• Aktuality

Aktuality

27. dubna 2023

Předseda švédského parlamentu: Jsem rád, že učíte náš jazyk


Během své pracovní návštěvy Prahy zavítal na UK předseda švédského parlamentu Andreas Norlén s manželkou Helenou. Doprovodili jej i další členové parlamentu a švédský velvyslanec Fredrik Jörgensen. V Karolinu je ve středu 26. dubna přivítala rektorka Milena Králíčková spolu se členy svého kolegia.



Andrease Norléna do Prahy přivedla dvoudenní Konference předsedů parlamentů Evropské unie, kterou pořádaly obě komory českého Parlamentu jako jednu z posledních akcí spojenou s českým předsednictvím EU. Andreas Norlén v rámci této příležitosti toužil navštívit také UK.



„Rád bych, aby tato návštěva byla vnímána jako příslib další spolupráce mezi švédskými univerzitami a UK,“ usmíval se Andreas Norlén a ocenil, že se na UK vyučuje také švédština. Sám Andreas Norlén je absolventem práv na univerzitách ve Stockholmu a v Linköpingu a potěšilo ho proto, že se v Karolinu setkal také s bývalým děkanem Právnické fakulty UK a současným prorektorem pro akademické kvalifikace profesorem Janem Kuklíkem.



Profesorka Milena Králíčková celý tým přivítala zdravicí ve švédštině. „Je mi ctí vás přivítat v Praze a na UK, nejstarší univerzitě ve střední Evropě. Švédsko a skandinávské země jsou inspirací pro jejich významnou podporu vzdělávání, vědy a výzkumu,“ usmívala se rektorka.



Delegaci pak představila iniciativu Eastern Partnership University Cluster (EPUC), jejímž cílem je rozvíjet spolupráci v oblasti vzdělávání, vědy a výzkumu napříč Evropou. Členové aliance jsou jak univerzity z EU, tak z takzvaného Východního partnerství EU. Jak podotkla rektorka Králíčková, švédské školy však v tomto konsorciu chybí. Andreas Norlén apeloval na svůj tým, aby toto téma vzal na zřetel a přitáhl pozornost švédských univerzit k tomuto projektu. Jak upozornila rektorka Králíčková, důležitost klastru se ukazuje dnes a denně v souvislosti s tím, jakým těžkostem čelí ukrajinské vysoké školy po vypuknutí války na východě Evropy. Díky alianci mohou zapojené univerzity těm ukrajinským snáz pomoci.



Andreas Norlén si s doprovodem během návštěvy UK také poslechl něco o historii univerzity, kterou mu přiblížil Marek Ďurčanský z Ústavu dějin a archivu UK. Navštívil i Velkou aulu Karolina, prohlédl si univerzitní insignie a varhany, na něž posléze univerzitní varhaník Jan Kalfus zahrál nejenom švédskou hymnu, ale také Tokátu a fugu d moll Johanna Sebastiana Bacha.



Text: Helena Zdráhalová

Foto: Vladimír Šigut

Datum: 27. 4. 2023

Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám