Doktor honoris causa ekonomických věd


Doktor honoris causa ekonomických věd

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE

vás srdečně zve

k slavnostnímu udělení

čestné vědecké hodnosti

doktora honoris causa ekonomických věd


"za zásluhy o rozvoj ekonomické vědy ve světě"


Prof. Josephu Eugenu STIGLITZOVI,


profesoru ekonomie na Stanfordově univerzitě a členu Brookings Institute


v pátek dne 8. června 2001

v 11,00 hodin

ve Velké aule historické budovy Karolina (Ovocný trh 3, Praha 1)



Professor Joseph E. Stiglitz

Joseph E. Stiglitz is an Economics Professor at Stanford University, Guest Fellow at the Brookings Institute, and Professor at Columbia University in USA. From 1997 to 1999, he served as the World Bank's Senior Vice President. From 1993 to 1997 he was a member and later the Chairman of the U.S. Council of Economic Advisers, serving as a key member of President Clinton's economic team. He was first appointed Professor of Economics at Yale University in 1969 at the age of 26. He was also the Drummond Professor of Political Economy at All Souls College, Oxford.


As an academic, Dr. Stiglitz helped create a new branch of economics -- "The Economics of Information" as well as develop such pivotal concepts as theories of adverse selection and moral hazard that have become the foundation of the modern interpretation of the functioning of markets. Dr. Stiglitz is a leading scholar in the economics of the public sector. His seminal textbook in this field has been translated into Czech. Such theoretical achievements like the economics of technological change, growth, discrimination, corporate finance, uncertainty, monopolistic competition and product diversity, all bear his imprints.


Dr. Stiglitz has written extensively on the important but limited role the government should play in the economy. He is a leading advocate of the "market failures" approach that attempts to delineate those areas -- such as the environment, public health, education and research -- where the unfettered market may lead to inefficient outcomes and where cost effective government remedies may be developed. He is also known as a staunch supporter of the view that education and knowledge are chief factors behind economic growth.


Dr. Stiglitz has also led a re-examination of the strategies for transition of the former Communist economies to a market-based system for which this country owes him a particular debt of gratitude. Since 1991 he has visited this country several times not only as a guest of certain high offices but also as an open-minded and good-humored member of the academic economics community, always spreading cheer on his visits to Charles University.



Profesor Joseph E. Stiglitz

Joseph E. Stiglitz je profesorem Ekonomie na Stanfordově univerzitě, je členem Brookingského institutu a profesorem na Columbijské univerzitě v USA. Jeho strmá akademická kariéra začala v roce 1969, kdy byl v pouhých 26 letech jmenován profesorem na slavné Yaleově univerzitě. Poté v 70. letech obdržel křeslo profesora politické ekonomie na koleji All Souls v Oxfordu. V období 1993-97 byl nejprve členem a pak předsedou Rady ekonomických poradců prezidenta Clintona. V létech 1997-99 byl viceprezidentem Světové banky.


Profesor Stiglitz byl jako badatel světového významu spolutvůrcem nového odvětví teoretické ekonomie: ekonomie informací. Je též jedním ze zakladatelů teorie nežádoucího výběru a morálního hazardu, které se později staly základem moderní interpretace fungování tržních mechanismů. Nelze opomenout ani jeho úlohu v oblasti veřejné ekonomie. Jedna z jeho průkopnických učebnic, Ekonomie veřejného sektoru, byla přeložena do češtiny. Profesor Stiglitz významně přispěl k rozvoji dalších oblastí ekonomické teorie: k rozvoji teorie technického pokroku, hospodářského růstu, diskriminace, teorie podnikových financí, teorie neurčitosti, monopolní konkurence a teorie diferenciace výrobků.


Profesor Stiglitz se v mnoha pracích zabýval též tím, jakou úlohu by měla mít v ekonomice vláda. Stal se hlavním představitelem přístupu, který na základě výsledků analýzy tržních selhání v oblastech, jako jsou ekologie, zdravotnictví, vzdělávání a výzkum, kde ničím neomezované trhy bývají zdrojem neefektivností, doporučuje opatření, která mohou situaci v uvedených oblastech výrazně zlepšit. Je také znám jako jeden z nejvytrvalejších zastánců podpory vzdělávání a šíření poznatků jako hlavního faktoru hospodářského růstu.


Při této příležitosti nemůžeme opomenout zásluhy profesora Stiglitze o revizi strategií transformace bývalých komunistických zemí na tržní ekonomiky, za což mu i naše země mnohé dluží. Profesor Stiglitz od roku 1991 několikrát navštívil Českou republiku. A to nejen z pozice představitele některého vysokého úřadu, ale také jako člen ekonomické akademické obce, který vítá otevřenou komunikaci, který podporuje nové myšlenky, a který má obdivuhodný smysl pro přátelský humor, jejž rozdává i při svých návštěvách na půdě naší univerzity.




Poslední změna: 21. leden 2018 23:33 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám