• Aktuality

Aktuality

1. listopadu 2022

Rektorka poděkovala úspěšným studentům z Evropských univerzitních her

V úterý 1. listopadu odpoledne přijala rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková studenty, kteří univerzitu úspěšně reprezentovali na Evropských univerzitních hrách 2022. Pozvání přijal Matěj Kaman, který v soutěži taekwondo obsadil pátou příčku, a celý tým basketbalistek, které z polské Lodže přivezly bronzové medaile.



Rektorka Milena Králíčková v předsálí Vlasteneckého sálu poděkovala všem zúčastněným za vzornou reprezentaci univerzity a krátce s každým z účastníků pohovořila. „Přijetí od paní rektorky nás velmi potěšilo, velmi si toho považujeme a děkujeme, že si udělala čas. Je to pro nás povzbuzení do další práce,“ poděkovala trenérka basketbalového dívčího týmu Jana Müllerová z Katedry tělesné výchovy Právnické fakulty UK. A basketbalistky Univerzity Karlovy si pozornost určitě zaslouží, vždyť posledních pět let neznaly univerzitní palubovky lepší tým. Před rokem popáté v řadě ovládly České akademické hry (ČAH) a letos na jaře nezaváhaly ani v prvním ročníku univerzitní ligy.



V červenci si pak tým UK vyzkoušel i konkurenceschopnost v Evropě během zápolení na Evropských univerzitních hrách. V polské Lodži se hrálo pouze skupinovým systémem a Karlovka postupně porazila vedle domácího týmu i soupeřky z Rumunska a Portugalska, narazila až v souboji s ukrajinskou univerzitou Vasyla Stefanyka. Zápas se zlomil ve třetí čtvrtině, kdy si Ukrajinky vypracovaly větší náskok a nakonec vyhrály o sedm bodů. Drtivá výhra v následném zápase s maďarským celkem Szechenyi Istvan University sice vrátil české reprezentantky znovu do hry o medaile, ale závěrečná porážka s Lyonem je nakonec "odsoudila" k bronzovým medailím.



Taekwondista Matěj Kaman sice na medaili nedosáhl, ale v kategorii do 54 kg skončil pátý, což je pro studenta z Přírodovědecké fakulty UK zatím nejlepší výsledek jeho sportovní kariéry. Nutno dodat, že na Evropských hrách 2022 získala Univerzita Karlova ještě dvě medaile a o obě se postarali judisté z FTVS UK. Mikuláš Meško se v kategorii do 81 kg dostal až do finále, kde prohrál s Gruzíncem Šerazadišvilim, a Adam Bydžovský vybojoval v kategorii do 73 kg bronz.


TEXT: Jiří Novák.

FOTO: Hynek Glos.



Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám