• Aktuality

Aktuality

28. února 2023

Rektorka poděkovala úspěšným florbalistům a hokejistům

V úterý 28. února přijala rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková studenty, kteří nás úspěšně reprezentovali na velkých sportovních akcích. Pozvání přijali florbaloví vicemistři světa, bronzové hokejistky z Univerziády a tým hokejistů, který ovládl poslední Hokejovou bitvu univerzit.



Rektorka Milena Králíčková všem zúčastněným poděkovala za skvělou reprezentaci Univerzity Karlovy a popřála jim hodně štěstí do budoucna nejen ve sportovní kariéře. Zároveň zalitovala, že vzhledem k náročným pracovním povinnostem už nemá tolik času, aby studenty mohla na některých sportovních akcích podpořit i svou účastí v hledišti. Kromě studentů byli přítomni i trenéři hokejového týmu a děkan FTVS UK Miroslav Petr, na jehož fakultě většina sportovců studuje.


Před měsícem skončily Zimní světové univerzitní hry v Lake Placid, odkud česká výprava přivezla dvanáct medailí, přičemž tři z nich nesly stopu Univerzity Karlovy. Kristýna Otcovská z LFP UK vyhrála závod biatlonistek, snowboardista Jakub Žerava vybojoval stříbro, a bronzové medaile přivezlo hokejové družstvo žen, kde byly i čtyři studentky z UK. Dvě z nich, Zuzana Martinů a Tereza Mazancová, dnes přišly i na setkání do Karolina.



„Univerziáda byl úžasný zážitek, a o to více, když se nám podařilo přivézt medaili. Stihly jsme se podívat i na závody v rychlobruslení, na ostatní závodiště to bylo bohužel daleko,“ zalitovala jen Zuzana Martinů. S Terezou Mazancovou hrají společně v české extralize za Příbram a na kontě už mají několik ligových medailí, nicméně bronz z univerziády zatím řadí nejvýše. Ženský hokej byl na univerziádě poprvé a Češky hned postoupily do semifinále, kde podlehly Japonkám. V zápase o třetí místo pak porazily Slovensko 3:1.


Ještě cennější medaili mají z listopadového mistrovství světa ve florbale Lukáš Punčochář, Marek Beneš, Matěj Havlas, a Jonáš Kreysa. Český tým na posledním šampionátu ve Švýcarsku prošel bez zaváhání až do finále, kde však podlehl Švédsku. „Je znát, že švédský florbal je ve světě stále suverénní, ale příští rok už to zvládneme a konečně urveme i zlato,“ tvrdili unisono studenti Karlovky. Všichni patří ke stabilním členům reprezentace a hrají nejvyšší českou ligu – Punčochář v Mladé Boleslavi, zbylá trojice za nejpopulárnější český klub Tatran Střešovice.



Nejpočetnější výprava dorazila do Karolina z hokejového výběru, který v listopadu slavil už devátý triumf v tradičním klání pražských univerzit Hokejová bitva. Ve finále tentokrát na ledě v pražských Holešovicích přehrál zástupce z ČVUT. Studenty na setkání s rektorkou doprovodili i trenéři Stanislav Veselý a Aleš Hybner a vedoucí týmu Miloš Fiala.


TEXT: Jiří Novák

FOTO: Vladimír Šigut

Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám