• Aktuality

Aktuality

8. listopadu 2019

Univerzita Karlova představila projekt Svobodný listopad 39/89

Aktivity iniciativy Svobodný listopad 39/89 budou probíhat od úterý 12. listopadu do neděle 17. listopadu u příležitosti výročí listopadových událostí.

Na tiskové konferenci dnes vystoupili rektor Tomáš Zima, prorektor pro vnější vztahy Miroslav Bárta a organizátoři akce Michal Zima, Michal Říha a Kateřina Grygarová.



Rektor Tomáš Zima v úvodním slově připomněl tragické události října, potažmo listopadu 1939, bez nichž by nejspíš k sametové revoluci vůbec nedošlo.

Podle jednoho z hlavních organizátorů iniciativy Svobodný listopad 39/89, Michala Zimy, je právě to důvodem, proč se program následujících dní nebude týkat pouze oslav známého třicetiletého výročí, ale připomene i tragické dny roku 1939, kdy byly po tichém občanském protestu během smutečního průvodu s rakví Jana Opletala 17. listopadu zavřeny vysoké školy a mnoho studentů a učitelů tehdy zatčeno a bez rozsudku popraveno.


Aktivit spojených s výročím 17. listopadu je celkem čtrnáct a jako první se odehraje toto úterý ve Vlasteneckém sále Karolina diskuze Tři dekády demokracie: debata českých expremiérů – Petra Nečase, Vladimíra Špidly a Jiřího Paroubka,“ představil začátek šestidenního projektu Michal Zima.



Ve středu 13. listopadu bude pro veřejnost otevřena Právnická fakulta UK, kde proběhne multižánrový festival Noc fakulty a během čtyř hodin zde vystoupí čtyřiačtyřicet odborníků na právo a další společensko-vědní oblasti. „Rádi bychom při této příležitosti dokázali široké veřejnosti, že práva nejsou pouze šedivé paragrafy, ale něco živoucího, co se týká každého z nás,“ vysvětlil hlavní koordinátor Noci fakulty Michal Říha.

Program festivalu začíná od 17 hodin a zúčastní se ho například bývalá europoslankyně a diplomatka Jana Hybášková, vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová, ale také psychiatr Radkin Honzák či bývalý rektor UK Ivan Wilhelm.


Ve čtvrtek 14. listopadu proběhne konference věnovaná československému disentu, kterou Svobodný listopad připravuje v úzké spolupráci s Britským velvyslanectvím. Ve Vlasteneckém sále se v rámci diskuse na téma česko-britské spolupráce na udergroundových seminářích během dvou bloků vystřídá osm významných osobností, britských lektorů a jejich bývalých posluchačů. Celou diskusi bude moderovat britský velvyslanec v České republice J. E. pan Nick Archer.


V sobotu 16. listopadu bude takzvaný Předvečer sametu, kdy na Albertově vystoupí známí hudební interpreti. Hlavní program Svobodného listopadu na Albertově bude probíhat v neděli 17. listopadu od 9 hodin ráno.


Prorektor Miroslav Bárta pozval na fotografickou výstavu Náš listopad 89, která začne ve čtvrtek 14. listopadu v Karolinu a nabídne pohled na listopadové události i třicet let svobody očima široké veřejnosti. Počet vybraných fotografií je symbolický, třicet jich bylo vybráno od lidí z celé republiky a sedmnáct jich poskytlo sedmnáct fakult UK. „Další fotografie jsou například od bývalého mluvčího prezidenta Václava Havla Ladislava Špačka nebo moderátora Jakuba Železného,“ řekl prorektor UK Miroslav Bárta.



Všechny aktivity k výročí 17. listopadu iniciativy Svobodný listopad 39/89 zde.


Univerzita Karlova vydala u této příležitosti dvě odborné publikace 17 fakult 17. listopadu a Tenkrát v listopadu. Vzpomínky na Matfyz v čase zlomu.


Autor: Jitka Jiřičková

Foto: René Volfík

Datum: 8. 11. 2019








Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám