• Aktuality

Aktuality

26. května 2020

Podpis memoranda projektu NEZAPOMENEME…, které připomene válečné oběti

V úterý 26. května proběhl v Karolinu slavnostní podpis memoranda o vzájemné spolupráci mezi Univerzitou Karlovou, Slovenským inštitútem v Praze, Slovenským národním muzeem - Muzeem židovské kultury, společností W&ART a židovskou náboženskou komunitou Ec Chajim.


Memorandum o spolupráci při projektu NEZAPOMENEME... vychází ze společného přesvědčení o nutnosti zvýšit informovanost a podpořit zájem mladých lidí o historii druhé světové války a souvisejících událostí. „Cílem této spolupráce je žákům a studentům českých a slovenských škol připomenout příčiny a důsledky druhé světové války, a to nejen z úcty k obětem a hrdinům tohoto největšího válečného konfliktu v dějinách lidstva, ale také jako varování pro budoucnost,“ řekl při podpisu memoranda rektor Univerzity Karlovy profesor Tomáš Zima.



Podpis memoranda o spolupráci s radostí komentoval i ředitel Slovenského inštitútu v Praze Vladimír Valovič: „Jsem velmi rád, že stále existuje a pokračuje spolupráce mezi českou a slovenskou stranou,“ dodal.


Hlavní akce v rámci projektu měly proběhnou v květnu u příležitosti 75. výročí konce druhé světové války, což bohužel kvůli koronavirové pandemii nebylo možné a byly tak přesunuty na podzim.


„Předmětem memoranda je spolupráce na výtvarné soutěži NEZAPOMENEME. Tato spolupráce bude vrcholit podzimní výstavou a také odborným sympoziem, které proběhne 16. září a kde vystoupí přední odborníci na tuto problematiku,“ uvedla profesorka Radka Wildová, prorektorka pro koncepci a kvalitu vzdělávací činnosti na Univerzitě Karlově.



TEXT: Pavla Hubálková.

FOTO: René Volfík.




Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám