Univerzita Karlova o svém dalším postupu ve věci vyšetřování tragických událostí na FF UK


Praha, 17. 6. 2024 – Univerzita Karlova (UK) informuje, že v pátek 14. 6. 2024 obdržela usnesení Policie ČR o odložení trestní věci ve vyšetřování tragických událostí na Filozofické fakultě UK. Dle dostupných informací stejné usnesení obdrželi nebo obdrží všichni poškození.


Univerzita Karlova potvrzuje, že podá proti usnesení stížnost s návrhem na úplné došetření všech souvislostí útoku i jemu předcházejících událostí. Tuto stížnost lze ze zákona podat do 3 kalendářních dnů od doručení, proto ji Univerzita Karlova podá dnes. Podrobné zdůvodnění žádosti právní zástupci Univerzity Karlovy doplní na základě nahlédnutí do spisu, který byl orgány činnými v trestním řízení zpřístupněn poškozeným k nahlížení teprve v pátek 14. 6. tohoto měsíce. Proto se bude v této fázi stížnost podávat ve zestručnělé podobě.

„V tomto smyslu jsme informovali zasažené, s nimiž jsme v pravidelném kontaktu,“ potvrzuje Lenka Henebergová, členka kolegia rektorky a proděkanka Fakulty tělesné výchovy a sportu UK, která se zasaženými průběžně komunikuje již od prvních dní po tragických prosincových událostech.


Univerzita Karlova v této souvislosti opětovně prosí média o ohleduplnost, etický přístup a mediální zdrženlivost v celé kauze. Zvýšený mediální zájem, zejména v citlivém období blížícího se šestiměsíčního výročí tragických událostí, oživuje a zesiluje bolest a utrpení, které prožívají pozůstalí a zranění. Zvláště konkrétní detaily z usnesení Policie ČR představují mimořádně bolestivé informace, a Univerzita Karlova proto žádá o maximální střízlivost ze strany médií v jejich zveřejňování s ohledem na potřeby zasažených a ochranu jejich soukromí.


„Apelujeme na lidskou empatii k hluboké tragédii, kterou pozůstalí a zranění stále prožívají,“ říká děkanka Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, Eva Lehečková. „Děkuji také všem těm zástupcům a zástupkyním médií, kteří přistupují ke své práci citlivým a korektním způsobem a berou ohledy na potřeby a přání zasažených,“ dodává rektorka Univerzity Karlovy, Milena Králíčková.


Univerzita Karlova bude o svém dalším postupu i krocích v této věci nadále informovat.

Všichni členové a členky obce Univerzity Karlovy – studující, vyučující, zaměstnankyně a zaměstnanci – mohou stále využívat krizovou a psychologickou podporu, kterou UK nabízí. Univerzita Karlova ve spolupráci s odborníky z řad spolupracujících organizací také nadále pokračuje v poskytování finanční, psychologické a krizové podpory pozůstalým rodinám a zraněným.


Doplnění vedení UK a FF UK

(aktualizováno v 17.30 hod dne 17. 6. 2024)


Vzhledem k mediálním reakcím na naši tiskovou zprávu doplňujeme výše uvedené prohlášení.


Univerzita Karlova několik týdnů žádala o umožnění přístupu k vyšetřovacímu spisu, ale toto jí bylo umožněno až v pátek 14. 6. 2024. Reálně tuto možnost využít tak bude moci UK teprve v následujících dnech. Jedním z hlavních důvodů pro podání stížnosti je fakt, že se UK prostřednictvím svého právního zástupce nemohla podrobněji seznámit se spisem, ačkoli se jedná o skutečnosti, které se jí jako poškozené bezprostředně týkají. Stížnost je podána zejména z důvodů předběžné opatrnosti a je v ní i požadavek na stanovení několika konkrétních termínů nahlédnutí do spisu v plném rozsahu. Další vyjádření UK tak z pochopitelných důvodů může být relevantně podáno až po prostudování a posouzení skutečností ve spisu obsažených.


Žádáme tímto veřejnost o pochopení postupu zvoleného Univerzitou Karlovou, pro kterou je s ohledem na akademickou obec prioritou řádné prostudování materiálů ozřejmujících tak citlivou a bezprecedentní událost.


Univerzita Karlova

· založena v roce 1348

· 17 fakult (14 v Praze, 2 v Hradci Králové a 1 v Plzni)

· 8 800 zaměstnankyň a zaměstnanců

· 51 000 studentek a studentů

· 8 000 absolventek a absolventů ročně

· 16 000 účastnic a účastníků kurzů celoživotního vzdělávání ročně

· 86. místo v žebříčku QS World University Rankings: Europe 2024




Poslední změna: 18. červen 2024 10:24 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám