• Aktuality

Aktuality

26. srpna 2020

Socha Černé Madony ve zdi 1. lékařské fakulty UK odhalena

V Salmovské ulici na Praze 2 byla odhalena socha Černé Madony. Slavnostního aktu se zúčastnili zástupci akademické obce a přátelé 1. lékařské fakulty UK, na jejímž pozemku, přesněji v její zdi se nika se sochou nacházejí. Odhalení Černé Madony se rukou společnou ujali Aleksi Šedo, děkan 1. LF UK a autor sochy Jakub Grec.



Do dnešního dne se nika střídavě zaplňovala odpadky všeho druhu, po vánočních svátcích zde byly pravidelně odkládány stromky, které v blízkých domácnostech již splnily svou úlohu a účel. „Právě tento jev mne v přemítání o pojednání prostoru inspiroval. Zabalený symbol Vánoc! Pečlivě utažený v igelitu postával opřen v nice se svými zrzavými soudruhy. Připomínal figuru sevřenou v sebe samu. Tajemná černá mumie za zdí anatomického ústavu... Po patnácti letech úvah jsem měl jasno,“ přibližuje moment rozhodnutí zaplnit niku uměleckým artefaktem Jakub Grec, který kolem místa, kde je dnes k vidění jeho výtvor, chodil více než deset let do ateliéru k Olbramu Zoubkovi v sousedství.


Sochař se při slavnostním odhalení přiznal, že rozhodně nechtěl vytvořit kopii klasických madon. Řekl též, že to budou diváci a kolemjdoucí, na kterých rád přenechává posouzení, jak na ně socha působí a co jim připomíná.



Aleksi Šedo přítomné pobavil příběhem, který se váže k administrativní realitě s vyřizováním povolení na umístění sochy: „Vůbec jsme netušili, že naše fakulta disponuje vysvěceným objektem, vlastně pouze její částí, neboť přední část zdi patří magistrátu,“ komentoval Šedo a s úsměvem a nadsázkou dodal: „Samozřejmě jsme si dávali bedlivý pozor, abychom se pohybovali pouze v majetku Univerzity Karlovy, respektive naší fakulty. Dokonce jsem zvažoval, zda bychom neměli kontaktovat a informovat Vatikán.“


V minulosti byla původní nika osazena kamennou sochou Panny Marie Karlovské z dílny sochaře Václava Matěje Jäckla z roku 1720. To se ještě nacházela o několik parcel blíže Ječné ulici. Zatímco původní socha byla před desítkami let přestěhována do kostela Nanebevzetí Panny Marie a sv. Karla Velikého v Praze na Karlově, na parcele se od osmdesátých let dvacátého století nachází ubytovna zdravotního personálu.


Vznik sochy a její odhalení se stalo pomyslnou kulturní tečkou působení Aleksiho Šeda v roli děkana. „Děkuji Jakubu Grecovi, který 1. lékařské fakultě UK kromě vlastního díla a pozitivní energie poskytl i mnohé inspirace,“ řekl při slavnostním přípitku končící děkan, který stál v čele fakulty od roku 2012 a s účinností od 1. září 2020 jej ministr zdravotnictví jmenoval náměstkem pro zdravotní péči.



Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám