Zápis ze zasedání Sociální komise AS UK 17. ledna 2022

Přítomni:

Bc. Martin Čihák (FF), Mgr. Andrej Farkaš (MFF), Mgr. Michael Glogr (PF), Martina Horáková (3.LF), Mgr. et Mgr. David Hurný (PřF), Veronika Viktoria Matraszek (3.LF), Mgr. Jan Potoček (FHS), JUDr. Michal Říha (PF), Mgr. Miroslav Čermák (FSV), Mgr. Jakub Horký (PF)

Hosté:

Mgr. Jaroslav Švec (RUK), Mgr. Lenka Bočková (VSK MFF UK), PhDr. Ing. Marie Vymazalová, Ph.D. (KTF)

Program:

  1. Schválení zápisu ze zasedání dne 13. prosince 2021

  2. Dílčí změna Stipendijního řádu UK

  3. Informace k tzv. Milostivému létu

  4. Různé


Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK, přivítal všechny přítomné a zahájil zasedání Sociální komise AS UK.

1. Schválení zápisu ze zasedání dne 13. prosince 2021

Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK, uvedl, že k zápisu ze zasedání dne 13. prosince 2021 nebyly doručeny připomínky. Zápis byl schválen tichým souhlasem.

2. Dílčí změna Stipendijního řádu UK

Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK, uvedl tento bod s tím, že předložená novela upravuje několik druhů stipendií. Předal slovo zástupci předkladatele Mgr. Švecovi.


Mgr. Švec uvedl, že změny jsou v zásadě procesního charakteru. U ubytovacího stipendia jde o zavedení možnosti v určitých vyplácet zahraničním studentům stipendium v hotovosti. U stipendia v případech zvláštního zřetele hodných jde opět pouze o formulační úpravu. U stipendia na podporu studia v zahraničí je nově výslovně svěřena pravomoc vyplácet stipendia na krátkodobé pobyty v souvislosti s 4EU+ rektorovi. Zároveň je stanovena povinnost vrátit stipendium vyplacené neoprávněně, tj. pokud nemůže být naplněn jeho účel. Jde o relativní novinku a předkladateli přijde předčasné vztahovat to nyní ke všem druhům stipendií.


Návrh usnesení:

„Sociální komise AS UK projednala návrh dílčí změny Stipendijního řádu UK a vyjádřila k němu kladné stanovisko.“

Přijato tichým souhlasem

3. Informace k tzv. milostivému létu

Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK uvedl, že v průběhu roku 2021 byla schválena novela zákona, která umožňuje lidem zbavit se dluhu u veřejnoprávní instituce, pokud během daného období zaplatí jistinu a náklady exekutora. Mgr. Glogr zjišťoval, zda UK o tomto své dlužníky informovala. Od vedení UK obdržel odpověď, že se tak stalo v prosinci minulého roku s tím, že těchto dlužníků bylo celkem 134 dlužníků. Jeden z nich této možnosti využil a svůj dluh uhradil. Možnost uhrazení stále trvá, a to do 28. ledna 2022.

4. Různé

Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK předal slovo Mgr. Bočkové, zástupkyni VSK MFF UK, z. s., který zaslal Sociální komisi AS UK podnět ve věci využívání výcvikového střediska Albeř.


Mgr. Bočková uvedla, že výcvikové středisko Albeř bylo založeno v 60. letech a od té doby zde mají sportovní kluby UK k dispozici tři srpnové týdny, kdy se zde na sportovním soustředění střídaly VSK MFF UK, VSK Přírodní vědy a společně jezdící VSK Humanita a VSK Iuridica. Před rokem pan Ing. Rezek na jednání se zástupci vysokoškolských sportovních klubů uvedl, že jeden z těchto týdnů sportovním klubům odebere, protože jej potřebuje pro zaměstnaneckou rekreaci, aniž by o této záležitosti umožnil další diskusi. Zástupci sportovních klubů se tak museli dohodnout na střídání s jednoletou pauzou. Studenti z MFF UK v návaznosti na informaci, že v roce 2022 se soustředění VSK MFF UK konat nebude, napsali otevřený dopis panu kvestorovi a panu Rezkovi. Následovala jejich osobní schůzka s jednou ze studentek MFF UK, bohužel s nulovým výsledkem. Předseda AS UK informoval zástupce sportovních klubů o tom, že AS UK nemá v této věci žádnou exekutivní pravomoc, přesto zde však prosí o jakoukoli radu či návrh, jak dále postupovat. Soustředění se musí konat v srpnu kvůli týmovým soutěžím, proto alternativa přesunu termínu na září není možná. Závěrem uvedla, že VSK jsou pro pana kvestora podle jeho vlastních slov cizí subjekty, což podle IČO jsou, ale na stránkách UK jsou brány za vlastní.


Mgr. Hurný uvedl, že problém je v tom, jaké je složení daného klubu, tedy zda jej v nějaké míře skutečně využívají studenti a zaměstnanci univerzity. Pokud ano, měla by je univerzita upřednostňovat. Pakliže jde o absolventy, je to skupina, která je podporována až ve druhé linii a pravidla pro ně nyní bohužel nastavená nejsou, AS UK tudíž nemůže nijak zasáhnout. Může se ale zeptat pana kvestora a pana Ing. Rezka, kdo ze zaměstnanců v daném termínu na Albeř jel a kolik z nich bylo skutečně z řad zaměstnanců, jelikož je praxí, že zaměstnanci berou mnoho svých známých a podobně. Mgr. Bočková uvedla, že VSK MFF má k 31. prosinci 2021 380 členů a z toho 111 studentů, ale někteří z nich jsou i z jiných univerzit. Celková účast na posledním soustředění bylo 243 lidí, ale neví, kolik z nich bylo studentů nebo zaměstnanců.


Mgr. Hurný dále uvedl, že jako alternativa byl navržen areál v Horním Poříčí a dotázal se, proč nemůže být pro soustředění využit ten. Mgr. Bočková uvedla, že tam je jedno multifukční hřiště a soustředění o takovém rozsahu se tam uspořádat nedá.


Mgr. Čermák uvedl, že pro něj osobně je takový podíl studentů mezi členy málo. Otázka se musí vést k širší diskusi, jinak by z toho mohl být nebezpečný precedens, kterého by mohly využít další subjekty v rámci univerzity. Je pravda, že hierarchie využití areálů UK se hlídá velmi pofidérně a je třeba nastavit do budoucna jasná pravidla. Mgr. Bočková uvedla, že pro ně bude velký posun i to, že bude pan kvestor muset poskytnout informaci o tom, kdo na zaměstnaneckou rekreaci jezdí a zda jde skutečně o zaměstnance. Nyní o tom pan kvestor nechce vůbec diskutovat.


Mgr. Farkaš uvedl, že bez konkrétních dat nemůže Sociální komise nic doporučit. Ze strany předkladatelů by bylo dobré tato data rozdělit na příslušné skupiny. Sociální komise by si následně mohla vyžádat data o využívání zaměstnanecké rekreace od pana kvestora a apelovat na stanovení jasných pravidel pro posouzení, která akce má dostat přednost.


Mgr. Čermák stručně popsal aktuální systém zamlouvání rekreačních objektů UK.


Mgr. Glogr navrhl níže uvedené usnesení s tím, že by si Sociální komise měla od pana kvestora a Správy budov a zařízení UK vyžádat diskutované informace. Mgr. Hurný doplnil, že je též třeba pátrat po důvodu, proč k přesunutí srpnového týdne vůbec došlo.


Návrh usnesení:

„Sociální komise AS UK bere na vědomí podnět zaslaný VSK MFF UK Praha, z.s. Problematikou využívání rekreačních, sportovních, výcvikových a dalších obdobných objektů UK se bude dále zabývat.“

10 pro – 0 proti – 0 zdrž.

Přijato



Mgr. Glogr, předseda Sociální komise AS UK, poděkoval všem členům Sociální komise AS UK za jejich práci v minulém roce a zasedání ukončil.



Zapsala: Mgr. Anna Matoušková, tajemnice Legislativní komise AS UK

Vidi: Mgr. Michael Glogr, předseda Sociální komise AS UK


Poslední změna: 9. květen 2022 15:25 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Kancelář akademického senátu
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám