Fakulta humanitních studií UK v Praze

Fakulta humanitních studií UK v Praze

-tisková zpráva-

Akademický senát Univerzity Karlovy na svém zasedání dne 28. června 2000 schválil návrh rektora UK na zřízení nové fakulty UK, Fakulty humanitních studií (dále jen FHS), a to ke dni 1. srpna 2000. Již 13. června 2000 vydala k tomuto zřízení souhlasné stanovisko Akreditační komise ČR. Sídlem fakulty bude nový areál UK v Jinonicích.


V akademickém roce 2000/2001 budou na FHS realizovány dva studijní programy, jeden bakalářský a jeden magisterský, které se na FHS převádějí z jiných součástí UK - v těchto studijních programech bude studovat cca 900 studentů. Další dva magisterské studijní programy budou otevřeny od akademického roku 2001/2002.


Posláním nové fakulty je vyjít vstříc zájmu veřejnosti o studium humanitních věd, rozšířit nabídku UK o další programy a obory, jež se na fakultách UK dosud nevyučovaly, připravovat vysokoškolsky vzdělané odborníky v oblasti humanitních věd a pěstovat tyto vědy se zvláštním důrazem na mezioborovou spolupráci i s ohledem na praktické uplatnění absolventů.


HLAVNÍ ZÁMĚRY:

Ustavením FHS sleduje UK zejména následující záměry:

přispět k lepšímu uspokojení zájmu veřejnosti o studium humanitních oborů

rozvíjet studium s důsledně individuálními studijními plány, přizpůsobenými schopnostem a zájmům jednotlivých studentů pod vedením kvalifikovaných tutorů nabízet možnost uceleného kratšího (bakalářského) studia, doplněného tak, aby absolventům umožnilo dobré vyhlídky na uplatnění a přitom jim dovolilo ve studiu kdykoli dále pokračovat v magisterských studijních programech;

lépe využít možností děleného studia a nabídnout posluchačům studijní programy vycházející ze širokého společného vzdělanostního základu v bakalářském stupni s možností postupné specializace do oborů magisterských a později doktorských

vytvářet nabídku programů celoživotního vzdělávání podle společenské poptávky

využít dosavadních zkušeností z organizace studia, zejména tutorského vedení, kreditního hodnocení a průřezových atestů

vyřešit neuspokojivou právní a akademickou situaci dosavadních více než 900 studentů programů IZV UK

rozvíjet badatelskou činnost zejména v oblasti antropologie komunikace, skupinových a mezietnických vztahů a výchovy k občanství;

vzdělávat odborníky pro práci v oblasti neziskových organizací, jež se i u nás v poslední době prudce rozvíjí

Schéma studijních programů Fakulty humanitních studií:

Bakalářský program

6107 R Humanitní studia- Studijní program, dosud na PedF UK

Studium humanitní vzdělanosti - Studijní obor

členění:

Teoretický segment:

filozofický modul, historický modul, společenskovědní modul

Aplikační segment:

kreativní modul, komunikační modul, kvalifikační modul

Navazující magisterské programy

6107 T Humanitní studia - Studijní program, ve spolupráci s PřF UK

Obecná antropologie: Integrální studium člověka - Studijní obor


1601 T Ekologie a ochrana prostředí - Studijní program, ve spolupráci s COŽP UK

Sociální a kulturní ekologie - Studijní obor


6731 T Sociální politika a sociální práce - Studijní program

Občanský sektor - Studijní obor



--------------------------------------------------------------------------------


Perspektiva dalšího rozvoje :

Bakalářský program

6101 R Humanitní studia - Studijní program

Komunitní a sociální péče - Studijní obor


Navazující magisterské programy

6731 T Sociální politika a sociální práce

Sociálně-zdravotní management (ve spolupráci s LF UK)

Práce s menšinami (ve spolupráci s FF UK)


6107 T Humanitní studia (ve spolupráci s LF UK)

Kognitivní vědy


Doktorský program

6107 T Humanitní studia

Kulturní a sociální antropologie (ve spolupráci s PřF UK)



--------------------------------------------------------------------------------

Podrobnější popis:

Bakalářský studijní program:

Název programu: 6107R - Humanitní studia: Tříletý studijní program s individuálními studijními plány, kreditním hodnocením podle ECTS a tutorským vedením, poskytující jednak vyvážený základ ve filozofii, historii, společenských vědách a psychologii, výcvik v komunikaci v hlavních světových jazycích a v kreativní činnosti, jednak příležitost k získání specifických kompetencí (například v oblasti komunitní a sociální péče, práce v neziskovém sektoru, v grafickém a internetovém designu aj.). Kromě několika povinných úvodních kurzů v základních disciplínách je studentům k dispozici široký výběr kurzů, pořádaných jednak FHS, jednak ve spolupráci s ostatními fakultami UK.


Název oboru: Studium humanitní vzdělanosti

Typ programu: bakalářský

Forma studia: prezenční a kombinovaná


Magisterské studijní programy:

Název programu: 6107R - Humanitní studia: Studijní program realizovaný ve spolupráci s Přírodovědeckou fakultou UK, vzdělává v různých antropologických disciplínách, zejména v kulturní, sociální a filozofické antropologii, v sociolingvistice a v metodách terénního výzkumu se zaměřením na analýzu komunikace, hodnotové orientace, skupinových střetů a konfliktů, otázky etnických a sociálních menšin a podmínek občanského soužití a tolerance v moderní společnosti.


Název oboru: Obecná antropologie - Integrální studium člověka

Typ programu: navazující magisterský

Forma studia: prezenční


--------------------------------------------------------------------------------

Název programu: 6731T - Sociální politika a sociální práce: Studijní program realizovaný v úzké spolupráci se sdruženími neziskových organizací v ČR i v zahraničí (AGNES, ICN, VNJH), vzdělává všestranné odborníky pro práci a řízení v této oblasti. Poskytuje základní sociologické, psychologické, ekonomické a právní vzdělání v rozsahu potřebném pro samostatnou i řídící činnost v neziskovém sektoru, včetně praktického výcviku.


Název oboru: Občanský sektor

Typ programu: navazující magisterský

Forma studia: prezenční, kombinovaná


--------------------------------------------------------------------------------

Název programu: 1601T - Ekologie a ochrana prostředí: Program realizovaný v těsné spolupráci s Centrem pro ochranu životního prostředí UK, PřF UK, Správou ChKO, MŽP a dalšími institucemi, připravuje všestranně vzdělané odborníky pro činnost v oblasti ochrany prostředí, přírody a krajiny, včetně potřebných teoretických, komunikačních a sociálních znalostí a dovedností. Zvláštní zřetel je věnován evropským a globálním souvislostem, společenským a právním otázkám v této oblasti.


Název oboru: Sociální a kulturní ekologie

Typ programu: navazující magisterský

Forma studia: prezenční


--------------------------------------------------------------------------------


VĚDECKÁ ČINNOST FHS UK

Vědecká a tvůrčí činnost na FHS bude zaměřena na aktuální antropologická, filozofická a společenská témata a soustředí se do těchto hlavních směrů:


Kulturněantropologický a filozofický výzkum individuální i společenské stránky komunikace, kde naváže na Dlouhodobý výzkumný záměr IZV UK a komplexní projekt "Dialog ve světě lidí a strojů" (GAČR, od 1996). Cílem je studium řečových situací a kultury dialogu včetně dialogů veřejných (ve spolupráci s ÚJČ AV), mimojazyková komunikace, přenos jazykových schopností a zprostředkovací funkce zvířat v komunikačním a společenském rozvoji mentálně postižených dětí.

Obecné problémy kulturní diverzity a multikulturní společnosti, zejména s ohledem na kulturní, hodnotové a jazykové bariéry a městské skupiny a subkultury (projekt "Mezietnické vztahy a problematika multikulturní společnosti", GAČR, od 1998).

Otázky styku a střetu mezi sociálními a etnickými skupinami se zvláštním zaměřením na výzkum kulturních diferencí a na práci s menšinami, kde naváže na předchozí výzkum migrace (projekt "Postoje české veřejnosti k Balkánu, jihoslovanským národům a jejich exodus do České republiky", Soros Research Scheme 1995 - 96), rozsáhlý výzkum etnických vztahů na českých školách (projekt MŠMT "Etnická tolerance, intolerance a rasizmus na základních školách ČR", 1999) a bude pokračovat hlavně v longitudinálním ověřování pracovních hypotéz o vzniku xenofobie a rasizmu u dospívající mládeže.

Prevence etnických a sociálních napětí v dospívání a role vzdělávacího systému, zejména v rámci Centra pro výzkum vývoje osobnosti v etnických a sociálních konfliktech Masarykovy univerzity v Brně (projekt LN 0023), kde je UK spolunositelem. Ve spolupráci s firmou Point bude dále prohlubovat výzkum vývoje hodnotových orientací české společnosti na základě rozsáhlých dat z domácích i mezinárodních srovnávacích výzkumů

metody výchovy k občanství a toleranci, kde naváže na úspěšnou pětiletou činnost Nadace pro výchovu k ústavnosti (grant ACSL a The Pew Foundation), ve spolupráci s Palackého univerzitou v Olomouci

výzkum a využití dalších možností Internetu jako média nejen komunikačního, ale také výrazového

- dne 29/06/2000-




Poslední změna: 21. leden 2018 23:32 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám