Univerzita Karlova a Planetum budou společně popularizovat astronomii

Praha, 19. 6. 2024 – Největší česká univerzita a Planetum – Hvězdárna a planetárium hlavního města Prahy se dohodly na vzájemné podpoře a spolupráci v oblasti astronomie, fyziky, chemie, biologie, zeměpisu, IT a dalších příbuzných oborů.


Společně připraví konkrétní projekty v oblasti vzdělávání a vědy, které povedou ku prospěchu v oblasti pedagogiky, vzdělávání v oblasti astronomie, fyziky, chemie, biologie, zeměpisu, IT a související popularizace, a to i za účelem rozvoje nových forem neformálního i formálního vzdělávání a rozvoje občanské společnosti.


Planetum má zájem spolupracovat s Univerzitou Karlovou v oblasti popularizace astronomie a příbuzných přírodních a technických věd a případně se podílet na výzkumu a vývoji v těchto oblastech. Odborné podpory se díky tomu dostane také studujícím oborových didaktik UK, kteří se budou moci zapojit do aktivit Planetum, stážovat a mít praxi v jeho prostorech, případně se účastnit praktických akcí dle svých aktuálních možností.


„Této spolupráce si velmi vážíme. Kromě kooperace se vzdělávacím centrem Didaktikon na popularizaci vědy a vesmíru, který každým rokem navyšuje kapacitu návštěvnosti, vidíme významný potenciál ve zvyšování vědecké a technické gramotnosti středoškolských studujících a jejich motivaci ke studiu špičkové vědy, technologií, inženýrství a matematiky, tedy oborů, které následně mohou přijít studovat právě na Univerzitu Karlovu,“ říká rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková.


Podpis memoranda mezi Univerzitou Karlovou a Planetum
Podpis memoranda mezi Univerzitou Karlovou a Planetum


Díky nově podepsanému memorandu budou obě instituce také vzájemně sdílet edukační pomůcky, exponáty a další didaktické materiály, například publikace, edukační hry nebo nejrůznější vzdělávací pomůcky.


„Společná podpora oborových didaktik, a nemusí se jednat jen o přírodní vědy, je jen jednou z mnoha oblastí, které se Univerzita Karlova věnuje a jsme rozhodně otevřeni spolupráci i s dalšími institucemi. Popularizace vědeckého potenciálu výzkumu vesmíru a témat souvisejících je nesmírně důležitá a určitě se jedná o oblast, které bude třeba věnovat v budoucnu více pozornosti,“ dodává prorektor pro vnější vztahy Univerzity Karlovy Martin Vlach.


Kromě jiného nabídla univerzita činnost dobrovolnic a dobrovolníků prostřednictvím Dobrovolnického centra UK. Planetum pak přislíbilo poskytnout UK anonymizovaná data z vlastních šetření nebo výzkumů a sdílet své výstupy.


„Podepsané memorandum je pro nás skvělou příležitostí podpořit vzdělávání mladých lidí v oborech, které mají nesmírnou hodnotu pro celou společnost. Spojení s Univerzitou Karlovou považuji za zcela logický krok, který dopomůže mimo jiné zviditelnit tyto důležité oblasti vědy,“ doplňuje ředitel Planetum Jakub Rozehnal.


Obě strany se v memorandu mimo jiné zavázaly propagovat společné aktivity. Univerzita také podpisem deklarovala svůj zájem spolupracovat nejen na podpoře oborových didaktik v dotčených oblastech, ale také vnímá výzvu rozšířit tuto spolupráci na oblast celoživotního vzdělávání či společnou podporu didaktiky v rámci vzdělávacího centra Didaktikon, jehož cílem je vzdělávat školní mládež, ale také jejich pedagogy a pedagožky.


Tisková zpráva ke stažení ZDE




Poslední změna: 19. červen 2024 09:44 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám