• Aktuality

Aktuality

18. února 2020

Eric S. Lander a Joel L. Sussman převzali čestný doktorát

Americký genetik Eric S. Lander a izraelský biolog Joel L. Sussman dnes obdrželi ve Velké aule historické budovy Karolina čestnou vědeckou hodnost doctor honoris causa. Titul jim byl udělen za mimořádné celoživotní vědecké úspěchy.



Profesor Eric S. Lander, Ph.D. je prezidentem a zakládajícím ředitelem Broad Institutu, výzkumné instituce zaměřené na genomickou medicínu, založené Massachusettským technologickým institutem (MIT) a Harvardovou Univerzitou. Je profesorem biologie na MIT a profesorem systémové biologie na Lékařské fakultě Harvardovy Univerzity.


Genetik, molekulární biolog a matematik Lander v 80. letech vytvořil společně s Davidem Botsteinem základy moderní lidské genomiky a v roce 1987 publikovali první genetickou mapu lidského genomu. Sám Lander pak byl v letech 1990-2003 klíčovou osobností mezinárodního Projektu lidského genomu.


V roce 2004 Lander založil Broad Institut jako společné pracoviště MIT a Harvardovy Univerzity zaměřené na genomickou medicínu. V současnosti poskytuje Broad Institut zázemí více než 4000 vědeckých pracovníků, kteří díky možnosti unikátní multioborové spolupráce řeší projekty propojující lékařství biologii, chemii, matematiku, informatiku a inženýrství.



V roce 2008 byl Lander jmenován Barackem Obamou spolupředsedou sboru poradců prezidenta USA pro vědu a technologii (PCAST). Během svého funkčního období v letech 2009 – 2017 se podílel na přípravě 39 studií, které poskytly doporučení týkající se široké škály témat - včetně energetické politiky, inovace léčiv a zdravotních pomůcek, biologické bezpečnosti, a organizace americké vědy a technologického podnikání.


"Jsem velice potěšen a poctěn, že mohu být v Praze na Univerzitě Karlově, na nádherném a důležitém místě. Pro mě jako vědce je to obrovská čest být ve městě a v zemi, která je domovinou genetiky. Prahu jsem si už v minulosti užil a je báječné být zpět v tomto nádherném a historickém městě," komentoval ocenění Eric Lander.


Profesor Joel L. Sussman, Ph.D. je průkopník makromolekulárního zdokonalování. Ve výzkumné činnosti se dále zaměřil na proteiny nervového systému, zejména na acetylcholinesterázu, klíčový protein podílející se na přenosu nervových signálů. Je ředitelem strukturálního proteomického centra v Izraeli a profesorem katedry strukturální biologie ve Weizmannově institutu.


Weizmannův institut úspěšně spolupracuje s vědeckým ústavem Biocev, jehož členy jsou i Přírodovědecká fakulta UK a 1. lékařská fakulta UK. Na Weizmannově institutu byl vyvinut ve spolupráci s Biocevem nový výkonný rentgenový systém, který je vybaven rentgenovým zdrojem na bázi anody z proudícího tekutého kovu a pixelovým detektorem.



"Byla to mimořádná ceremonie a tradice Univerzity Karlovy byla všudypřítomná, považuji za důležité pro svět, že existuje takové místo. Tu atmosféru mohu přirovnat pravděpodobně pouze k udílení Nobelových cen, jiné přirovnání mě nenapadá. Takže si myslím, že byste měli být velice pyšní na své tradice. S profesorem Zimou jsme hodně spolupracovali, protože se stal prezidentem FEBS (The Federation of European Biochemical Societies) a já byl prezidentem minulý rok. Znám ho již mnoho let a je to skutečně úžasný člověk," prohlásil po ceremonii Sussman.



TEXT: redakce

FOTO: René Volfík

VIDEO: Richard Cortés

Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám