• Aktuality

Aktuality

23. června 2020

Slovenský ministr školství jednal s vedením Univerzity Karlovy

První zahraniční cesta slovenského ministra školství Branislava Gröhlinga vedla do Česka, do Prahy a přímo do Karolina. V pondělí 22. června na staroslavné půdě debatoval ministr Gröhling s vedením Univerzity Karlovy a jejím rektorem Tomášem Zimou.


„Jednali jsme především o dalším rozvoji spolupráce mezi slovenskými univerzitami a Univerzitou Karlovou nebo oborovém zastoupení a počtu studentů ze Slovenska na naší univerzitě,“ řekl Zima, jenž na svém Facebooku zdůraznil velmi přátelskou atmosféru.


Přes 3000 Slováků na UK

Slovenská stopa je na Univerzitě Karlově pochopitelně výrazná. Aktuálně na nejstarší vysoké škole v Česku studuje 3171 studentů se slovenským občanstvím celé studium a 75 studentů se slovenským občanstvím je na UK nyní na svém studijním pobytu.


Setkání se účastnily také prorektorky Radka Wildová i Lenka Rovná; dále prorektoři Aleš Gerloch či Miroslav Bárta, kteří řešili agendy a spolupráci historicky si blízkých zemí.


„Diskutovali jsme prioritně diverzifikaci vysokých škol, to, jak bychom je chtěli rozčlenit, případně, jak se na tuto otázku dívá akademická obec. Uvidíme, jak v tom budeme pokračovat na Slovensku, poněvadž nás čeká rokování se Slovenskou rektorskou konferencí,“ uvedl Gröhling v komuniké na oficiálních stránkách slovenského ministerstva školství.


Gröhling se v Praze setkal též se svým protějškem Robertem Plagou (ANO) – mimo jiné jednali o základním školství, platech učitelů a vzdělávání v koronavirovém „nouzovém stavu“.


Foto: Vladimír Šigut

Text: Martin Rychlík





Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám