• Aktuality

Aktuality

25. března 2024

Volby do europarlamentu se blíží. Kandidáti diskutovali se studujícími

Na konci druhého červnového týdne se v České republice otevřou volební místnosti. Teprve popáté v historii budou moci občané ČR rozhodovat o tom, kdo je bude zastupovat v Evropském parlamentu. Při této příležitosti uspořádala studentská iniciativa Mladí občané v pondělí 25. března na půdě Právnické fakulty UK debatu kandidátů a kandidátek na posty europoslanců.


Jaroslav Bžoch, Lucie Potůčková, Lubomír Zaorálek a Ondřej Dostál na předvolební debatě na Právnické fakultě UK (zleva).
Jaroslav Bžoch, Lucie Potůčková, Lubomír Zaorálek a Ondřej Dostál na předvolební debatě na Právnické fakultě UK (zleva).


Debatu na půdě univerzity uvedla rektorka UK profesorka Milena Králíčková. „Pro nás jako univerzity a veřejné vysoké školy je podstatné, kam bude Evropa směřovat. Asi budu mluvit za mnoho z nás v akademické obci, když připomenu, jak skvělý je projekt Erasmus a jak třicet let mobility uvnitř Evropské unie změnilo a mění životy možná už vašich rodičů. Pevně věřím, že změní i vás. Jsem hrdá na to, že UK patří v Evropě mezi deset nejlepších v počtu vyjíždějících i v počtu přijíždějících studentů,“ zdůraznila rektorka UK na úvod debaty, když promluvila jak k panelistům, tak k posluchačům.


Debatu uvedla na půdě PF UK rektorka Milena Králíčková.
Debatu uvedla na půdě PF UK rektorka Milena Králíčková.


Eurovolby v České republice tradičně nemají příliš vysokou účast. Při posledním hlasování v roce 2019 se k urnám dostavilo jen 28,7 % oprávněných voličů. O pět let dříve to bylo dokonce jen 18,2 %. V Evropském parlamentu zasedá v současné době 705 poslanců, Česká republika vybírá 21 z nich.


V debatním panelu zasedli také Petr Mach, Veronika Vrecionová a Marcel Kolaja (zleva).
V debatním panelu zasedli také Petr Mach, Veronika Vrecionová a Marcel Kolaja (zleva).


Akce tohoto tipu mají motivovat mladé voliče a voličky jít k volbám. Učí je kriticky přemýšlet a uvažovat nad volebními programy a argumenty, které jednotliví kandidáti a kandidátky předkládají, jak podotkl Denis Hradil ze studentské iniciativy Mladí občané.


„Náš spolek se dlouhodobě snaží o větší angažovanost a informovanost mladých ve světě politiky. Není to první debata, kterou na PF UK pořádáme. Fakultu jsme si vybrali nejen z důvodu výborné spolupráce, ale také proto, že zde řada našich členů studuje. Spousta předvolebních debat není přímo přístupná veřejnosti, my se ale domníváme, že právě možnost osobně se debaty zúčastnit, položit otázku či ovlivnit celkovou atmosféru v sále jsou faktory, které napomáhají většímu zájmu o veřejné dění. Zároveň se jedná o jednu z prvních větších debat před volbami do Evropského parlamentu,“ upozornil Denis Hradil.



Na debatě na PF UK vystoupili Jaroslav Bžoch (ANO), Ondřej Dostál (Stačilo!), Marcel Kolaja (Piráti), Petr Mach (SPD + Trikolora), Lucie Potůčková (Starostové a osobnosti pro Evropu), Veronika Vrecionová (SPOLU) a Lubomír Zaorálek (SOCDEM). Debatu moderovala novinářka a absolventka FSV UK a PF UK Marie Bastlová.


Debatu moderovala novinářka Marie Bastlová.


Na úvod dvouhodinové debaty kandidáti a kandidátky na výzvu Marie Bastlové představili témata, se kterými vstupují do eurovoleb. Velkou část debaty pak zabrala diskuze nad Zelenou dohodou pro Evropu (tzv. European Green Deal). Vedle toho ale padaly otázky také k tématu podpory Ukrajiny v boji proti ruskému agresorovi či k přijetí eura. Studující také zajímalo věkové složení kandidátek jednotlivých stran, hnutí a koalic a kolik mladých lidí do 35 let věku na svých kandidátních listinách mají.


Marie Bastlová celou debatu zarámovala výzvou studujícím: „...aby si v červnu splnili domácí úkol, šli k volbám a vzali s sebou i svoje rodiče a přátelé.“


TEXT: Helena Zdráhalová

FOTO: Michal Novotný

Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám