• Aktuality

Aktuality

4. června 2024

Prosba Univerzity Karlovy o etický přístup a mediální klid

Univerzita Karlova (UK) pokračuje i půl roku po tragické události na Filozofické fakultě (FF UK) v poskytování finanční, psychologické a krizové podpory nejen pozůstalým rodinám po obětech střelby či zraněným, ale také studujícím, vyučujícím a dalším zaměstnankyním a zaměstnancům UK. Využíváme k tomu odborníky z našich řad i spřátelených organizací. Pomoc mohou pochopitelně využít všichni z Univerzity Karlovy, tedy nejen z Filozofické fakulty UK.


Se všemi rodinami obětí vedení UK a FF UK pravidelně komunikuje a touto cestou tlumočí přání řady z nich, aby například čistě pietní setkání s prezidentem České republiky Petrem Pavlem nepřineslo novou vlnu mediálních výstupů vracejících se k tragické střelbě.


Univerzita Karlova prosí představitele české mediální scény o ohleduplnost a citlivý přístup v jednotlivých a konkrétních mediálních reakcích vůči rodinám obětí střelby na FF UK z prosince 2023. Bolest a utrpení pozůstalých nesmí být opomíjena. Zvýšený mediální zájem a tlak na mediální reakce od pozůstalých může způsobit opětovnou bolest a limituje jejich, již tak omezený, prostor pro truchlení a jejich snahu alespoň o částečné vyrovnání se se situací.


Prosíme osoby, které jsou odpovědné za vydávání tištěných i audiovizuálních mediálních výstupů, aby k jejich obsahu a periodicitě zveřejňování detailů zejména o obětech této tragédie přistupovaly s nejvyšší citlivostí. Apelujeme na empatii a schopnost vcítit se do nezměrné tragédie, kterou pozůstalí a zranění stále prožívají. Univerzita Karlova tímto také děkuje médiím za korektní, citlivé a transparentní informování o celé tragické situaci a současně velmi oceňuje, pokud dochází k ověřování informací z více zdrojů a není dáván prostor bagatelizujícím a znevažujícím reakcím a vyjádřením.


Vedení Univerzity Karlovy a Filozofické fakulty UK

V Praze, dne 4. 6. 2024



Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám