• Aktuality

Aktuality

20. července 2023

Další spolupráce s Ukrajinou, UK uspěla s dotací od ministerstva

Univerzita Karlova uspěla v projektu Ministerstva zahraničních věcí ČR s názvem Podpora zvyšování kvality výuky, výzkumu a mezinárodní činnosti na Oles Honchar Dnipro National University (DNU). V konkurenci projektových návrhů řady vysokých škol byl návrh UK vyhodnocen na prvním místě a ministerstvo schválilo požadovanou dotaci na realizaci plánovaných projektových aktivit.



Oles Honchar Dnipro National University (DNU) je partnerem Univerzity Karlovy v rámci Eastern Partnership University Cluster (EaPUC), konsorcia spolupracujících univerzit z EU a zemí Východního partnerství, které vzniklo v říjnu loňského roku právě na půdě Univerzity Karlovy. Projekt se zaměří na zkvalitnění výchovně-vzdělávacího procesu na DNU prostřednictvím zvýšení kvalifikace managementu a pedagogů na univerzitě a podporou digitalizace a e-learningu. Součástí projektu bude posílení vědecko-výzkumné činnosti DNU za pomoci odborníků z UK a rozšíření spolupráce DNU s prestižními evropskými institucemi.


„Náš úspěch v projektu je ještě čerstvý, nicméně již došlo k zahájení relizace první etapy ve spolupráci s partnerskou univerzitou. Už v červenci proběhnou online workshopy a v listopadu plánujeme uskutečnit konferenci pod hlavičkou EaPUC, na které budeme prezentovat výsledky tohoto projektu a v čem vidíme potenciál do budoucna,“ prozradil Alexandr Kandakov z Odboru zahraničních vztahů rektorátu UK.


Na konferenci EaPUC se počítá i s osobní účastí delegace z Oles Honchar Dnipro National University, která by měla v Praze setrvat asi týden. „Harmonogram jejich návštěvy se připravuje, ale počítáme s tím, že mimojiné budou mít zájem se potkat se zástupci našich fakult a řešit budoucí spolupráci,“ dodal Vratislav Kozák, vedoucí Odboru zahraničních vztahů rektorátu UK.




V případě podobných spoluprací vyjíždí pracovníci UK na partnerskou univerzitu a pomáhají přímo na místě, v případě DNU tuto skutečnost však komplikuje fakt, že je Ukrajina stále ve válečném konfliktu s Ruskem. Proto se počítá s tím, že ještě před návštěvou zástupců DNU v Praze proběhnou během července 2023 společné online workshopy. S tím souvisí i závazek UK založit a vybavit konferenční místnosti na DNU audiovizuální technikou.


To je jeden z mnoha bodů, za který za Univerzitu Karlovu zodpovídá Odbor zahraničních vztahů RUK. O další aktivity v rámci projektu, kterých je celkem dvanáct, se podělí Ústřední knihovna UK a Odbor pro vědu a výzkum RUK. V rámci výzvy ministerstva zahraničních věcí uspěla také žádost 1. LF UK o dotaci na projekt s názvem Posilování kapacit lékařské fakulty Nicolae Testemitanu State University, Moldavsko.


Univerzita Karlova spolupracuje s vysokými školami z Ukrajiny dlouhodobě. Ještě před spoluprací s DNU existují meziuniverzitní dohody UK s Kyjevskou národní univerzitou Tarase Ševčenka, Užhorodskou národní univerzitou a Lvovskou národní univerzitou Ivana Franka. Ty doplňuje také velká řada mezifakultních spoluprací.


Oles Honchar Dnipro National University (DNU) byla založena v roce 1918 a pojmenována po významném ukrajinském spisovateli Olesu Hončarovi. V současnosti má 14 fakult a 46 výzkumných laboratoří, a mimojiné úzce spolupracuje s místním vesmírným centrem na vývoji satelitů a raket. Na univerzitě působí okolo 25 tisíc studentů.


Pomník spisovatele Olese Hončara v Kyjevě.


TEXT: Jiří Novák.

FOTO: Shutterstock.


Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám