Prověřeno v poušti = značka produktu, který vydrží extrémy

Český egyptologický ústav Filozofické fakulty Univerzity Karlovy začne od letoška testovat v rámci archeologické koncese v Abúsíru české výrobky a technologie. Na ty nejodolnější nově čeká možnost získat prestižní ochrannou známku Prověřeno v poušti. Projít zkouškou v extrémních klimatických a provozních podmínkách mohou například bundy, kalhoty, svetry, spodní prádlo, boty, klobouky a cestovní přikrývky nebo počítače, čerpadla, ohřívače vody či chytré telefony, kamery a hodinky…



Zatímco Egypt je pro mnohé z nás především destinace pro letní dovolenou, archeologové zažívají jednu z nejsušších a nejslunnějších zemí úplně z jiné perspektivy. V Abúsíru, kde tráví zhruba tři měsíce dvakrát ročně, se jim v rámci archeologické koncese podařilo objevit významné památky, královské hroby, velkolepé šachtové komplexy, rozsáhlá pohřebiště s pozůstatky egyptských králů a hodnostářů. Přitom pracují v extrémních klimatických podmínkách typických pro suché subtropické pásmo.

„Odkrývání hrobek je navíc spojeno s nadměrnou prašností, s vysokou vlhkostí je třeba počítat při výzkumu podzemních pohřebních komor, které se nacházejí v hloubce až dvacet metrů,“ nastiňuje podmínky vědců Veronika Dulíková z Českého egyptologického ústavu FF UK.


Česká přítomnost v poušti lákala podniky k testování výrobků už od samého počátku prací našich vědců v Egyptě – nejprve se do testování zapojovaly firmy, které zásobovaly expedice do Núbie. Například v roce 1961 to bylo přes 20 podniků, mezi nimi třeba Vitana, Plzeňské pivovary či národní podnik Pražský průmysl masný, který nechal otestovat masové konzervy. V posledních letech archeologové při práci v poušti testovali především funkčnost oděvů a obuvi, při náročném výzkumu šachtových hrobů zase důmyslný systém vzduchotechniky.


Právní ukotvení a standardizace procesu testování kvality produktů se stala logickým krokem. V říjnu loňského roku proto Univerzita Karlova za pomoci svého Centra pro přenos poznatků a technologií UK podala návrh na registraci ochranné známky Prověřeno v poušti k Úřadu průmyslového vlastnictví. 31. července 2019 byl pak proces završen zveřejněním ochranné známky ve Věstníku UPV-ČR 2019/31.


Tým v Abúsíru je složen převážně z egyptologů a archeologů, pravidelně jej doplňují konzervátoři, antropologové, zoologové a další přírodovědci nebo fotograf a geoinformatik. Všichni jsou připraveni prověřit na místě kvalitu a vlastnosti testovaných produktů. „Dveře jsou otevřeny i produktům, které nemusejí být přímo spojeny s výzkumným záměrem egyptologického ústavu. Avšak specifické podmínky při vykopávkách ověří jejich kvality a vlastnosti a mohou pomoci jejich případnému vylepšení,“ upřesňuje Veronika Dulíková.


Pouze výrobky a technologie, které v extrémním testu obstojí, nakonec obdrží označení Prověřeno v poušti. Jedná se tak o potvrzení garantované kvality, které pro firmy představuje marketingový přínos. Běžným zákazníkům pomůže s výběrem v záplavě ostatních produktů na trhu.


Známka rozhodně není marketingovou pozorností pro partnery a sponzory. O jejím udělení rozhodne vedoucí české archeologické koncese v Abúsíru prof. Miroslav Bárta a potvrdí ji vedení FF UK. Pro komunikaci s případnými zájemci o ochrannou známku i s veřejností je určen web proverenovpousti.cz, mimo jiné s kompletním seznamem výrobků, které mohou být testovány.




, iForum

Foto: Archiv ČEgÚ FF UK

Datum: 12. 8. 2019



Poslední změna: 12. srpen 2019 12:03 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám