• Aktuality

Aktuality

19. ledna 2022

Lékařská fakulta v Hradci Králové spouští projekt Hledá se lékař

Kampaň má pomoci mladým lidem nalézt vnitřní motivaci ke studiu medicíny nebo je ujistit, že profese lékaře či lékařky je pro ně ta pravá. Lékařská fakulta v Hradci Králové UK vytvořila s pomocí reklamního a webového studia Animato k tomuto účelu webové stránky Hledá se lékař, které návštěvníka krok za krokem provedou jednotlivými tématy, jež jsou nedílnou součástí medicínského studia a povolání.



„Nedostatek lékařů je komplexní problém. Poptávka po nich roste už třeba s tím, jak se medicína stále více specializuje. Projekt Hledá se lékař je jen střípek, ovšem velice zásadní, v aktivitách, které děláme pro to, abychom vzbudili zájem u těch nejlepších středoškolských studentů k tomu, aby šli studovat tento obor, a pomohli tím tak nám všem. Věřím, že se spuštěním webu se nám podaří ještě více přiblížit této cílové skupině,“ řekl na dnešní tiskové konferenci k projektu Hledá se lékař děkan LFHK UK Jiří Manďák.


„I když je pravda, že v České republice je lékařů a lékařek nedostatek, neměla by existenční jistota být tou hlavní motivací k tomu, proč jdou mladí lidé studovat medicínu. Myslím, že daleko lépe tuto profesi vystihují čtyři headliny projektu Hledá se lékař a jsou tím, co bychom chtěli uchazečům o studium lékařství předat. Medicína je opravdu poslání, věda, dřina, ale také umění. Je to jedna z nejvíce otevřených disciplín, má nekonečné možnosti rozvoje,“ dodal profesor Vladimír Palička, ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové, která je stěžejním partnerem hradecké lékařké fakulty ve výchově a vzdělávání mediků.


Základem webu Hledá se lékař jsou originální pro projekt speciálně natočené videospoty pracující s nadsázkou, vážností i etikou. Jedná se o sérii minipříběhů přibližujících jakousi blízkou „post apokalyptickou budoucnost“, v níž lékaři zcela vymizeli, a pacienti jsou tak odkázáni sami na sebe či na své blízké. „Celým příběhem se prolíná Hippokratova přísaha se svým hlubokým etickým nábojem. Poselstvím má být, že lékařství je věda, dřina, umění a hlavně poslání, které dokáže dát životu náplň a umožňuje být užitečný. Doufáme, že naše dílko najde alespoň u části diváků příznivé přijetí,“ řekl k projektu profesor Jiří Petera, proděkan pro zahraniční styky a vnější vztahy LF HK.




„Vytvořili jsme sérii spotů na čtyři pro lékařství základní po sobě jdoucí témata: Poslání, Věda, Dřina, Umění. Každý spot vyjadřuje jedno téma a všechny společně pak tvoří neodmyslitelný celek. Jako autoři bychom si přáli, aby divák/student díky filmovému vyprávění prošel všechny části a na jejich konci si pro sebe dokázal odpovědět na otázku, zda je medicína pro něj, zda je to pro jeho život dobrý směr, a utvrdil si motivaci vydat se na nelehkou dráhu lékaře,“ uvádí Ondřej Martinec a Kateřina Podlipná, spoluautoři scénáře z filmového a produkčního studia Moving Pictures.


Videospoty návštěvníka postupně dovedou až na stránku, kde nalezne informace o studiu medicíny na Lékařské fakultě v Hradci Králové UK. Fakulta láká uchazeče na dvě věci: Rodinnou atmosféru, blízký vztah mezi učiteli a studenty, kdy studenti vnímají své vyučující více jako mentory, kteří jim ochotně poradí, když potřebují, což není na všech lékařských fakultách běžné. Druhou věcí je praxe ve Fakultní nemocnici Hradec Králové, která probíhá v menších skupinách, takže studenti mají více prostoru si věci vyzkoušet a zeptat se na to, čemu nerozumí nebo co je zajímá.


LFHK bude obsah webových stránek postupně doplňovat o další příspěvky, už teď jsou na nich k vidění video rozhovory s medičkou a lékaři. Fakulta také podpoří spuštění projektu kampaní na sociálních sítích a akcemi v off-line prostoru.


První díl série videospotů si můžete prohlédnout zde:



TEXT: Jitka Jiřičková

FOTO: Archiv LFHK UK





Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám