• Aktuality

Aktuality

8. října 2019

Nobelovu cenu za fyziku komentuje Miroslav Brož z Astronomického ústavu UK

Královská švédská akademie věd ve Stockholmu dnes udělila Nobelovu cenu za fyziku třem vědcům zabývajícím se strukturou vesmíru.


Letošními lauráty se stali Američan kanadského původu James Peebles a Švýcaři Michael Mayor a Didier Queloz. Nobelova komise ocenila převratné poznatky Jamese Peeblese, díky nimž může lidstvo lépe pochopit historii vesmíru od velkého třesku až po současnost. Druzí dva ocenění Michael Mayor a Didier Queloz zase nahlédli ohromnou rozmanitost a barvitost planetárních soustav, když v roce 1995 objevili jako vůbec první vědci exoplanetu – planetu mimo naši Sluneční soustavu, avšak v principu podobnou planetě Jupiter – jež obíhá kolem hvězdy podobné Slunci.


„Tito Švýcaři byli první, kdo prokazatelně objevil planetu, jež obíhá okolo hvězdy slunečního typu. Jejich objev nasměroval celý vědecký obor. Dnes již známe takovýchto exoplanet přes čtyři tisíce. Nikdo by po nich však nepátral ve velkém, pokud by tito dva vědci neobjevili tu první,“ vysvětluje Miroslav Brož, jenž se v Astronomickém ústavu UK zabývá dynamikou sluneční soustavy a tepelnými jevy na planetkách.


„U hvězdy 51 Pegasi, což je jinak pouhým okem viditelná hvězda v souhvězdí Pegase, si všimli, že vykazuje změny radiální rychlosti asi o 50 m/s. Měřili tedy pomocí přesného spektografu rychlost vzdalování a přibližování hvězdy. Jako první se zkusili podívat, zda se tato hvězda působením planety nehýbe rychle, a opravdu u ní našli velice krátkou periodu, jež byla jen o trochu delší než čtyři dny.

Do té doby si nikdo nedokázal představit, že by planety obíhaly tak blízko svých mateřských hvězd, takže to nikdy nikdo ani nezkusil,“ dodává Miroslav Brož.


V následujících dnech budou následovat Nobelovy ceny také za chemii, literaturu a mír, příští pondělí za ekonomii. Všichni laureáti převezmou ocenění na slavnostním večeru v Stockholmu a Oslu 10. prosince, v den úmrtí zakladatele ceny a vynálezce dynamitu Alfreda Nobela.



Text: Jitka Jiřičková

Datum: 8. 10. 2019











Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám