• Aktuality

Aktuality

18. března 2024

Zuzana Čaputová se poklonila památce obětí prosincové střelby

Jen pár dní před slovenskými prezidentskými volbami se vydala Zuzana Čaputová na cestu do Prahy. Prezidentka, která už v nadcházejících volbách nebude usilovat o obhájení současného postu, se při jedné ze svých posledních cest do ČR v roli hlavy státu 18. března krátce zastavila také na UK, aby uctila památku obětí prosincové střelby na Filozofické fakultě UK.



Již potřetí během posledních dvou let se Zuzana Čaputová při svých cestách do České republiky vydala také na UK. Dvakrát to bylo u příležitosti výročí událostí roku 1939, respektive 1989, kdy přijala pozvání studujících podpořených vedením UK a zúčastnila se velmi otevřené diskuze s nimi. Při své první cestě na UK v listopadu roku 2022 slovenská prezidentka poskytla také magazínu UK Forum exkluzivní rozhovor, přečíst si jej můžete zde.



Tentokrát však chtěla Zuzana Čaputová na UK uctít památku obětí střelby z prosince loňského roku. „Přišla jsem opětovně vyjádřit upřímnou soustrast pozůstalým a také účast všem, kterých se tato tragédie dotkla. Jak to bývá mezi blízkými, prožívali jsme na Slovensku tu tragédii a bolest spolu s vámi, tak jako s vámi prožíváme i radost. Velmi si přeji za oba naše národy, aby se nám čím dál více dařilo nenávist nahrazovat respektem,“ zdůraznila prezidentka poté, co se poklonila památce obětí a před budovu fakulty umístila věnec se slovenskou trikolorou.



Před budovou FF UK na náměstí Jana Palacha se prezidentka Zuzana Čaputová setkala s rektorkou UK Milenou Králíčkovou a děkankou FF UK Evou Lehečkovou. Krátce pohovořila také se studujícími UK, kterých se ptala, jak nyní probíhá studium na fakultě. „Ptala se nás, jak se cítíme. Chtěla také vědět, jak se daří zraněným,“ řekla předsedkyně Studentské rady FF UK Barbora Haulíková.


Lidé, kteří se shromáždili kolem fakulty, pak slovenskou prezidentku při jejím odchodu doprovodili potleskem. Jednalo se o jednu z posledních jejích návštěv v České republice. Zuzana Čaputová bude stát v čele země už jen do letošního června. Tuto sobotu se na Slovensku koná první kolo prezidentských voleb, současná prezidentka se však o další setrvání ve funkci neuchází.



Před čtrnácti dny u fakulty uctili památku obětí také francouzský prezident Emmanuel Macron a jeho český protějšek Petr Pavel. Již v únoru se poklonila památce obětí i předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová za doprovodu předsedkyně Poslanecké sněmovny ČR Markéty Pekarové Adamové.


TEXT: Helena Zdráhalová

FOTO: Michal Novotný


Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám