• Aktuality

Aktuality

13. října 2019

Na Jedničce na startu se křtil benefiční kalendář pro Letní dům

V pátek 11. října se v prostorách U Apolináře uskutečnilo tradiční zahájení nového akademického roku pro studenty 1. lékařské fakulty UK. Jednička na startu propojuje nové studenty s ostřílenými mediky, zástupci studentských spolků, akademickými pracovníky, zaměstnanci i hosty lékařské fakulty.



Ostatně, kde jinde by bylo lépe symbolicky nový školní rok začínat, než tam, kde začínají lidské životy? Jak už to na Jedničce bývá, doprovodný program nikdy není samoúčelný. A nebyl ani letos. Jeho startérem se stal Aleksi Šedo, děkan fakulty, který všem zúčastněným popřál hodně zdaru. Učinil tak za Gynekologicko-porodnickou kliniku U Apolináře i Antonín Pařízek, který si na Jedničku „odběhl“ od císařského řezu a před dalšími pěti porody, které očekával. „Naše klinika, která je jednou z nejstarších stále fungujících klinik na světě, je názornou ukázkou skvělé spolupráce mezi fakultou a Všeobecnou fakultní nemocnicí. Jde o zářný příklad, jak se aplikují teoretické znalosti do běžné klinické praxe,“ řekl úvodem přednosta kliniky Pařízek.Viktor Sýkora


A pak už byl čas na křest benefičního kalendáře, taktéž tradiční část programu. Kalendář na rok 2020, který byl během slavnostního odpoledne nabízen studentskými spolky na prodej, obsahuje fotografie Viktora Sýkory z Centra pro experimentální biomodely 1. LF UK. „Fotografie vznikly díky Anatomickému ústavu 1. LF UK, který mně umožnil přístup do svého muzea. Snažil jsem se najít nejzajímavější exponáty a fotit je tak, aby se v kalendáři nejen hezky vyjímaly, ale aby vhodně reprezentovaly fakultu,“ přiblížil práci s kalendářem fotograf Sýkora.



Výtěžek z prodeje kalendáře letos poputuje na účet organizace Letní dům. Zařízení Letní dům pomáhá dětem a mladým lidem, vyrůstajícím v náhradní výchovné péči či bez fungujícího rodinného zázemí, prožít šťastné dětství a usnadnit jim start do plnohodnotného života. „Rád bych poděkoval, že jste si vybrali zrovna nás. Získané prostředky budou využity ve prospěch dětí, které jsou na svém životnímu startu výrazně znevýhodněny,“ řekl v rámci křtu Jan Bárta, ředitel organizace Letní dům.


Každý, kdo v pátek na akci Jednička na startu dorazil, se mohl rovněž seznámit s úspěšnými projekty, které mají na triku právě studenti z 1. LF UK. Jedním z nich je Allsono, který si klade za cíl umožnit studentům medicíny vyzkoušet si praktickou práci s ultrazvukem. U Apolináře nemohli chybět ani zástupci dnes již veleúspěšného projektu Loono zaměřeného na prevenci; aktuálně vede kampaně #prsakoule a #doledobry.



Bohatý odborný i kulturní program probíhal na nádvoří budovy, která je pro svoji mimořádnou architektonickou hodnotu a význam v dějinách lékařství chráněnou kulturní památkou (v letech 1865 až 1875 jej postavil český architekt a stavitel Josef Hlávka - pozn. red.), až do večera. Jeho součástí byly i komentované prohlídky.

Kdo jste to nestihli, máte šanci s Jedničkou na startu zase příští rok!


Datum: 11. 10. 2019

Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám