• Aktuality

Aktuality

28. listopadu 2019

Projekt Sinopsis – otázky a odpovědi

V médiích se v posledních dnech objevila řada nepřesných a dokonce zavádějích informací o vztahu Univerzity Karlovy k projektu Sinopsis. Přinášíme proto přehled hlavních otázek a odpovědí týkajících se Univerzity Karlovy a tohoto projektu.


Co je to projekt Sinopsis?

Sinopsis vznikl pod neziskovou organizací AcaMedia, z.ú.

Jedná se o soukromou aktivitu některých pracovníků, absolventů a studentů Filozofické fakulty UK z Katedry sinologie FF UK.


Spadá projekt Sinopsis pod Filozofickou fakultu UK?

Z formálního hlediska projekt Sinopsis není a nikdy nebyl oficiálním projektem Filozofické fakulty UK.

Projekt Sinopsis nemá a nikdy neměl s Filozofickou fakultou UK žádnou smlouvu o formální spolupráci a zástupci projektu Sinopsis nejsou z univerzity placeni. Stejně tak nemá Sinopsis uzavřenu žádnou smlouvu s UK, ve smyslu Rektorátu UK.


Zakázala FF UK nebo rektorát UK projekt Sinopis?

Vedení UK považuje projekt za velice podnětný v rámci naplňování tzv. třetí role univerzity, a také dává plnou podporu akademikům v jejich práci a brání svobodu jejich vyjadřování. Vysoká erudice akademiků je nezpochybnitelná a stejně tak jejich svobodné právo ale i odpovědnost a úcta k faktům. Akademické svobody stejně jako společenská odpovědnost jsou jedním z hlavních principů UK.

FF UK ani rektorát UK nijak neovliňovaly ani neovlivňují činnost projektu Sinopsis a ani nepodnikly žádné kroky, které by měly vést k omezování činnosti projektu.

Jediným krokem vedení UK ve vztahu k Sinopis bylo vyjasnění skutečného formálního vztahu mezi UK a tímto projektem.

Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám