Zápis ze zasedání Studijní komise AS UK ze dne 20. května 2024


Přítomní: Mgr. Anna Altová (PřF), doc. Mgr. Cyril Brom, Ph.D. (MFF), Bc. Jakub Čech (PF), prof. RNDr. Jan Černý, Ph.D. (PřF), Ing. Jan Hrabovský (MFF), Pavel Linzer (PF), MUDr. Anna Malečková, Ph.D. (LFP), Karel Mikulčák (LFP), JUDr. Michal Říha, Ph.D. (PF), doc. Ing. Stanislav Smrček, CSc. (PřF), Jakub Sobotka (KTF), Mgr. Barbora Štindlová, Ph.D. (ÚJOP), Jan Tkáčik (ETF), Jonáš Vala (3.LF), PhDr. Mgr. Helena Vomáčková, Ph.D. (FTVS) | Mgr. Michael Glogr (PF), Ivan Perutka (PF)


Hosté: Marek Boňko (AS), prof. PhDr. Ladislav Krištoufek, Ph.D. (FSV), Mgr. Eliška Mašková (FaF), Mgr. Petra Štanclová (KR)


Program:

  1. Zahájení a schválení zápisu z minulého zasedání

  2. Informace o přípravách implementace elektronických diplomů a fotografických službách na promocích

  3. Aktuální stav příprav reformy doktorského studia

  4. Různé

1. Zahájení a schválení zápisu z minulého zasedání

Pavel Linzer, předseda Studijní komise AS UK, přivítal všechny přítomné a zahájil zasedání Studijní komise AS UK. Představil návrh programu zasedání, který byl schválen tichým souhlasem.


Linzer se dále dotázal, zda má někdo z členů komise připomínky k zápisu ze zasedání Studijní komise AS UK dne 18. března 2024. Připomínky nikdo nevznesl, zápis byl schválen tichým souhlasem.

2. Informace o přípravách implementace elektronických diplomů a fotografických službách na promocích

Fotografické služby

Pavel Linzer, předseda Studijní komise AS UK, uvedl tento bod a předal slovo Mgr. Štanclové.


Mgr. Štanclová uvedla, že informovala předsedu Linzera o tom, že otázka fotografických služeb se řeší zároveň s Komisí pro třetí roli AS UK i s Petiční komisí AS UK. Příslušné odbory RUK připravily návrh veřejné soutěže a do konce dubna měly tyto komise možnost tento návrh připomínkovat. Nyní příslušné odbory tyto připomínky zapracovávají, následně budou tyto komise i Studijní komise AS UK obeslány s výsledným návrhem. Vedení UK je otevřeno tomu, aby zástupci komisí byli součástí hodnotící komise pro výběr poskytovatele fotografických služeb od příštího kalendářního roku. Soutěž se dlouho připravovala, aby byla její kritéria správně nastavena, aby byla jistota, že poskytované služby budou mít setrvačnou kvalitu. Je ale pravděpodobné, že o to až takový zájem mezi fotografy nebude. Zvažovala se i varianta vlastního univerzitního fotografa, ale to by museli být alespoň 4 a ekonomicky to není udržitelné.


Linzer požádal, aby mu Mgr. Štanclová zaslala příslušné materiály s tím, že bude tato otázka diskutována na příštím zasedání Studijní komise.

Prof. Černý uvedl, že v minulosti někdo řekl, že výběrové řízení bylo a nabídka byla ještě dražší než předtím. Dr. Říha uvedl, že to bylo zhruba před 5 lety, do výběrového řízení se přihlásila stejná firma, akorát nabídla vyšší cenu.


Bc. Čech se dotázal, zda vedení UK plánuje poté, co bude soutěž vypsána, oslovit i poskytovatele fotografických služeb, kteří fotí promoce na jiných univerzitách. Mgr. Štanclová uvedla, že to je dobrý nápad. Je v plánu oslovit i další firmy, které dělají „nekreativní focení“.


Elektronické diplomy

Linzer uvedl, že ze strany prof. Martínkové bylo avizováno, že materiál je hotový a schválený kolegiem rektorky, ale nebude komisím předložen předtím, než se vyjádří fakulty, počítá s ním tedy na červnové zasedání.

3. Aktuální stav příprav reformy doktorského studia

Pavel Linzer, předseda Studijní komise AS UK, uvedl tento bod s tím, že členům komise byly zaslány podkladové materiály a předal slovo prof. Krištoufkovi.


Prof. Krištoufek uvedl, že legislativní proces nabral na rychlosti a první krok, ke kterému UK přistupuje, je návrh na zvýšení spodní hranice doktorandských stipendií. Účinnost novely se předpokládá od akademického roku 2026/2027 a nedá se úplně vyloučit to, že by byla účinná pro všechny studující. Nelze předpokládat, že ve stejném studijním programu budou studovat studenti dvou kategorií s různým stipendiem. Aby to bylo finančně zvládnutelné, počítá se s postupným navyšováním v několika krocích. Tím se vytváří prostor pro přípravu a pro diskusi nad tím, z jakých zdrojů vůbec lze stipendia čerpat.

Linzer se dotázal, zda s ohledem na postup té reformy dále probíhá práce s fokusními doktorandskými skupinami. Prof. Krištoufek uvedl, že fokusní skupina se schází, v červnu se sejde znovu, diskuse na různá témata probíhá.


Linzer se dále dotázal, zda už je jasnější, jak to bude s přípravou opatření rektorky o standardech školitele případně dalších předpisů souvisejících s novelou. Prof. Krištoufek uvedl, že nejpozději po prázdninách bude připravená první verze opatření o standardech školitele a předložená k připomínkám.


Linzer se dále s ohledem na to, že to vypadá, že novela se bude vztahovat na všechny doktorandy nehledě na to, kdy nastoupili, dotázal, zda je stále jediná možnost, jak zachránit financování, masivní přiškrcení přijímání nových studujících. Prof. Krištoufek uvedl, že se neví, zda tato změna bude protlačena, ale tlak na to, aby se novela vztahovala na všechny studenty, určitě bude. Zároveň není obhajitelné ani správné, aby studenti ve stejném programu se stejnou akreditací pobírali různá stipendia. Je jasné, že pro některé fakulty to může být velká výzva, a bude to o hledání dodatečných zdrojů.


Mgr. Mašková se dotázala, zda návrh zákona počítá s tím, že doktorandům bude stipendium ponižováno o jejich další příjmy. Prof. Krištoufek uvedl, že je to o slovíčkaření, čemu říkáme ponižování a čemu umožnění vedlejších příjmů. Aktuálně je definován doktorandský příjem a vedlejší příjem. UK prosazuje, aby byl umožněn vedlejší příjem směřující k dokončení disertace.


Dr. Říha se dotázal, zda se nezvažovalo upravit podíl studentů u prospěchových stipendií, protože 10% je relativně hodně a snížení by mohlo vytvořit pozitivní balanci ve vztahu k doktorandským stipendiím. Prof. Krištoufek uvedl, že se o tom neuvažovalo, ale není to špatný návrh. Dr. Říha uvedl, že tento návrh na úpravu Stipendijního řádu může vzejít pouze od předkladatele, protože člen AS UK nemůže podat pozměňovací návrh k článku, kterého se novela vnitřního předpisu netýká.


Prof. Černý se dotázal, zda je možné vymyslet vnitřní regulaci tak, že by suma, o kterou se bude navyšovat stipendium, mohla natékat přímo z financí jednotlivých pracovišť, například z ušetřených fondových peněz. To by umožnilo, aby si jednotlivé oblasti UK řídily správu peněz, které natékají do doktorského studia, a navyšovat stipendia podle svého uvážení. Prof. Krištoufek uvedl, že rozdělení na fakulty pro rok 2024 je zafixováno podle let 2021–2023 s tím, že pro rok 2025 se toto okno posouvat nebude. Tím by případné nárůsty byly rozdělovány pomocí nějakých kvalitativních kritérií. Co se týče zdrojů, vedení UK chce rozvolnit možnosti, z čeho čerpat, ale až od března 2025, aby byl čas na úpravu vnitřních předpisů.


Prof. Černý dále uvedl, že když akademik dostane GA ČR, má jen platové peníze a je to velká malá domů do státního rozpočtu. Akademie věd ČR nemůže studentům vyplácet stipendium. Bylo zmíněno jednání s různými subjekty, toto je evidentně na jednání s ministerstvem financí. Dokáže si představit v rétorice podpory vzdálenostní ekonomiky a souvisejících segmentů studia mít otevřenou bránu pro prosazení toho, co dříve fungovalo, tedy možnost vyplácení stipendií jako financí oproštěných od sociálního a zdravotního pojištění i jinými subjekty než těmi, které mají papír na vydávání diplomů. Prof. Krištoufek uvedl, že situace je docela složitá, v rámci pracovní skupiny pro přípravu nového zákona 130 podobnou možnost nadnesl, ale vyslyšen nebyl. Ke stipendiím jako nástroji pro cokoliv pan ministr uvádí, že se mu nelíbí, protože se z nich neplatí daně. Můžeme být skoro rádi, že stipendia mohou vyplácet vysoké školy.


Prof. Černý se důrazně ohradil proti tvrzení, že pokud má doktorand 4 roky samá „A“ a pak neskončí ve standartní době studia, je něco špatně. Funguje to možná tam, kde se po doktorandech nepožaduje publikační výstup. Prof. Krištoufek uvedl, že se prof. Černý klidně ohrazovat může, ale realita je taková, že standartní doba studia je 4 roky a ISP mají být psány tak, aby studenti v této době studium dokončili.

4. Různé

Bc. Čech uvedl, že za celou dobu jeho působení v AS UK nezažil žádnou koncepční debatu o tom, jaká chce být UK univerzita co do skladby studijních programů. Odkázal na článek z Deníku N, který pojednává o nedostatečné kapacitě psychologů, který rovněž pojednává o tom, jak je těžké se na tento obor dostat. Klade si otázku, proč je kapacita studijních programů psychologie tak malá, když víme, že psychologů je málo. Chtěl by o této otázce otevřít diskusi, aby se členové komise pokusili identifikovat příčiny.


Dr. Říha uvedl, že diskusi o tomto tématu vítá. Domnívá se, že ve vztahu k psychologii je jedna z velkých výzev povinná praxe, která je stanovena celoevropsky a musí být vedena jeden na jednoho, což vyžaduje obrovské kapacity. Druhá věc je, že byl dlouhodobý problém s personálním zajištěním příslušných kateder.


V diskusi následně vystoupil doc. Broma shrnul jednotlivé možnosti dalšího postupu Studijní komise AS UK v této oblasti. Zároveň připomněl, že se chystá revize toho, jak se na UK budou rozdělovat peníze na výuku, a jeden z parametrů, který do toho vstupuje, jsou tzv. strategické priority. Je možné směřovat výzvu k tomu, aby psychologie byla do tohoto seznamu začleněna.


Linzer shrnul proběhlou diskusi s tím, že Studijní komise AS UK by se měla tímto tématem nadále zabývat a k jeho projednávání přizvat zástupce vedení UK. Za tím účelem bude připraven materiál či návrh usnesení, aby byl k projednávání konkrétní podklad.


Linzer dále informoval o proběhlém zasedání Managment Committee a Academic Council 4EU+ Aliance, které se odehrálo v dubnu na UK a o bližším plánu implementace doporučení NAÚ.


Pavel Linzer, předseda Studijní komise AS UK, poděkoval všem za účast a zasedání ukončil.


Zapsala: Mgr. Anna Matoušková, tajemnice Legislativní komise AS UK

Vidi: Pavel Linzer, předseda Studijní komise AS UK


Poslední změna: 19. červen 2024 13:54 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Kancelář akademického senátu
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám