Univerzita Karlova a Národní galerie otevírají novou kapitolu vzájemné spolupráce


Praha 21. 8. 2024 – Univerzita Karlova a Národní galerie Praha budou spolupracovat v oblasti vzdělávání, umění a vědy. Vzájemnou dohodu stvrdily v úterý 20. 8. 2024 svými podpisy rektorka UK Milena Králíčková, ředitelka Národní galerie Praha Alicja Knast a děkanka Filozofické fakulty UK Eva Lehečková.


Univerzita Karlova (UK) bude podporovat vědeckou a badatelskou spolupráci v rámci společně řešených odborných, vědecko-výzkumných, popularizačních a vzdělávacích grantů a projektů. Národní galerie Praha (NGP) bude i nadále zpřístupňovat své sbírky a uvítá jakýkoliv odborný přínos, který přispěje k dalšímu k prohloubení práce s nimi. Univerzitní akademici a kurátoři i další odborníci NGP budou spolupracovat na přípravě odborných konferencí a badatelských výstav.


Univerzita Karlova prostřednictvím spolupráce s Národní galerií získává pro své vyučující a studující další zajímavé možnosti, jak propojit svá studia i vědecké projekty s tak významnou kulturní institucí, a z této spolupráce ve svém dalším vzdělání dále těžit. To je velmi cenná zkušenost, a proto si takové nabídky velmi vážím,“ uvedla k podpisu memoranda rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková.



NGP poskytne bezplatný vstup na krátkodobé výstavy i do sbírkových expozic, tak, aby mohl sloužit jako zdroj pro přenášky a semináře, a to studujícím z humanitně zaměřených fakult UK jako jsou Filozofická fakulta, Katolická teologická fakulta či Pedagogická fakulta, jejichž studijní programy Dějiny umění nebo Dějiny křesťanského umění přímo souvisejí se studiem uměleckých děl. Galerie se zapojí se do univerzitních aktivit i v dalších propojujících tématech jako například udržitelnost a digitalizace.


Ředitelka Národní galerie Praha Alicja Knast ke společnému memorandu řekla: „Velmi mne těší, že jsme s rektorkou Milenou Králíčkovou a děkankou Evou Lehečkovou formulovaly způsob, jak úspěšně spolupracovat. Věřím, že memorandum s Univerzitou Karlovou bude sloužit jako základ pro dohody s ostatními univerzitami. A studenti uměnovědných oborů vysokých škol tak budou moci bezplatně využívat sbírky a výstavní prostory NGP pro jejich výuku.“


Ke spolupráci na výzkumných grantových projektech se konkrétně zavázala Filozofická fakulta UK (FF UK), která hodlá v rámci spolupráce aktivně přispívat zejména k odborné přípravě společných výstavních, konferenčních a publikačních projektů. FF UK se také připravuje na výchovu a podporu budoucích uchazečů o pozice odborných pracovníků a spolupracovníků NGP v relevantních specializacích.


Spolupráce s Národní galerií přinese našim vyučujícím a zejména studujícím příležitost propojit svůj obor s praxí, ať už jde o porozumění provozu instituce tohoto typu či aplikaci výzkumných poznatků do prezentační praxe. To, že našim studujícím můžeme výuku obohatit právě o takové propojení, vnímám jako velký benefit,“podtrhla děkanka Filozofické fakulty UK Eva Lehečková.  


Tisková zpráva ke stažení zde.


Univerzita Karlova

· založena v roce 1348

· 17 fakult (14 v Praze, 2 v Hradci Králové a 1 v Plzni)

· 8 800 zaměstnankyň a zaměstnanců

· 51 000 studentek a studentů

· 8 000 absolventek a absolventů ročně

· 16 000 účastnic a účastníků kurzů celoživotního vzdělávání ročně

· 79. místo v žebříčku QS World University Rankings: Europe 2024



Poslední změna: 21. srpen 2024 11:07 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám