• Aktuality

Aktuality

16. ledna 2020

Tichá vzpomínka na Jana Palacha nejen v Karolinu

Univerzita Karlova ve čtvrtek připomněla památku studenta Jana Palacha, aby nikdy nebyl zapomenut jeho odkaz a statečný čin z roku 1969. Palach je pro nás symbolem, že proti totalitě a nedemokratickým režimům je třeba bojovat, a že svoboda není samozřejmostí.



Zástupci univerzity, v čele s rektorem prof. Tomášem Zimou, položili v 10 hodin dopoledne věnec u pamětní desky Jana Palacha, která byla na nádvoří Karolina odhalena před rokem.


Jejím autorem je akademický sochař Jakub Vlček. Na desce jsou spolu se jménem Jana Palacha uvedena data jeho narození, sebeupálení a zesnutí. Pamětní deska byla zhotovena z bronzu v symbolických rozměrech 69 cm x 69 cm, váží 89 kilogramů. Desku zdobí stylizované palmové ratolesti, symboly mučednické smrti. Na nádvoří Karolina je umístěna přesně v místě, kde v roce 1969 stála rakev s Palachovými ostatky.


Tichou vzpomínku Janu Palachovi věnovala široká veřejnost jak v Karolinu, tak v podvečerních hodinách u pamětní desky na budově Filozofické fakulty, kde Palach studoval. Za Univerzitu Karlovu se piety mimojiné zúčastnil prorektor pro tvůrčí a ediční činnost prof. Jan Royt.



Text: iForum

Foto: René Volfík

Datum: 16. 1. 2020

Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám