• Aktuality

Aktuality

11. října 2019

Nobelovu cenu za mír okomentoval afrikanista Vojtěch Šarše

Letošním nositelem Nobelovy ceny za mír se stal etiopský premiér Abiy Ahmed Ali, který v loňském roce významně přispěl k uzavření míru se sousední Eritreou. Díky němu tak skončila jedna z nejdelších válek v Africe, během níž zemřelo osmdesát tisíc lidí.


Pohraniční válka mezi Etiopií a Eritreou vypukla v roce 1998. Po dvouleté ostré fázi bojů přešel konflikt do vleklého hraničního sporu, který se podařilo vyřešit až s nástupem Ahmeda Aliho do premiérského úřadu. Etiopský politik se stal šéfem vlády v dubnu 2018 a okamžitě začal prosazovat reformy, včetně rychlého uzavření mírové smlouvy s Eritreou, jež byla podepsána loni v září. Obě země se následně dohodly na navázání diplomatických vztahů, znovuotevření ambasád, obnovení mezistátních letů a na společném rozvoji přístavů.


„Nepřekvapilo mě, že Abiy Ahmed Ali získal Nobelovu cenu za mír,“ říká Vojtěch Šarše z Centra afrických studií FF UK. „Když byl zvolen premiérem, ihned se zhostil role reformátora. Byl prvním politikem, který přímo komunikoval s politiky Eritrey. Věděl, že aby se tato dlouhá válka ukončila, musí udělat velké politické gesto a letitý problém hranic mezi oběma zeměmi vyřešil ve prospěch Eritrey,“ pokračuje afrikanista a zmiňuje další významné politické kroky letošního laureáta Nobelovy ceny za mír: „Nejenže se jako jeden z prvních etiopských politiků otevřel zahraniční politice, ale snad ještě důležitější je, že začal komunikovat s politickou opozicí ve své zemi. Propustil mnoho set politických vězňů, kteří s ní byli spojeni, a také aktivisty, jež byli neprávem obviněni z terorismu,“ dodává afrikanista.


„Jsem tak poctěn a potěšen. Moc vám děkuji. Je to cena udělená Africe, Etiopii. Umím si představit, že ji ostatní afričtí vůdci přijmou pozitivně a budou pracovat na procesu budování míru na našem kontinentu,“ komentoval ocenění Abiy Ahmed Ali.



Tento týden byli postupně vyhlášeni laureáti Nobelovy ceny za fyziologii a lékařství, fyziku, chemii a literaturu. V podělí ještě udělí švédská Královská akademie cenu za ekonomii.



Text: Jitka Jiřičková

Datum: 11. 10. 2019




Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám