Zápis ze zasedání Sociální komise AS UK ze dne 15. ledna 2024


Přítomní: Mgr. Jan Bičovský, Ph.D. (FF), Bc. Marek Boňko (FSV), Mgr. Kristýna Bubeníková (PřF), Bc. Jakub Čech (PF), Mgr. Andrej Farkaš (MFF), Mgr. Richard Keračík (FF), PhDr. Jan Křovák (FSV), Marek Lentvorský (FHS), MUDr. Veronika Viktoria Matraszek (3. LF), Karel Mikulčák (LFP), Mgr. Petra Tesařová (HTF), Matyáš Uvíra (2.LF), Bc. Veronika Vohlídková (PedF), Jakub Gogela (FF), Georgia Hejduková (PF), Kateřina Tamchynová (PF)


Omluveni: Mgr. Michael Glogr (PF)


Hosté: Ing. Lenka Henebergová (KR UK), Mgr. Zuzana Poláková (UK Point), Mgr. Šárka Vyhlídalová (UK Point), Magdaléna Suchá (Studentská Hybernská), Jakub Kos (Studentská Hybernská), Jasmína Pustaiová (Debatní klub studentů a přátel UK), Martin Vaněk (Fykos, MFF)


Program:

  1. Zahájení a schválení programu

  2. Situace na UK vzhledem k tragické události na FF UK

  3. Koleje a menzy UK – krátká zpráva k menzám

  4. Podpora zájmové činnosti na UK

      a. 

    Debatní klub studentů a přátel Univerzity Karlovy – Mikulášské Akademické Mistrovství České a Slovenské Republiky 2023 (jednorázová podpora)

      b. 

    Fykos z.s. – Fyziklání 2024 (jednorázová podpora)

  5. Různé

1. Zahájení a schválení programu

Bc. Boňko, předseda Sociální komise AS UK, představil a přivítal přítomné hosty, zejména Ing. Henebergovou a zástupce ze Studentské Hybernské. Ing. Henebergová úvodem seznámí členy komise s vývojem situace okolo FF UK. Studentská Hybernská se do této aktivity také zapojuje, FF bude pořádat Měsíc pro fakultu.

K programu nebyly předloženy žádné připomínky a byl schválen tichým souhlasem. Zápis z minulé schůze bude doplněn zpětně.

2. Situace na UK vzhledem k tragické události na FF UK

Bc. Boňko poděkoval Ing. Henebergové a Mgr. Štanclové (dnes nepřítomna) za průběžné informování SKAS o průběžném postupu a aktualitách.


Ing. Henebergová odprezentovala současný stav a aktuality ohledně situace na FF UK. Stručně představila některé statistické údaje a výstupy z výzkumů, které zkoumají dopad traumatického stresu na osoby přímo i nepřímo zasažené. Představila způsoby, kterými se mohou lidé s posttraumatickým stresem vyrovnávat, jaké jsou očekávané fáze zotavování se. UK nabízí psychosociální pomoc ve formě skupinových terapií, která je dostupná nejen studentům FF UK.


Bc. Boňko paní inženýrce poděkoval za detailně připravenou prezentaci. Následně poprosil o stručné představení aktualit od zástupců Studentské Hybernské (SH).


Suchá – SH nabídne prostory pro workshopy, budou spolupracovat i v rámci Měsíce pro fakultu. Nabízejí prostory pro organizátory akce, spolupracují s nimi a koordinují svou práci i s Dobrovolnickým centrem UK. Chystali společně koordinaci dobrovolníků. Měsíc pro fakultu končí 4.2., avšak aktivity Studentské Hybernské budou dlouhodobého charakteru. Ve formuláři je registrováno již přes 100 dobrovolníků.


Kos – Chystají akci „Jak si vybrat psychoterapeuta“, čímž bude provázet Mgr. Martin Čihák, absolvent psychologie a doktorand na 1.LF. Budou zároveň pokračovat v již fungujících aktivitách. Např. akce „International středa“ se bude konat každou středu, což je ideální příležitost pro vytvoření mezinárodní komunity pro naše zahraniční studenty. Další akce na březen a duben jsou také v běhu, chtějí podporovat vysokoškolskou komunitu ve více směrech.


Ing. Henebergová – Doplní, že trauma se nemusí zakonzervovat, kdy dojde ke včasné intervenci. U většiny případů stačí 1-2 návštěvy a cílená pomoc, u jiných, těch nejvíce zasažených osob, však může být léčení se otázkou i mnoha měsíců či let.


Suchá – SH bude zároveň kanálem pro sdílení informací, rozesílají newslettery a jsou připraveni pomoci tak, jak bude třeba.


Bc. Vohlídková – Jak moc se podařilo zapojit dobrovolníky, kteří byli nabraní skrze formulář? Je zároveň brána v potaz zpětná vazba z fakult? Přijde jí, že nabídka pomoci je fajn, ale není si jistá, zda to propadá přímo na fakulty a až ke studentům. Plánují do budoucna sběrnou vazbu sbírat, aby studenti měli pocit, že pomoc skutečně mají? Jako členka AS vnímá, že pomoci je dostatek, ale coby studentka své fakulty o této péči skoro neví. Vše je nyní zaměřeno primárně na FF, ale i lidé z PedF to nesou velmi těžce.


Hejduková – Coby studentka PF má stejný dojem. Aktivní studenti sdílí informace napřímo, ale od fakulty jsme žádné dodatečné informace mimo hlavního newsletteru nedostali. Bohužel mnoho lidí e-maily nečte, jakmile jsou označeny jako „newsletter“.


Ing. Henebergová – K dobrovolníkům: na FF i UK pointu máme nějaké penzum a plánujeme se v tomto týdnu lépe provázat.


Mgr. Vyhlídalová – Dobrovolníci se používají na přípravu místností a nasměrování účastníků pro EMDR terapie.


Suchá – Někteří dobrovolníci jsou využíváni k hlídání ohně na Palachově náměstí. Během Měsíce pro fakultu bude na náměstí přistaven kontejner s kavárnou. Nyní nemáme mnoho aktivit pro dobrovolníky, spíše jen sbíráme potenciální kontakty. V současné chvíli tedy tolik osob využíváno není, avšak v budoucnu jistě bude více míst.


Bc. Boňko – Z jakých fakult jsou dobrovolníci? Dali by se použít i na přeposílání informací dál, jako „hlásné trouby“ informací a k distribuci novinek mezi jejich spolužáky.


Ing. Henebergová – Studentské spolky také šíří informace, funguje Peerko, uskupení studentů nabízejících psychologickou pomoc, kteří začnou fungovat na Studijním oddělení Právnické fakulty. Zatím jsme v mezifázi u koordinace dobrovolnické podpory, není to ideální. Ohledně informování studentů by bylo možné to napsat jasnější formou, aby byla informace čitelnější, udělat např. specifický post, který bude sdílen a cíleně promován.


Mgr. Farkaš – Dnes byly skupinové terapie na Instagramu UK komunikovány prvně, ale z postu mu není jasné, že se mohou zúčastnit i lidé z jiných fakult. Přijde mu, že to nepropadává na fakulty oficiálními kanály. Z fakultní strany to směrem ke studentům příliš nejde, navíc univerzitní stránky nesleduje příliš osob, avšak fakultní stránky sleduje více osob.


Ing. Henebergová – V pondělí proběhne schůzka se studijními proděkany, mohou následně rozeslat cílený e-mail s informací, že jsou terapie otevřené pro všechny.


Mgr. Farkaš – To by bylo skutečně nejlepší. Kdyby to dostali všichni adresně, tak to bude lepší. E-maily mají vyšší čtenost než univerzitní sítě.


Mgr. Vyhlídalová – Bylo zmíněno, ž e-maily od UK či fakult jsou dobrým informačním kanálem, dále pan e-maily přímo od proděkanů, weby fakult a sociální sítě fakult. Co z toho ale je prioritní pro studenty?


Mgr. Farkaš – Liší se to fakultu od fakulty. Podstatné informace by měly jít přímo přes studijní proděkany, jelikož studenti jsou zvyklí, že jim ty nejdůležitější informace jdou takto napřímo.


Suchá – Vytvořili video se známými tvářemi, které nebylo cíleno jen na studenty UK, ale bylo určeni veřejnosti, jelikož je celebrity sdíleli i na vlastních sociálních sítích.


Mgr. Farkaš – Nejdůležitější info musí jít vždy e-mailem, ale zároveň je třeba studenty nezahlcovat informacemi, zaslat jim skutečně jen to nejdůležitější.


Mgr. Bubeníková – V SIS je nahoře prostor pro informace, mnoho studentů se do systému dívá denně, je tedy možnost něco promovat v omezené míře i tam.


Bc. Boňko – Informovanost nikdy nebude stoprocentní, je však na nás, abychom zvolili optimální formy komunikace. Na děkany informace šly, někde je fakulty pak rozposlaly e-mailem, jinde je vyvěsily na web. Bylo by však dobré takovéto aktivity zkoordinovat.


Ing. Henebergová – Do pondělí připraví e-mail, bude ráda za zpětnou vazbu k němu.


Bc. Vohlídková – Ujme se komunikace za SKAS, rádi k němu zašleme připomínky.


Gogela představil Měsíc pro fakultu. Akci pořádají primárně spolky z FF, ale zapojují se i neformální aktivity jako třeba Peerko. Studentská rada FF není formálním organizátorem. Hlavním středobodem budou neformální aktivity ve vyhřívaných kontejnerech na Palachově náměstí, sloužící pro to, aby studenti měli možnost znovu s místem navázat kontakt. Studentům budou nabízeny různorodé aktivity.

Tradiční každoroční akcí je Palachův týden, který se bude konat i letos, byť bude mít pozměněný program. Jeho součástí budou tři akce, první z nich je dnešní debata o roli univerzit (začátek 18:00), kterou moderuje kol. Slížková a hosty jsou např. prof. Černý či dr. Šima. Druhou akcí je zítřejší pietní akt (od 17:00), doprovázený proslovy od akademiků i politiků. Třetí akcí je debata o postavení studentstva v českých dějinách 20. století (prof. Jan Kuklík, dr. Adéla Gjuričová, prof. Michal Stehlík).


Bc. Boňko se dotázal na směřování psychosociální podpory v budoucnu. Dlouhodobě poradenství zajišťuje Centrum Karolina, některé fakulty mají také vlastní poradny. Plánuje UK nějak rozšířit prostředky na tyto aktivity? Plánuje se nějaké sjednocování? Některé fakulty mají kapacity pro vlastní poradny, ale však ne.


Ing. Henebergová – Naším cílem je budovat resilienci, důvěru a odolnost. Ještě rovnou doplní informace k bezpečnosti, která je nyní hodně probíraná. Ve veřejné prostoru se vede debata „rámy a velké tašky“, ale to dle odborníků nevyřeší nastalý problém. I politici se naštěstí přiklánějí k podpoře odolnosti a rozšiřování vzdělání, jak v krizových situacích postupovat. Druhou věcí je, že by pomohla rychlá možnost informovat své studenty např. pomocí SMS o tom, co dělat. Telefonní číslo je však třeba fakultě poskytnout dobrovolně, nyní se vede interní debata o tom, kdo přesně bude mít možnost info zprávu rozeslat.

S Ministerstvem vnitra diskutujeme o tom, že by ve střednědobé a dlouhodobé fázi mohlo vniknout Akademické centrum resilience. Kde to vznikne, zda na UK Pointu či na UK či zda bude určené široké veřejnosti je něco, co nyní nedovede upřesnit. Během dalších 3 týdnů by se mělo rozhodnout o základní podobě. Řešíme, zda dostaneme nějaké dodatečné prostředky, zároveň však řešíme finanční přerozdělení stávajících prostředků, abychom posílili již fungující služby.


Mgr. Farkaš – Část prostředků z Nadačního fondu půjde na doplnění zasmluvněných kapacit UK Pointu, udržitelnost ze sbírky bude cca po dobu 3 let.


Ing. Henebergová – Do konce března bychom rádi vypsali žádost o norské fondy, kteří vydělili část prostředků z již vypsaného titulu, a to právě na přenos jejich zkušenosti a vybudování Centra resilience či dalších aktivit. Je však třeba do konce března vypsat projekt, na konci týdne k tomu proběhne videohovor.


Návrh usnesení:

Sociální komise AS UK vzala informace o situaci na UK vzhledem k tragické události na FF UK na vědomí.

Schváleno tichým souhlasem

3. Koleje a menzy UK – krátká zpráva k menzám

Bc. Boňko – Spolu s Čechem oslovili paní ředitelku Hurdovou ohledně zdražení jídel v menzách od nového kalendářního roku. Pravidla pro cenotvorbu apod. by nechal k řešení na Radě KaM, kam Sociální komise AS UK také delegovala dvě osoby.


Bc. Boňko informoval o odpovědi od paní ředitelky – Ceny jídel vychází z cenové kalkulace, která je stanovena kalkulačním vzorcem KaM. Cena jídla je denně kalkulována dle nakoupených surovin. V roce 2024 jsou ceny pokrmů ovlivněny několika faktory, oproti roku 2023. Došlo ke změně sazby DPH, které bylo zvýšeno na 12 %. Dalším faktorem je nárůst cen energií oproti minulým obdobím a cena surovin v okamžiku sestavení jídelníčku. Zvýšená cena teplých jídel začátkem roku byla způsobena navýšením cen dodavatelských cen. Nyní dochází k ustálení a optimalizaci cen nakupovaných surovin a již v příštím týdnu by mělo být zjevné snížení dodavatelských cen a tím i nižší cena teplých pokrmů. Budeme situaci dále sledovat a spolu s Radou KaM se v budoucnu zaměříme na výpočet cenotvorby.

4. Podpora zájmové činnosti na UK

Bc. Boňko úvodem informoval, že stejně jako v loňském roce budeme mít na rok 2024 budget 1 mil. Kč, což má potvrzeno od pana kvestora.

4.1. Debatní klub studentů a přátel Univerzity Karlovy – Mikulášské Akademické Mistrovství České a Slovenské Republiky 2023 (jednorázová podpora)

Pustaiová, místopředsedkyně klubu, se ujala představení – Hlavní aktivitou klubu jsou každotýdenní schůzky, kde organizují akademickou debatu. Projevy jsou vedené za jasných pravidel, podporují veřejný projev a kritické myšlení. Tyto všechny přínosy jsou zúročeny v Debatním turnaji, který proběhl v prosinci 2023. Ten vypadá tak, že dojde k více debatám v jednom dni, má 4 kola, semifinále a finále. Letos se jej účastnilo 73 osob, což je nejvyšší počet od roku 2002. Letos byl spojen i s Mistrovstvím Československa, kterou organizovali také oni, jedná se nejprestižnější akci tohoto druhu u nás. Povedlo se spojit mnoho debatních komunit a klubů z ČR i Slovenska.

Důvod, proč nyní žádají o podporu je, že historicky se turnaj konal na PF, avšak letos byl nově z kapacitních důvodů na FF, kde však museli platit nájem 10 tisíc Kč, což jim výrazně zvedlo náklady. Jedná se o slevu, komerční nájem pro obdobnou akci by stál 60 tisíc Kč.


Mgr. Farkaš – Akce už proběhla a je vyúčtovaná, ale nevychází to na 15 tisíc Kč. Budou muset při komunikaci s ekonomickým odborem rozpočet upravit pro finální vyúčtování tak, aby byla přesná.


Návrh usnesení:

Sociální komise AS UK doporučuje J. M. paní rektorce podpořit akci „Mikulášské Akademické Mistrovství České a Slovenské Republiky 2023“ žadatele „Debatní klub studentů a přátel Univerzity Karlovy“ částkou 15 000 Kč, a to v souladu s čl. 3 odst. 1 Opatření rektora č. 43/2023 a Pravidly podpory zájmové činnosti studentů.

Hlasování 10-0-0

Schváleno

4.2. Fykos z.s. – Fyziklání 2024 (jednorázová podpora)

Vaněk představil Fykos – Jedná se o studentskou skupinu na MFF, která pořádá vzdělávací akce pro středoškoláky. Fungují již 37 let a má zhruba 50 členů, převážně studentů UK. Některé z jejich cílů jsou vzdělávání a inspirace žáků SŠ ve fyzice a vědě obecně. Druhým cílem je rozvoj organizátorů, konkrétních dovedností i soft-skills. Rozvíjíme komunitu, a to i studijní, dojde k možnosti provázanost spolužáky i s vyššími ročníky. Fykos organizuje zhruba desítku akcí každý rok pro účastníky a poté i další akce přímo pro organizátory: teambuildingy a workshopy. Primární akcí je Fyzikální korespondenční seminář určený pro SŠ, který zahrnuje širokou škálu úloh. Pro nejlepší řešitele poté organizují soustředění.

Další akcí je Den s experimentální fyzikou, zahrnující exkurze na vědeckých pracovištích (nejen) na MFF UK. Ukazujeme jak účastníkům, tak i organizátorům, do čeho všeho se mohou při studiu i po něm zapojit. Představují např. studentské fakultní granty.

Třetí velkou akcí je Fyziklání Online, což je největší týmová soutěž na světe, v roce 2023 se účastnilo přes 4500 účastníků z 63 zemí světa.

Největší akcí, u které nyní žádají o podporu, je Fyziklání, což je prezenční týmová soutěž pro SŠ a jedná se o největší soutěž tohoto typu v Evropě. Mají velký počet účastníků, loni přijelo 1167 účastníků z 21 zemí světa. Dobrovolný program je kombinací odborné složky (přednášky, exkurze) i socializační složky, aby se mohli týmy z celého světa navzájem poznat. Snaží se zajistit vysokou kvalitu všech akcí, proto úzce spolupracují s mnoha katedrami a ústavy MFF. Letos převzal záštitu nad akcí předseda Senátu Miloš Vystrčil. Na akci se podílí skoro stovka organizátorů.


Mgr. Farkaš – Má poznámku k výši podpory, o kterou žádají. Suma 250 tisíc Kč je maximální částkou, kterou lze přidělit, a je určená pro akce zapojující velké množství studentů či mající velký mezifakultní dosah. Dle vnitřního předpisu je třeba, aby cílovou skupinou byly studenti UK, což zde není.


Vaněk – Ano, je pravda že mají více účastníků než studentů, ale na Fyziklání participuje více jak 100 osob, a to primárně studentů UK.


Mgr. Farkaš – Značná část nákladů jsou DPP a občerstvení, což nelze z podpory hradit. Je možné z nákladů v rozpočtu uvedených uhradit prakticky jen pronájem.


Vaněk – Za připomínku děkuje, nemají preferenci stran toho, co přesně z toho vyúčtovat.


Mgr. Farkaš – S ohledem na alokaci 1 mil. Kč na celý rok 2024 ve fondu mu přijde nezodpovědné alokoval v lednu čtvrtinu této částky. Navrhuje tedy přiznat nižší sumu.


Vaněk – Loni prvně došlo k tomu, že jim podpora z MŠMT nebyla přiznána. Dlouhodobě se jednalo o vyšší stovky tisíc Kč ročně, nyní však podpora poklesla takřka na nulu. Čekají stále na vyjádření od ministerstva, ale obává se, že opět nepřijde žádná podpora.


Mgr. Farkaš – Oslovili stran spolupráci i HMP? Stálo by za to je o grant požádat.


Vaněk – U HMP bývá problém, že si stanovují podmínky jako např. „žadatel musí fungovat alespoň 2 roky“, avšak spolek byl formálně zapsán až v prosinci 2022, do té doby fungoval pod MFF. Zároveň na mnoho žádostí však UK jako celek nedosáhne.


Mgr. Farkaš – Je možné existenci aktivity doložit i alternativně, a to např. doložením odštěpení z MFF a poukázáním na dlouhodobost této akce, ale to není předmětem této diskuze.


Hejduková – Souhlasí, že 250 tisíc Kč je vysoká částka. Existuje nějaká hraniční částka, bez níž by se akce vůbec neuskutečnila?


Vaněk – Určitě ta částka existuje, ale nyní se jim velmi špatně odhaduje kvůli potenciálním zdražováním. U pronájmu prostor jsou často skryté poplatky za služby, které nelze vyčíslit dopředu.


Bc. Boňko – Akce se mu líbí, avšak s ohledem na celkové prostředky, které můžeme v roce 2024 rozdělit, tak by také navrhnul rozdělit menší částku.


Hejduková – Souhlasí, že bychom měli podporovat primárně akce určené pro studenty, avšak nutně to nevylučuje podporu z tohoto fondu.


Návrh usnesení:

Sociální komise AS UK doporučuje J. M. paní rektorce podpořit akci „Fyziklání 2024“ žadatele „Fykos z.s.“ částkou 100 000 Kč, a to v souladu s čl. 3 odst. 1 Opatření rektora č. 43/2023 a Pravidly podpory zájmové činnosti studentů.

Hlasování 10-1-0

Schváleno

5. Různé

Mgr. Bubeníková informovala, že paní ředitelka ÚKUK plánuje předložit materiál ohledně využívání knihoven. Bude k tomu svoláno trojzasedání komisí, již pod novým vedením AS, a to začátkem března.


Bc. Boňko, předseda Sociální komise AS UK, poděkoval všem za účast a zasedání ukončil.



Zapsala: Amáta Vohradská, tajemnice AS UK

Vidi: Bc. Marek Bc. Boňko, předseda Sociální komise AS UK


Poslední změna: 8. únor 2024 12:17 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Kancelář akademického senátu
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám