• Aktuality

Aktuality

7. listopadu 2019

Ceny Neuron získali i tři vědci z Univerzity Karlovy

Sedm vědců a jednu vědkyni ocenil ve středu večer v Národním muzeu v Praze Nadační fond Neuron. Byli mezi nimi i tři vědci z Univerzity Karlovy.


Na Matematicko-fyzikální fakultě UK působí RNDr. Martin Balko, Ph. D.. Ten s využitím počítačů vyřešil některé matematické problémy v kombinatorice, které se vědci pokoušeli rozlousknout dlouhá léta.



Na stejné fakultě pracuje i další oceněný, astrofyzik Ondřej Pejcha, Ph. D.. Držitel prestižního grantu Evropské výzkumné rady významně rozšířil poznatky o supernovách. "Ve svém výzkumu se snažím pochopit procesy, které způsobují proměnnost hvězd ve vesmíru. Mým hlavním zájmem jsou silné interakce dvojitých hvězd a jejich případné splynutí, což je jeden ze zásadních kroků, který ovlivňuje vznik a vývoj objektů, jako jsou bílí trpaslíci, neutronové hvězdy a černé díry," popisuje svůj výzkum.



Vztah mezi houbami a rostlinami pak zkoumá biolog Petr Kohout z Přírodovědecké fakulty UK. "To, čím se zabýváme, je vliv globálních změn na symbiotický vztah. Jak změny, které zažíváme, klimatické změny, změny spojené s činností člověka, ovlivní ten symbiotický vztah rostlin do budoucna," řekl vědec.



Nadační fond Neuron, který má za cíl zvýšit prestiž vědců v Česku, založil v roce 2010 Karel Janeček. Za deset let ocenil 85 vědců částkou 66 milionů korun. Veřejnost se může s laureáty setkat ve čtvrtek od 17:00 při debatě v pražském centru Opero.


Foto: nfneuron.cz

Datum: 7. 11. 2019



Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám