Univerzita Karlova udělila dva čestné doktoráty

Univerzita Karlova udělila dva čestné doktoráty

Profesorka Susan Margaret Gasserová a profesor Nobutaka Hirokawa převzali dnes ve Velké aule Karolina čestnou vědeckou hodnost doktora honoris causa Univerzity Karlovy.

Profesorka Susan Margaret Gasserová vystudovala biologii a biofyziku na Universitě v Chicagu a svoje Ph.D. studium biochemie absolvovala na univerzitě v Bazileji pod vedením profesora Gottfrieda Schatze. V roce 1986 započala ve Švýcarském ústavu pro experimentální výzkum nádorů v Epalinges u Lausanne svůj vlastní výzkum zaměřený na organizaci chromatinu a chromozomů v pučících kvasinkách s využitím genetických, mikroskopických a biochemických metod. V roce 2014 se stala ředitelkou Biomedicínského výzkumného ústavu Friedricha Mieschera v Bazileji. Ve stejném městě působí současně jako univerzitní profesorka molekulární biologie. V posledních čtyřech letech je také hostující profesorkou na univerzitě v Osace v Japonsku. Je autorkou více než 250 vědeckých a přehledových článků a za svou práci obdržela mnoho ocenění. V současnosti vede grant Human Frontiers Science, ve kterém jsou zahrnuti i čeští vědci.


Profesor tokijské univerzity, Graduate School of Medicine, Nobutaka Hirokawa, M.D., Ph.D., je mezinárodně uznávaným odborníkem v molekulární buněčné biologii a průkopníkem ve výzkumu vnitrobuněčného transportu. Ten představuje novou vědeckou oblast objevenou a založenou právě týmem prof. Hirokawy. Hlavním přínosem Hirokawy na poli vnitrobuněčného transportu je objev kinezinové super-rodiny tzv. proteinových motorů a popis molekulárního mechanismu vnitrobuněčného transportu. Výsledky jeho práce dále objasnily mechanismus významných fyziologických procesů regulovaných KIF proteiny jako např. mechanismy učení a paměti, vývoj CNS a PNS, ustavení levo-pravé části těla a tumorogeneze. Svojí badatelskou činností rovněž odhalil, že určité KIF proteiny jsou zodpovědné za různá onemocnění a objasnil patogenezi nemocí, jako jsou CMT syndrom (Charcot-Marie-Toothova choroba), deprese, epilepsie, neplodnost žen, hydrocefalus, hypercholesterolemie a diabetes druhého typu. Originalita objevů prof. Hirokawy je jasně patrná z jeho publikací v časopisech s nejvyššími impakt faktory jako např. Cell, Nature a Science.




Poslední změna: 2. listopad 2016 17:14 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám