Nakladatelství Karolinum

Nakladatelství Karolinum


Nakladatelství Karolinum představilo 13. června akademické obci i široké kulturní veřejnosti

publikaci kolektivu autorů pod vedením prof. Františka Kavky a prof. Josefa Petráně

HISTORY OF CHARLES UNIVERSITY

a

anglický a německý překlad publikace prof. Petra Wittlicha Sochařství české secese

SCULPTURE OF THE CZECH ART NOUVEAU

DIE BILDHAUERKUNST DER TSCHECHISCHEN SEZESSION.

Těmito představovanými publikacemi se uzavírá určitá etapa činnosti Nakladatelství Karolinum. Jejím cílem je prakticky si ověřit schopnost nakladatelství publikovat mimořádně kvalitní odborné texty nejen ve výjimečné výtvarné a polygrafické kvalitě, ale i v cizojazyčných mutacích.


Představované knihy rovněž ukáží možnosti českého, případně i světového trhu taková díla akceptovat a vstřebat. Představované publikace umožňují české společnosti a jejím institucím je využít nejen k prezentaci národního kulturního bohatství, ale i jako svědectví současných edukačních a vědeckých aktivit Univerzity Karlovy v Praze.


History of Charles University 1348 - 1990

Roku 1998 oslavila Univerzita Karlova šestisté padesáté výročí své existence. Jubileum se stalo podnětem k novému zpracování pražských univerzitních dějin. Historie pražských vysokých škol patřila k jednomu z velkých dluhů českého dějepisectví a monografie univerzitních dějin odpovídající významu a úloze pražské vysoké školy doposud chyběla.


Počínaje rokem 1995 vyšly v Nakladatelství Karolinum čtyřsvazkové Dějiny Univerzity Karlovy, které byly připraveny týmem odborníků soustředěných okolo Ústavu dějin a Archivu Univerzity Karlovy. Dílo bylo uzavřeno v jubilejním roce 1998, kdy byl vydán poslední díl. Zároveň s českým vydáním se začalo s přípravou anglické mutace, jíž se ujali editoři a autoři českého vydání. Anglická verze vznikla přepracováním původního díla, zdůrazňujícím především informace významné pro zahraničního čtenáře. První díl zahrnuje období středověku a raného novověku, tedy dobu od založení univerzity v roce 1348 do roku 1802, který znamenal v historii pražské univerzity významný mezník, protože byl počátkem univerzity jakožto státního ústavu. Druhý díl zahrnuje jednak významné období do vzniku Československé republiky, v němž se původní Karlo-Ferdinandova univerzita rozdělila na českou a německou univerzitu, jednak přináší výklad o meziválečném vývoji obou univerzit, o proměnách Karlovy univerzity po 2. světové válce a je doveden do roku 1990.




Dějiny Univerzity Karlovy chtějí podat srozumitelnou a výstižnou formou výsledky nejnovějšího historického bádání. Přinášejí informace o základních vývojových proměnách univerzitní struktury, o významu tohoto vzdělávacího ústavu v dějinách českých zemí a jeho zařazení do kontextu vývoje středoevropských vysokých škol. Práce je věnována také historii jednotlivých fakult, nejvýznamnějších disciplín a výuky, osobnostem profesorů a přibližuje každodenní život učitelů a studentů. Text je doplněn početnou řadou obrazové dokumentace, která je nedílnou součástí výkladu. Dílo je vybaveno soupisy pramenů a literatury, které usnadňují čtenáři orientaci v díle.


Grafická úprava prof. Zdeňka Zieglera představuje jeden z vrcholů současného českého knižního designu. Vznikl tak artefakt reprezentující nejlepší tradici Univerzity Karlovy v Praze.


Sculpture of the Czech Art Nouveau

Die Bildhauerkunst der Tschechischen Sezession

Poslední velká knižní monografie významného evropského badatele a specialisty prof. Petra Wittlicha je mistrovským dílem oboru dějin umění. Petr Wittlich se české secesi věnuje již po desetiletí a k jejímu poznání přispěl i svými předchozími pracemi.




Zvolené téma autor sleduje ze dvou přístupových perspektiv. V první části knihy se zabývá obecnou vývojovou charakteristikou českého sochařství doby kolem roku 1900 a pojmenovává její určující rysy. Charakterizuje okruhy uměleckých témat a jednotlivé zdroje, z nichž vyrůstá nový sloh. Sochařskou tvorbu charakterizuje na pozadí soudobé evropské kultury. Druhou část práce tvoří sedm monograficky pojatých portrétů nejvýznamnějších českých sochařů počátku 20. století. Kapitoly jsou napsány s hlubokým pochopením jednotlivých umělců a se schopností přesného vystižení jejich umělecké individuality.


Obě metodicky odlišně orientované části práce se znamenitě doplňují a celá publikace tak podává velmi plastický a vyvážený pohled na tvorbu zvoleného období a její postavení ve vývoji moderního českého umění a společnosti. Takto komplexních prací není mnoho nejen v naší, ale i ve světové odborné literatuře.


Specifickými hodnotami práce je vysoká literární úroveň textu, který znamenitě doprovází kvalitní a dobře vybraná fotodokumentace uměleckých děl. Špičkovou úroveň knihy dovršuje i vynikající grafická úprava prof. Zdeňka Zieglera.




Poslední změna: 21. leden 2018 23:33 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám