• Aktuality

Aktuality

30. května 2023

V Karolinu proběhl benefiční koncert na podporu středoškoláků

V pondělí 29. května 2023 v podvečer proběhl ve Velké aule Karolina Benefiční koncert na podporu Nadačního fondu UK, jež se zaměřuje na podporu talentovaných středoškolských studentů, kterým pomáhá rozvíjet jejich nadšení pro vědu. Důležitost podpory mladých talentů ve svém úvodním projevu zdůraznila mimo jiné i Klára Jelínková, viceprezidentka Harvardovy univerzity.



„Jsem velmi vděčná za příležitost tu dnes být a podělit se o své nadšení pro vzdělávání jako katalyzátor společenských změn. Vzdělání je klíčem k sociální mobilitě a univerzity hrají při její podpoře zásadní roli. Naléhavost zlepšení dostupnosti vzdělání nebyla nikdy větší. Denně slýcháme slova jako ChatGPT nebo generativní umělá inteligence. Jde o technologie, které přináší možnosti i výzvy, a pouze vzdělávání může naši společnost na tyto změny připravit. Jako lidé podporující vzdělávání a výzkum, máme moc situaci zásadně změnit. Nadační fond podporující středoškoláky a středoškolačky je klíčový nejen pro úspěch Univerzity Karlovy, ale i celé společnosti,“ sdílela ve svém úvodním proslovu Klára Jelínková, viceprezidentka Harvardovy univerzity pro oblast informačních technologií, která v pondělí navštívila Univerzitu Karlovu.



Účastníky přivítala i rektorka UK Milena Králíčková. Během večera zazněly skladby Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka či například Frédérica Chopina, které hudebně ztvárnila sopranistka Simona Šaturová a pianista Marek Kozák.



Nadační fond Univerzity Karlovy se věnuje podpoře současných i budoucích studentů Univerzity Karlovy a podpoře pedagogické, vědecké a výzkumné činnosti vykonávané na půdě naší alma mater. V minulosti se Nadačnímu fondu UK díky dárcům podařilo například pomoci studentům zvládnout pandemické období či podpořit ukrajinské studenty v prvním období války na Ukrajině.



Aktuálně se Nadační fond podílí na podpoře talentovaných středoškolských studentů, kterým pomáhá roznítit jejich nadšení pro vědu. Zapojit se a přispět může každý, ať už jednorázově nebo pravidelně.


„Včerejší koncert na podporu nadaných středoškoláků měl jedinečnou atmosféru. Zároveň věřím, že včerejšek byl jen začátkem budování společenství příznivců Nadačního fondu. Mé veliké poděkování patří všem současným i budoucím podporovatelům, jen díky nim můžeme naplňovat jeho vizi,“ řekl Andrej Farkaš, tajemník Nadačního fondu UK.



Zároveň zdůraraznil, že aktuálně probíhá výzva pro mladé středoškoláky a středoškolačky, kteří se mohou se svými projekty hlásit do konce června. „Tato výzva je pro Nadační fond UK první vlaštovkou práce se středoškoláky, ale doufám, že se právě díky podporovatelům stane každoroční záležitostí. Těším se, že na dalším benefičním koncertu vám budeme moci představit skvělé středoškoláky a středoškolačky, které jsme v rámci této výzvy podpořili,“ dodává Farkaš.



Text: Pavla Hubálková

Foto: Michal Novotný

Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám