Matematik Barto z Univerzity Karlovy získal prestižní grant

Praha, 25. 10. 2022 – Český matematik Libor Barto z katedry algebry Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy, získal spolu s Michaelem Pinskerem z Vídně a Manuelem Bodirskym z Drážďan grant ERC, který vědcům umožní bádat v oblasti matematiky a informatiky. 


Granty Evropské výzkumné rady (European Research Council) ERC umožňují odborníkům finanční nezávislost a vytváří tak mimořádné podmínky pro realizaci excelentního vědeckého výzkumu. V tomto případě byl udělen tzv. Synergy grant, který vyžaduje mezioborovou spolupráci vědců s vysokým potenciálem přinést průlom v daném oboru. Hlavní řešitelé budou společně zkoumat složitost výpočetních problémů a pokusí se například přiblížit k řešení jednoho ze sedmi matematických tzv. problémů tisíciletí. Akronymem grantu je POCOCOP, tedy POlynomial – time COmputation: opening the blackboxes in COnstraint Problems.


Obecná teorie složitosti

„V rámci nového ERC projektu se budeme snažit lépe pochopit složitost výpočtů. Chceme vědět, které problémy se dají na počítači řešit rychle a které ne. Přesněji, chceme se přiblížit k obecné teorii, která objasní, proč je některý problém efektivně řešitelný a jiný nikoliv,“ popisuje český hlavní řešitel z Matfyzu UK Libor Barto a dodává, že zásadní výzvou je do hloubky pochopit a propojit několik různých, doposud dost vzdálených směrů matematiky a informatiky.


Úspěch v mezinárodním měřítku

„Je to dobrá zpráva nejen pro Univerzitu Karlovu, ale pro českou vědu obecně. Můžeme si skutečně gratulovat, protože s každým přiděleným ERC grantem prestiž českých vědeckých institucí v mezinárodním měřítku stoupá. Aktuální úspěch při získání prostředků na matematický výzkum podtrhuje také mimořádný fakt, že docent Barto získal pro svou vědeckou činnost již druhý ERC grant,“ zdůrazňuje rektorka Univerzity Karlovy prof. Milena Králíčková.

Univerzita Karlova se spolu s Akademií věd ČR již před časem zavázala více podporovat české výzkumníky, kteří zatím dosahovali na milionové prostředky z ERC méně často než jejich evropští vědečtí kolegové. Instituce nyní společně nabízejí odborníkům systematickou profesionální podporu, školení a informační akce pro uchazeče i pomoc s přípravou odborné části grantů, protože kritéria ERC grantů jsou pro odborníky velmi náročná, uspěje zhruba každá desátá podaná žádost.



Tisková zpráva Evropské výzkumné rady k dnešnímu vyhlášení všech evropských ERC grantů v angličtině zde:

https://erc.europa.eu/news/erc-2022-synergy-grants-results


ZA SPRÁVNOST:

Mgr. Václav Hájek

Tiskový mluvčí UK

Odbor vnějších vztahů

Univerzita Karlova

tel: +420 721 285 565

e-mail: pr@cuni.cz


Tisková zpráva ke stažení zde.


Poslední změna: 25. říjen 2022 13:07 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám