• Aktuality

Aktuality

23. srpna 2021

Zemřel profesor Hans-Joachim Gabius, biochemik a glykobiolog

Dne 2. srpna 2021 ve věku nedožitých 66 let náhle zemřel významný biochemik a glykobiolog profesor Hans-Joachim Gabius. Profesor Gabius prožil většinu svého odborného života na Veterinární fakultě Ludwig-Maxmilians-Universität v Mnichově, kde působil jako přednosta Ústavu fyziologické chemie.


Profesor Gabius byl oblíbeným a náročným učitelem. Od roku 1983, kdy izoloval první živočišný lektin, byl jeho výzkum zaměřen na gykobiologii. Sacharidy ho zajímaly jako médium pro uložení biologické informace, která byla specificky rozpoznávána bílkovinami – lektiny. A právě živočišné takzvané endogenní lektiny byly v centru jeho pozornosti. Uznávaným specialistou byl zejména ve složité rodině galektinů. Uvědomil si, že je možno definovat tuto informaci uloženou v cukerném řetězci jako glykokód, jehož poznání přispěje k hlubšímu pochopení chování buněk za fyziologických a patologických podmínek, zejména u nádorů.


Profesor Gabius publikoval na 747 článků, které byly více než 33 000krát citovány. Tato jeho vědecká aktivita byla 23. dubna 2012 ve Velké aule Karolina oceněna čestným doktorátem Univerzity Karlovy.


Profesor Gabius se neuzavíral pouze ve své laboratoři, ale spolupracoval s řadou vědců po celém světě. Štěstí být jeho spolupracovníkem jsme měli i my. Často a rád zajížděl do Prahy a měli jsme tak jedinečnou možnost poznat jej nejen jako špičkového vědce, ale i jako milého a přátelského člověka.


Pane profesore, budete nám chybět, čest Vaší památce!


Text: Karel Smetana, Peter Gál

Foto: UK

Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám