BAREVNÝ SVĚT

BAREVNÝ SVĚT

Expozice České republiky na světové výstavě v Hannoveru je zaměřena převážně na historii. Doprovodný program výstižně nazvaný BAREVNÝ SVĚT představil naopak naši současnost - a vlastně i budoucnost. Jeho hlavními aktéry byly totiž děti. Promyšlená kompozice barev, hudby a zpěvu se stala symbolickým pozdravem českých dětí návštěvníkům celého světa.


Příchod k pavilonu České republiky se na týden proměnil v přitažlivou výstavní síň špičkové dětské výtvarné tvorby. Nejlepší práce z archívu celostátní výtvarné soutěže Alšova země tématicky sledovaly ústřední motto světové výstavy: lidé, příroda, technika.Výtvarné prostředky poskytují dětem možnost řeči i tam, kde slova chybí. Proto jejich obrázky přitahují pozornost silou upřímnosti, hloubkou prožitku i fantazií. Oslovují návštěvníky bez ohledu na rozdílnou kulturu a řeč. Stejnou moc má i hudba - zvláště v podání dětí. Dudácká muzika žáků Základní umělecké školy ze Strakonic byla nejen vhodným partnerem k dětské výtvarné tvorbě, ale budila zaslouženou pozornost. Co obdivovat více? Krásu krojů, melodičnost jihočeské muziky, umění hry na "kozlí měch", nebo zápal, s níž malí dudáčci - navzdory větrnému počasí - hráli a zpívali půvabné jihočeské písně?


Poselství upřímných dětských srdcí - vyjádřené barvami nebo tóny - nezůstalo bez odezvy. Oficiální vládní delegace Maďarské republiky, delegace Evropského parlamentu, delegace starostů měst Severočeského kraje, ale především stovky návštěvníků ze všech koutů světa si odnášely kousek "barevného světa", v němž je místo pro písničky, obrázky a hlavně pro radost. Univerzita Karlova - Pedagogická fakulta v Praze, kde projekt vznikl díky její pracovnici PhDr. Janě Skarlantové, tak navázala zajímavým a divácky přitažlivým způsobem na odkaz Karla IV., jehož doba je v centru pozornosti české expozice. Barevný svět našich dětí se stal originální prezentací sounáležitosti národní, evropské a světové kultury.


Pavel Vašák

děkan PedF


Poslední změna: 21. leden 2018 23:32 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám