• Aktuality

Aktuality

19. července 2022

Čeští reprezentanti uspěli na Mezinárodní biologické olympiádě v Jerevanu

Marek Pavlica získal zlatou medaili a skončil pátý v absolutním pořadí z více než 250 soutěžících z 64 zemí. Daniel Čičovský získal stříbro a Matěj Pokorný s Matějem Vostrčilem vybojovali bronz.
Marek Pavlica získal zlatou medaili a skončil pátý v absolutním pořadí z více než 250 soutěžících z 64 zemí. Daniel Čičovský získal stříbro a Matěj Pokorný s Matějem Vostrčilem vybojovali bronz.


Pokračuje zlatá doba české biologické olympiády! A to dokonce zcela mimořádným 5. místem zlatou medailí oceněného Marka Pavlici v absolutním pořadí ze všech více než 250 soutěžících. Daniel Čičovský získal stříbrnou medaili, Matěj Pokorný a Matěj Vostrčil získali medaili bronzovou. Výpravu vedli profesor Jan Černý a doktorka Lenka Libusová z Přírodovědecké fakulty UK.


Letošního 33. ročníku Mezinárodní biologické olympiády se zúčastnilo celkem 64 zemí a přes 250 soutěžících. V Jerevanu, pohostinném městě pod Araratem, studenti řešili náročné úlohy z rostlinné fyziologie zaměřené na fotosyntetické děje, morfologii ryb nebo biochemii. Velice náročná a originální byla bioinformatická úloha věnovaná analýze buněčných signalizačních drah.


Naši studenti zúročili mnohaletou přípravu, kterou jim česká biologická olympiáda nabízí. Čtyři kategorie pokrývající až 8 ročníků mladých přírodovědných naději je světový unikát. To samé platí i pro letní přírodovědné tábory na Běstvině. Intenzivní výběrové soustředění, ze kterého vzešli čtyři čeští reprezentanti, se v květnu uskutečnilo na Přírodovědecké fakultě UK. Tam se nově přesouvá z České zemědělské univerzity i pořadatelství českého kola Biologické olympiády. Doktorka Lenka Libusová z Katedry buněčné biologie byla zvolena do hlavní výkonné rady Mezinárodní biologické olympiády.


Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám