• Aktuality

Aktuality

10. října 2019

Nobelovu cenu za literaturu okomentovali literární vědci z FF UK

Laureáty Nobelovy ceny za literaturu se letos stali hned dva spisovatelé – Olga Tokarczuk a Peter Handke. Polská autorka obdržela Nobelovu cenu za literaturu zpětně za rok 2018, jelikož loni se toto prestižní ocenění neudělovalo kvůli skandálu sexuálního obtěžování ve Švédské akademii, jež laureáty vybírá.


Rakouský spisovatel Peter Handke je veřejnosti znám především díky svým experimentálním dramatickým dílům. Jedno z nich, Spílání publiku, nastudovalo v roce 2010 divadlo Komedie. Handke získal v minulosti Cenu Franze Kafky a také Mezinárodní Ibsenovu cenu.


Podle germanisty Štěpána Zbytovského z Ústavu germánských studií FF UK se Handke odlišuje od ostatních spisovatelů zejména schopností neustále budit pozornost, ať už svou literární tvorbou, esejemi či politickými názory. „Není to jednoduchá osobnost a nejsem si jist, zda by u něj bylo ocenění Nobelovou cenou myslitelné třeba před dvaceti lety, kdy stál proti většině evropských intelektuálů ve věci Srbska,“ připomíná Zbytovský spisovatelův postoj v případě války v Kosovu. Handke dokonce navštívil Slobodana Miloševiče ve vězení a řečnil na jeho pohřbu.

„Byl vždycky trochu stranou. Po matce je slovinského původu, část dětství strávil v Berlíně, později se vrátil do Rakouska a navštěvoval tam školu, kde většina dětí hovořila místním dialektem, zatímco on berlínským. Pozici člověka z periferiie si ponechal celý život. Je to trochu stylizace, ale také účinná provokace mainstreamové společnosti. Ačkoli se s jeho názory pokaždé neztotožňuji, domnívám se, že jsou potřebné, jelikož vedou k přezkoumávání zažitých názorů a vzorců chování,“ dodává Zbytovský.


Olga Tokarczuk vystudovala psychologii a vedle románů píše také básně a scénáře. V loňském roce získala Man Booker Prize za román Běguni, jehož stěžejním tématem jsou nomádi současné doby. 

Polonistku Michalu Benešovou ocenění Tokarczuk nepřekvapilo: „Texty této polské spisovatelky jsou nezaměnitelné, originální a mají literární přesah. Každou knihou se posouvá dál, neustále přichází s novými nápady, vydává se dosud neprobádanými cestami a umí naprosto skvěle zkombinovat silné historické příběhy s občanskou angažovaností dneška,“ říká literární vědkyně z katedry středoevropských studií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.


Ocenění alespoň jedné ženské autorky experti předem očekávali. Šéf Nobelova výboru Švédské akademie Anders Olsson prohlásil, že cena může získat zpět svou prestiž, pokud akademie upustí od mužsky orientovaného, eurocentrického pohledu, který při posuzování kandidátů v minulosti převažoval. Do dnešního dne obdrželo Nobelovu cenu za literaturu vedle stovky mužů pouze čtrnáct žen.


V pátek bude udělena ještě Nobelova cena za mír, v pondělí budou oceněni nejlepší ekonomové. Všichni laureáti převezmou ocenění na slavnostním večeru ve Stockholmu a Oslu 10. prosince, v den úmrtí zakladatele ceny a vynálezce dynamitu Alfreda Nobela.



Text: Jitka Jiřičková

Datum: 10. 10. 2019


Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám