším hodnocení UK

  4. Návrh usnesení Studijní komise AS UK k elektronickým diplomům na UK

  5. Různé

1. Zahájení, schválení programu a zápisu z předchozího zasedání

Pavel Linzer, předseda Studijní komise AS UK, přivítal všechny přítomné a zahájil zasedání Studijní komise AS UK. Představil návrh programu zasedání, který byl schválen tichým souhlasem.


Linzer se dále dotázal, zda má někdo z členů komise připomínky k zápisu ze zasedání Studijní komise dne 5. února 2024. Připomínky nikdo nevznesl, zápis byl schválen tichým souhlasem.

2. Informace o podkladovém materiálu pro koncepci ubytovacího stipendia

Pavel Linzer, předseda Studijní komise AS UK, uvedl tento bod a předal slovo prof. Martínkové.


Prof. Martínková uvedla, že Sociální komise AS UK vyjádřila souhlas s tím, že se vedení UK vydá cestou dvojnásobného navýšení ubytovacích stipendií, a to jak pro studenty, kteří žádají o ubytovací stipendium v 1. kategorii, tak pro ty, kteří žádají ve 2. kategorii a příjemcům sociálního stipendia. Vysvětlila, že existuje základní výměra ubytovacího stipendia, na které měli až dosud nárok všichni studenti v SDS+1 s bydlištěm mimo okres sídla dané fakulty, aniž by museli pro jeho získání cokoliv dokládat.  Z MŠMT na tuto oblast plyne zhruba 129 mil. Kč, UK přidává 8 mil. Kč. Vedení UK se zamyslelo nad možnými úpravami tak, aby z tohoto objemu více peněz putovalo potřebným studentům, a navrhuje zrušit stipendium pro přijíždějící zahraniční studenty ERASMUS+, kteří mají své stipendium. Celkem se tímto krokem ušetří 8 mil. Kč. Dále se u základní výměry navrhuje ušetřit rovněž zhruba 8 mil. Kč tím, že bude ubytovací stipendium poskytováno pouze studentům v SDS.


Usnesení:

Studijní komise AS UK bere na vědomí materiál ke koncepci a výši ubytovacích stipendií na UK.

Schváleno tichým souhlasem

3. Zpráva NAÚ o vnějším hodnocení UK

Pavel Linzer, předseda Studijní komise AS UK, uvedl tento bod a předal slovo doc. Polákovi.


Doc. Polák uvedl, že na základě novely zákona o vysokých školách z roku 2016 byla zavedena tzv. institucionální akreditace, která se zakládá na tom, že vyspělé instituce mají svou integritu a jsou schopny si kvalitu svých studijních programů, vědy a třetí role zajistit samy. V roce 2018 tuto institucionální akreditaci získala UK. Principem této institucionální akreditace je, že je založena na předem definovaných procesech, které se neustále zlepšují, a dobrovolném či povinném externím hodnocení. První vnější hodnocení ze strany NAÚ proběhlo v roce 2023 a bylo dokončeno v únoru 2024. Toto hodnocení probíhalo téměř rok, začalo zpracováním sebeevaluační zprávy, na jejímž základě NAÚ vyzval k doložení příslušné dokumentace k jednotlivým studijním programům a provedl návštěvy na místě. UK proběhlé hodnocení vítá, diskuse s hodnotící komisí se vedly v dobré atmosféře a doporučení jsou zcela v linii toho, co UK sama v sebeevaluační zprávě identifikovala jako slabá místa. Žádost o opětovné udělení institucionální akreditace bude podána v roce 2027 a uložená doporučení vnímá vedení UK jako úkoly ke splnění do té doby. Zpráva je předložena k projednání AS UK, protože je možné proti ní vznést námitky, které NAÚ musí zveřejnit společně se zprávou.


Dr. Farkaš se dotázal, co si z provedeného hodnocení vedení UK vezme a jak a v jakém časovém horizontu budou jednotlivá doporučení přetavena v konkrétní změny.


Doc. Polák uvedl, že již má zpracován seznam opatření, který bude nejprve předložen J. M. paní rektorce a RVH UK. Následně bude poskytnut AS UK, a to nejpozději do konce března.


Dr. Farkaš dále uvedl, že bychom se měli víc zamyslet, kteří lidé jsou do RVH UK nominováni. Střet zájmů na UK obecně není dobře podchycený a tato otázka by se měla systematicky řešit. Netýká se to jen Vědecké rady UK, u které na to explicitně upozorňuje i zpráva NAÚ. Bylo by dobré, kdyby UK měla všeobecné opatření rektora pro střet zájmů.


Linzer navázal na dr. Farkaše a uvedl, že dle jeho názoru je z hlediska střetu zájmů působí nejhůře značný počet členů kolegia rektorky v hodnotících orgánech. Jsou věci, na které se dá reagovat rychle, a toto je jedna z nich. Doc. Polák přitakal, že na tom, co nevyžaduje hlubokou diskusi, lze začít pracovat hned.


Bc. Čech se dotázal, co se změnilo mezi pracovní verzí, která byla diskutována před měsícem, a tou, co je předložená teď. Doc. Polák uvedl, že jediná verze, kterou lze zveřejnit, je ta, kterou odsouhlasil NAÚ. Návrh zprávy NAÚ zaslalo vedení UK před finálním schválením, aby v něm opravilo některá nedorozumění a písařské chyby. Byly opraveny zhruba tři faktické věci.


Bc. Čech dále uvedl, že ho ve zprávě překvapila otázka zapojování externistů a lidí z praxe do procesu schvalování studijních programů, kde NAÚ vytýká, že jejich zapojení je často příliš formální a za externisty se například považují i lidé z jiných fakult. Dotázal se, jaký je k tomuto postoj vedení UK. Doc. Polák vysvětlil, že v roce 2016 měla UK představu, že když do každého panelu dá externistu z jiné univerzity, bude tím externí pohled vyřešen. NAÚ si však pod pojmem externista představuje trochu něco jiného a klade větší důraz na spolupráci s praxí. Tuto připomínku NAÚ považuje doc. Polák za správnou. Připomínka, že považujeme za externisty lidi z jiných fakult, je způsobena zmatením pojmů externista a konzultant.


Dr. Říha uvedl, že spojení s praxí je kolonka v akreditačním spisu a vyplňuje jí ten, kdo zpracovává akreditaci. U hodnocení studijních programů se sbírá zpětná vazba od absolventů, ale návratnost je poměrně malá. Zapojení externistů je složité kvůli vysokému počtu studijních programů na UK.


Usnesení:

Studijní komise AS UK bere na vědomí Zprávu NAÚ o vnějším hodnocení UK.

14 pro – 0 proti – 0 zdrž.

Schváleno

4. Návrh usnesení Studijní komise AS UK k elektronickým diplomům na UK

Pavel Linzer, předseda Studijní komise AS UK, uvedl, že on a Bc. Čech předložili návrh usnesení, které se týká elektronických diplomů na UK. Podkladový materiál byl členům komise rozeslán. Bc. Čech doplnil, že se o této otázce vedly rozsáhlé diskuse na různých fórech a dosud se nic neposunulo. Připomněl, že je třeba nezapomínat na stávající absolventy a technicky zajistit, aby šlo elektronický diplom vygenerovat i pro část absolventů z posledních let.  Z diskuse s prof. Martínkovou a zaměstnanci studijního odboru nemá pocit, že by se shodli na tom, jak komplexně má toto téma být řešeno a jaká mu být dána priorita. Linzer uvedl, že v diskusi na Studijní komisi se nejedná ani tak o technické řešení této věci, ale o apel na to, aby se v této věci skutečně něco pohnulo. Je to i o tom, jaký signál vysílá UK k absolventům.


Vala uvedl, že tato situace se bude řešit i kvůli tomu, že má vzniknout jednotná evropská platforma, kde by vysokoškolské diplomy měly být. V ČR to začíná být implementované v souvislosti s e-Doklady, bylo avizováno, že by zde měly být vedeny právě i elektronické diplomy.


Karas uvedl, že se domnívá, že není potřeba čekat na nějakou aplikaci. Dotázal se, zda se uvažuje i nad jazykem diplomu, protože diplom v latině se pro účely doložení v zahraničí musí překládat. Dále se dotázal, zda budou v případě zavedení elektronických diplomů zachovány i ty tradiční. Linzer uvedl, že se na minulém zasedání řešila i otázka jazyka a je to důležité téma, ale nemíchal by ho s diskusí o elektronických diplomech.


Dr. Farkaš uvedl, že je rád, že vzniká další tlak, protože Komise pro IT AS UK toto téma řeší už tři roky, ale vždy se najde nějaký vybrzďovač, který najde důvod, proč to nejde zavést. Poslední slib byl ten, že do léta bude nultá verze připravená, což si vzal na starost pan kvestor. Jazyk je jedna věc, která se na Komisi pro IT AS UK řešila a čekalo se na vyjádření MŠMT, zda je vůbec možné elektronické diplomy v latině vydávat. Toto vyjádření Komise pro IT AS UK dosud neobdržela. Jeden z problémů je to, jak fungují odbory RUK a nediví se, že to prof. Martínková nechce řešit, protože její odbor to bez dalšího přehodil na ÚVT.


Mgr. Horký uvedl, že je to na měsíc přesně 10 let, co se díky tlaku na jiné komisi podařilo zavést elektronické potvrzení o studiu. Tehdy rovněž zaznívaly protinázory, že se má počkat, protože to možná MŠMT zařídí centrálně. Je pro zavedení elektronických diplomů co nejdříve.


Usnesení:

Studijní komise AS UK žádá vedení univerzity, aby přijala kroky k bezodkladnému zavedení elektronických diplomů, které zároveň budou umožňovat také jejich online ověření s pomocí hypertextového odkazu a QR kódu odkazující na webovou stránku (např. Pravýdiplom.cz), a budou tak použitelné v soukromoprávním styku i v případě vytisknutí bez autorizované konverze. Studijní komise dále žádá vedení univerzity, aby elektronické diplomy byly k dispozici i pro stávající absolventy.“

13 pro – 0 proti – 0 zdrž.

Schváleno

5. Různé

Linzer informoval, že úspěšně proběhlo první setkání 4EU+ student network, kteou tvoří lidé, kteří chtějí pomáhat s šířením informací o příležitostech v rámci 4EU+. Dr. Grygarová doplnila, že je stále možnost se do skupiny přidat.


Bc. Čech informoval, že na Petiční komisi AS UK byl již podruhé doručen podnět týkající se kvality fotografií z promocí. Mgr. Horký uvedl, že to řešila před několika lety Sociální komise AS UK.


Pavel Linzer, předseda Studijní komise AS UK, poděkoval všem za účast a zasedání ukončil.


Zapsala: Mgr. Anna Matoušková, tajemnice Legislativní komise AS UK

Vidi: Pavel Linzer, předseda Studijní komise AS UK


Poslední změna: 29. květen 2024 14:20 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Kancelář akademického senátu
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám