Regenerace ocasů u ještěrů získala cenu a 250 tisíc korun

Mgr. Zuzana Starostová, Ph.D., z Přírodovědecké fakulty UK získala ocenění za nejúspěšnější projekt v soutěži L‘Oréal Pro ženy ve vědě. Odborná porota ocenila její výzkum zaměřený na energetické náklady obnovy tkání na příkladu regenerace ocasu u ještěrů. Za finanční odměnu, kterou získala, chce nyní dovybavit svou laboratoř a navštívit zahraniční workshopy.


Na vyhlášení osmého ročníku stipendia L‘Oréal Pro ženy ve vědě do 35 let převzaly ve čtvrtek 29. května ocenění tři laureátky. Za studium bakterií, které dokážou pozitivně ovlivňovat růst a vitalitu rostlin, byla oceněna také RNDr. Dagmara Sirová, Ph.D., za výzkum křemíkových nanočástic RNDr. Kateřina Kůsová, Ph.D.


Výsledky práce Zuzany Starostové by v budoucnu mohly ovlivnit regenerační medicínu. „Ve vědě, a nejenom v ní, je velmi důležité nebát se zeptat, komunikovat a debatovat nad otázkami. Jen díky tomuto postupu je možné dosáhnout výsledků nejen na poli pracovním, ale i v osobním životě,“ uvedla.


Stipendium by ráda využila na rozvoj svého výzkumu. „Je to velkorysá částka, která nabízí různé možnosti. Většinu stipendia bych chtěla použít na získání dalšího vybavení pro naši nově otevřenou respirometrickou laboratoř. Chtěla bych nakoupit například další kamery, kterými bych mohla pozorovat zvířata, aniž bych je rušila. Ráda bych také navštívila různé workshopy a laboratoře kolegů po světě, abych se zdokonalila v respirometrické technice,“ řekla pro univerzitní časopis iForum oceněná vědkyně.


Starostová obhájila svůj výzkum ve finále před odbornou porotou. Ta hodnotila 13 nejlepších vědeckých prací, které byly v letošním roce vybrány z celkového počtu 67 nominovaných. Projekt stipendia L‘Oréal Pro ženy ve vědě se koná pod záštitou organizace UNESCO a odborným garantem v České republice je Akademie věd ČR.


V minulých letech získalo stipendium již 24 českých vědkyň, mezi nimi také PharmDr. Martina Čečková, Ph.D., z Farmaceutické fakulty UK v Hradci Králové (2013), RNDr. Karolina Pecková, Ph.D., z Přírodovědecké fakulty UK (2012), Ing. Markéta Tesařová Ph.D., působící na 1. lékařské fakultě UK (2011), RNDr. Marie Kalbáčová, Ph.D., z 1. lékařské fakulty UK (2009), MUDr. Jitka Bušková, Ph.D., z 1. lékařské fakulty UK (2009, čestná cena), prof. RNDr. Jana Roithová, Ph.D., z Přírodovědecké fakulty UK (2008) a doc. MUDr. Marta Kalousová, Ph.D., z 1. lékařské fakulty UK a VFN v Praze.


Zdroj: OVV RUK a Pro ženy o vědě

Datum: 30. 5. 2014



Poslední změna: 12. listopad 2014 16:52 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám