AKTION

Program nabízí stipendia na pobyty v  Rakousku pro přípravu diplomové, disertační nebo habilitační práce, dále stipendia k  účasti na letních školách němčiny/češtiny v tandemu s rakouskými studenty (tzv. Sommerkollegs) a stipendia pro VŠ pedagogy pro absolvování výzkumného či přednáškového pobytu.


Studentské stipendijní pobyty v Rakousku


Studenti se mohou hlásit ke studijním pobytům v Rakousku na stipendijní pobyty v  délce jeden až pět měsíců. Výše měsíčního stipendia pro české studenty činí 1 050 EUR, v  Rakousku jsou navíc osvobozeni od poplatku za studium.


Stipendia jsou určena pro studenty magisterských a doktorandských studijních programů za účelem přípravy diplomové nebo disertační práce (s výjimkou pro studenty lékařských oborů).


Bližší informace k výběrovým řízením naleznete na webových stránkách Domu zahraniční spolupráce.



Letní jazykové školy pořádané v Česku


Jedná se o třítýdenní jazykové kurzy, kde se skupina českých a rakouských studentů učí paralelně v dopoledních hodinách jazyk druhé země (vyučují čeští a rakouští lektoři) a odpoledne a o víkendech jsou pořádány přednášky zajímavých osobností, volitelné semináře, exkurze, promítání filmů, diskuse, a to v obou jazycích.


O stipendium se mohou ucházet studenti českých veřejných VŠ se střední a vyšší znalostí němčiny. Vybraní účastníci platí účastnický poplatek ve výši  3 000 Kč.



Stipendijní pobyty pro akademické pracovníky


Vysokoškolští pedagogové veřejných vysokých škol v Česku mohou navázat spolupráci s rakouskými kolegy v rámci krátkodobých výzkumných pobytů. Pobyt mohou využít i k dokončení své habilitační práce nebo přednášení na hostitelské instituci.


Krátkodobé výzkumné pobyty pro vysokoškolské pedagogy jsou na jeden až tři měsíce. O měsíční pobyty je možné žádat opakovaně. Pobyty na přípravu habilitační práce pro postdoktorandy mohou trvat až pět měsíců. Ucházet se o ně je možné do deseti let po obhajobě disertační práce.


Výše měsíčního stipendia pro akademiky činí 1.150 EUR, pro postdoktorandy 1.200 EUR.


Bližší informace k výběrovým řízením naleznete na webových stránkách Domu zahraniční spolupráce.



Projekty a granty AKTION Česká republika – Rakousko


Program podporuje v rámci projektů studenty zapsané k řádnému studiu, vědecký personál (Rakousko) a akademické pracovníky (Česko) oprávněných institucí v obou státech. Těžištěm podpory jsou aktivity, jejichž témata se týkají bilaterálního nebo regionálního zájmu pro rozvoj, nebo zkoumání jejich historických kořenů.


Bližší informace k podávání návrhů projektů naleznete na webových stránkách Domu zahraniční spolupráce.


Kontakt na UK

Mgr. Dita Faifrová

Odbor zahraničních vztahů

Rektorát Univerzity Karlovy


Poslední změna: 30. srpen 2021 19:27 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor zahraničních vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám