• Kalendář

Kalendář

‹  Říjen 2021  ›

SoNe
123
PoÚtStČtSoNe
45678910
PoÚtStČtSoNe
11121314151617
PoÚtStČtSoNe
18192021222324
PoÚtStČtSoNe
25262728293031

30. září 2021 – 22. října 2021

Opevněná krajina

Výstava netradiční formou představí různé typy pramenů týkajících se východních Krkonoš a roku 1938, tedy výstavby československého opevnění, každodennosti ve stínu bunkrů, obecních voleb, obsazení Krkonoš německou armádou apod. Příběh tří kamarádů – badatelů (historičky, archeoložky a etnologa) provede návštěvníky procesem odhalování minulosti. Takřka detektivní pátrání je zavede do terénu, paměťových institucí v Čechách i v Německu, na kávu k pamětníkům, soukromým sběratelům či odborníkům i do virtuálního světa internetových databází. Výslednice jejich příběhů se tak poskládá z výpovědi knih a časopisů, archivních materiálů, historických fotografií, filmů, vzpomínek. Návštěvníkům bude přitom poskytnut obecný návod, jakými cestami se při pátrání za otázkami minulosti vydat.


21. října 2021

E-mailová komunikace v angličtině

Chcete aby Vaše e-maily v angličtině byly výstižné a bez chyb? SWC UK nyní nabízí tříhodinový interaktivní seminář zaměřený na úskalí e-mailové komunikace v angličtině. Zveme všechny zaměstnance UK!


1. listopadu 2021 – 7. listopadu 2021

Týden AV: Strategická vládní komunikace: Co se děje, když stát (ne)umí mluvit s občany

Koronavirová pandemie ukázala, jak důležitá je vládní komunikace s občany. Vláda by měla umět komunikovat s veřejností srozumitelně, rychle, jednoduše a s využitím jak nejmodernějších prostředků, tak tradičních nástrojů. Co se děje, když vládní komunikace selhává? Jak to zlepšit? Co je to vlastně strategická komunikace státu, k čemu by měla být – a kde jsou její limity? Videopřednáška poskytne krátký vhled do toho, co to je strategická komunikace vlády, jak by měla vypadat a k čemu by měla sloužit. 

Publikum: studenti SŠ, studenti VŠ, dospělá veřejnost

Téma: psychologie, sociologie

Přibližná délka trvání: 60 min

Přednášející

doc. PhDr. Denisa Hejlová, Ph.D.

Katedra marketingové komunikace a public relations FSV UK

Více informací zde.


1. listopadu 2021 – 7. listopadu 2021

Týden AV: Může být móda udržitelná? Greenwashing v módě: kdy dochází ke zneužívání environmentálních témat

Udržitelná móda – častokrát skloňovaný pojem. Lidé chtějí módu, která je ekologická, šetrná k přírodě a vyrobená za etických podmínek. Není to ale nekonečný rozpor? Móda je založená na střídání trendů a stylů, tedy na proměně a obměně. Jak firmy využívají či spíše zneužívají toho, že spotřebitelé chtějí stále něco nového, ale přitom nechtějí ničit přírodu? Podíváme se na fenomén tzv. greenwashingu, tedy zneužívání ekologických témat v módním byznysu.

 

Další informace: https://iksz.fsv.cuni.cz/

Přednášející

doc. PhDr. Denisa Hejlová, Ph.D.

Katedra marketingové komunikace a public relations FSV UK

Více informací zde.


1. listopadu 2021 – 7. listopadu 2021

Týden AV: Laboratorní vyšetření výživového stavu a jeho zhodnocení u osob s nadváhou a obezitou

Výživový stav zásadně souvisí se zdravotním stavem jedince, výstižné je označení „zdravotně nutriční stav“. Optimální stav je dán vyváženým příjmem potravy, fyziologickým vstřebáváním a využíváním všech jejích složek. Při komplexním vyšetření nutričního stavu se snažíme odhalit osobní a rodinná rizika vývoje možných malnutričních stavů. Klinická podezření pak ověřujeme laboratorními testy. Složení těla měříme pomocí klinické BIA InBody S10 a měření pulsní vlny přístrojem MaxPuls.

Přednášející

MUDr. Pavel Sedláček, Ph.D.

Ústav hygieny a preventivní medicíny, LF UK v Plzni

MUDr. Monika Bludovská, Ph.D.

Ústav hygieny a preventivní medicíny, LF UK v Plzni

Mgr. Iva Kladnická

Ústav hygieny a preventivní medicíny, LF UK v Plzni

Více informací zde.


1. listopadu 2021 – 7. listopadu 2021

Týden AV: Laboratorní zátěžová vyšetření u vytrvaleckých sportovců

Pravidelné laboratorní zátěžové testy jsou v dnešní době běžnou součástí tréninkové rutiny profesionálních i amatérských vytrvaleckých sportovců. Tyto zátěžové testy jsou důležité nejen pro posouzení aktuální výkonnosti sportovce, ale též ke stanovení, jak má být tento sportovec v dalším tréninkovém procesu správně zatěžován. Naše video demonstruje, jak se některé takové testy provádějí.

Přednášející

MUDr. Pavel Brož, Ph.D.

Ústav sportovní medicíny a aktivního zdraví, LF UK v Plzni

Bc. Jana Žídeková

Ústav sportovní medicíny a aktivního zdraví, LF UK v Plzni

Více informací zde.


1. listopadu 2021

Týden AV: Jeden rok obětí, druhý rok trýznitelem – paměť a zkušenost základní vojenské služby 1968–2004

Unikátní orálně-historický projekt, běžící od roku 2019, se zaměřil na zkušenost několika generací českých mužů se základní vojenskou službou. Z pořízených orálně-historických narativů vyplývá, že jen minimum bývalých vojáků chápe svoji vojnu jako pomyslný přechodový rituál mužnosti a téměř všichni ji pokládají za ztrátu času. V situaci důvěry a anonymity muži v naprosté většině opustili vyprávění v souladu s dominantními veřejnými reprezentacemi o vojně.

Přednášející

Mgr. et Mgr. Petr Wohlmuth, Ph.D.

Fakulta humanitních studií

Více informací zde.


1. listopadu 2021

Týden AV: Mohou modulátory estrogenového receptoru ovlivnit průběh Covidu-19 a dalších virových onemocnění?

Zdá se, že řada virových onemocnění včetně krvácivé horečky vyvolané ebolou a covidem-19, který je způsoben virem SARS-CoV-2, má zřejmě mírnější průběh u žen než u mužů. Tento jev může být podmíněn řadou faktorů včetně skutečnosti, že ženy lépe pečují o své zdraví. Svůj vliv by však mohla mít také estrogenová signalizace. Ukazuje se totiž, že stimulace estrogenového receptoru významně zlepšuje protivirovou imunitu a dýchací a srdečně-cévní funkce u žen.

Přednášející

prof. MUDr. Karel Smetana, DrSc.

Více informací zde.


1. listopadu 2021

Týden AV: Nadváha a obezita. Jde o evoluci či pandemii chronického onemocnění?

Za posledních 40 let se výskyt obezity celosvětově zdvojnásobil. Počet dospělých s nadváhou již převažuje nad těmi s tzv. „normální váhou“ či podvýživou. Obezigenní prostředí interferuje s genetickým naprogramováním člověka. Podle nejnovější definice je obezita považována za chronické recidivující onemocnění, které je branou k dalším metabolickým, kardiovaskulárním a nádorovým onemocněním. V přednášce budou diskutovány jak současné možnosti její léčby, tak i možnosti prevence.

Přednášející

prof. MUDr. Dana Müllerová, Ph.D.

Ústav hygieny a preventivní medicíny, LF UK v Plzni

Více informací zde.


1. listopadu 2021

Týden AV: Tělesná aktivita a její význam pro zdraví, délku a kvalitu života

Za posledních 250 let se délka lidského života prodloužila na neuvěřitelný dvojnásobek. Často ale nemalou část tohoto dlouhého života nežijeme kvalitně – ztrácíme pohyblivost, jsme sužováni řadou nemocí, stáváme se závislými na pomoci okolí. Přednáška se zabývá příčinami tohoto nepříznivého vývoje a ukazuje, že jediným řešením je aktivní a zdravý životní styl s fyzickým pohybem. Dnes již máme dostatek vědeckých údajů pro to, že takový životní styl je skutečným a snadno dostupným elixírem mládí.

Přednášející

doc. MUDr. Aleš Kroužecký, Ph.D.

Ústav sportovní medicíny a aktivního zdraví LF UK v Plzni

Více informací zde.


1. listopadu 2021

Večer se Science Slamem - SOUTĚŽ 2021

Soutěžní večer se Science Slamem 2021 v Campusu Hybernská


2. listopadu 2021

Týden AV: Mladí mladým: Mozaika svobody – studentská generace roku 1989 v časosběrné perspektivě

Dokument, který vznikl ve spolupráci Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR a České televize, představuje pomyslnou mozaiku vzpomínek někdejších studentských revolucionářů z roku 1989 na sametovou revoluci i dění následující. Pracuje zejména s původními orálně historickými rozhovory a autenticky tak zachycuje, jak narátoři z celé České republiky v současnosti reflektují – euforicky i kriticky – 90. léta, počátek 21. století i současnost. Zvláštní místo je v dokumentu věnováno dnešní mladé generaci.

Přednášející

prof. PaedDr. Mgr. Miroslav Vaněk, Ph.D.

Fakulta humanitních studií

Mgr. Jana Wohlmuth Markupová, Ph.D.

Fakulta humanitních studií

Více informací zde.


2. listopadu 2021

Týden AV: Aktuální problémy ústavního práva po volbách do Poslanecké sněmovny

Krátká přednáška s následnou diskusí bude příležitostí prodiskutovat ústavněprávní problémy, které vyvstanou v souvislosti s říjnovými volbami do Poslanecké sněmovny a s povolebním vývojem. Mohou jimi být např. hodnocení první aplikace nového volebního systému, fungování zvláštních pravidel pro konání voleb během pandemie, postavení vlády v demisi, role jednotlivých aktérů při sestavování vlády nebo procedurální pravidla ustavování Poslanecké sněmovny po volbách.

Přednášející

prof. JUDr. PhDr. Jan Wintr, Ph.D.

Právnická fakulta Univerzity Karlovy

Více informací zde.


3. listopadu 2021

Týden AV: Příroda jako zdroj léčivých látek – od izolace k přesnému určení struktury

Jak se moderní věda vypořádává s určováním struktury dosud neznámých látek izolovaných z exotických léčivých rostlin či jiných přírodních materiálů? A mají nám v dnešní době léčivé rostliny ještě co nabídnout? A jak konkrétní látku z rostliny získat? Nejen o tom s předními odborníky Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy. Pro zájemce navíc ukázka nejmodernějších přístrojů fakulty.

 

Přednášející

prof. Ing. Lucie Cahlíková, Ph.D.

Univerzita Karlova, Farmaceutická fakulta v Hradci Králové

Více informací zde.


3. listopadu 2021

Týden AV: Na moři, za plotem, na síti: role digitálních médií v diskusích o polarizujících společenských tématech

Jak jednají lidé v prostředí sociálních sítí, internetových fór a online diskusí? Jak se na internetu vyjadřují k významným společenským a politickým tématům? K jakým komunikačním faulům, stereotypním hodnocením a nenávistným projevům se uchylují? Jak projevují své emoce? Science café o roli digitálních médií v diskusích o zásadních (a polarizujících) společenských otázkách s důrazem na netolerantní ideologie a neslušné formy online komunikace.

 

Přednášející

PhDr. Lenka Vochocová, Ph.D.

Katedra mediálních studií FSV UK

Mgr. Ing. Jana Rosenfeldová

Katedra marketingové komunikace a public relations FSV UK

Více informací zde.


3. listopadu 2021

Týden AV: Koncepce civilního procesu a jejich pojetí

V moderním civilním procesu se vyskytly dvě legislativní koncepce. První je tzv. liberální koncepce, stojící na myšlence, že civilní sporné řízení slouží jen individuálním zájmům těch, jejichž spor je rozhodován. V důsledku rychlého rozvoje společnosti na sklonku 19. století se však prosazuje jiná, tzv. sociální koncepce. Ta vyzdvihuje význam civilního soudního řízení pro celou společnost. Hledání přiměřené koncepce civilního sporného procesu je cílem příspěvku.

Přednášející

JUDr. Miroslav Sedláček, Ph.D., LL.M.

Právnická fakulta Univerzity Karlovy

Více informací zde.


3. listopadu 2021

Týden AV: Den s částicemi

Víte, jak vypadá den částicového fyzika? Prožijte ho s ním od probuzení až do večera! Napůl kreslený a napůl hraný film Den s částicemi Vám přiblíží nejen život lidí pracujících na obřích experimentech v CERNu, ale také Vás zasvětí do tajů nejmenších známých částic, jako jsou kvarky či Higgsův boson. Den s částicemi získal v roce 2021 řadu ocenění na mezinárodních festivalech vědecko-populárních filmů, mj. první cenu v kategorii nejlepší česko-slovenský snímek na festivalu Academia Film Olomouc.

 

Přednášející

Mgr. Vojtěch Pleskot, Ph.D.

Matematicko-fyzikální fakulta UK

Více informací zde.


4. listopadu 2021

Týden AV: Ekonomie, emoce a iracionalita

 únoru 2020 se světové akciové trhy propadly během měsíce o více než 33 %, aby se již v srpnu zotavily do původních hodnot. Šlo o největší krach od gradace globální finanční krize v letech 2008 a 2009, kdy hodnota amerického trhu spadla za půl roku téměř na polovinu. Dokáže moderní ekonomie vysvětlit a modelovat podobné extrémní jevy? Jsou investoři skutečně tak racionální, jak mnohé finanční modely předpokládají? A kolikrát více člověka mrzí ztráta než jej potěší zisk stejného množství peněz?

 

Pednášející

PhDr. Jiří Kukačka Ph.D.

Institut ekonomických studií

Více informací zde.


5. listopadu 2021 – 6. listopadu 2021

Juniorská vědecká konference - 10. ročník

Baví tě poznávat, zkoumat a bádat? Je ti 10-19 let a zajímají tě přírodní nebo technické vědy? Tak se přihlas na konferenci, kde si vyzkoušíš roli vědce a podělíš se o své poznatky s dalšími nadšenci.

Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy pořádá 5. – 6. 11. 2021 už podesáté juniorskou vědeckou konferenci. Zajímáš se o vědu a baví tě bádat? Je ti 10 až 19 let? Pak stačí vytvořit projekt a včas se přihlásit! Třeba se právě ty staneš nejlepším mladým vědcem či vědkyní!

Více informací zde


9. listopadu 2021

Inovační snídaně: Jak učit podnikavost zážitkem?

Podnikavost, tedy schopnost využívat příležitosti a nápady a vytvářet z nich hodnoty pro ostatní, je kompetence budoucnosti. I proto se stala tématem další Inovační snídaně, na kterou Vás a Vaše studenty a akademickou obec zve Inovační laboratoř Univerzity Karlovy do Kampusu Hybernská. Setkání se uskuteční v úterý 9. listopadu od 9,30 do 12 hod. v Čítárně Kampusu Hybernská (v Kavárně Hlína).

Pozvání přijal Martin Vítek, zakladatel Soutěž & Podnikej a předseda správní rady Nadačního fondu vzdělávání a podnikání, který bude hovořit o tom, jakým způsobem lze za pomoci zážitkové pedagogiky v mladých lidech probouzet podnikavost.


11. listopadu 2021

Mezinárodní konference Future Port Youth v Kampusu Hybernská

Inovační laboratoř Univerzity Karlovy Vás zve na mezinároní konferenci Future Port Youth, kterou budete moci sledovat 11. listopadu v Kampusu Hybernská. Future Port Youth je jedinečná celoevropská hybridní konference (především) pro studenty všech oborů zaměřená na žhavá témata budoucnosti, přijít podívat se ale může každý. Cílem akce je inspirovat mladé lidi k pozitivní vizi budoucnosti a podnítit jejich zájem o inovativní nástroje a koncepty tak, aby mohli budovat lepší svět pro všechny.

REGISTRUJTE SE zde:

https://forms.office.com/r/NPmrYuc5QT


11. listopadu 2021

1. ročník akce Den na vozíku ve spolupráci s Centrem Paraple

Dovolujeme si vás pozvat na 1. ročník akce DEN NA VOZÍKU ve čtvrtek dne 11.11.2021. Akci spolupořádají Univerzita Karlova a Centrum Paraple a jejími patrony jsou rektor UK Tomáš Zima a ředitel CP David Lukeš.

Cílem této akce je, aby si (nejen) studenti vyzkoušeli pohybovat se v prostředí fakulty na vozíku, ale i zajistit finanční pomoc na podporu CP: pomocí prodeje společného symbolu. Po celý tento den bude totiž na všech 14 pražských fakultách UK probíhat prodej společného symbolu - brože, která byla navržena speciálně pro tento den.

Více informací o akci naleznete zde.


11. listopadu 2021

Den otevřených dveří na Farmaceutické fakultě UK

Den otevřených dveří pro středoškoláky. Získáš informace o studijních programech Farmacie a Laboratorní diagnostika ve zdravotnictví. Poslechni si zkušenosti studentů, projdi fakultu a získej odpovědi na časté dotazy k přijímacímu řízení.


11. listopadu 2021

Diskuze - Den na vozíku

V rámci akce Den na vozíku se uskuteční

diskuzní fórum za účasti rektora Tomáše Zimy, prorektorky Mileny Králíčkové, ředitele Centra Paraple Davida Lukeše a zástupci UK POINTU


12. listopadu 2021

Rok od černého čtvrtku 12. 11. s 11+1 v Kampusu Hybernská

Projekt 11+1 pod záštitou Studentského Majálesu z. s. a Agory z. s. svým názvem odkazuje k 11 uvězněným studentům a profesorce, které si režim Alexandra Lukašenka vybral k demonstraci své síly vůči akademické obci a studentstvu. Jako posílení studentů podporujeme aktivní dobrovolníky, kteří mají vůli nasadit své síly pro účinnou pomoc.

Událost na Facebooku.


13. listopadu 2021

Pojď studovat na Karlovku!

V sobotu 13. listopadu, od 9:00 do 16:00, tě seznámíme s možnostmi a podmínkami studia na Karlovce.

Co uvidíš a uslyšíš?

Přednášky fakult Univerzity Karlovy, kde se dozvíš přesné podmínky o přijímačkách, tipy, jak se na přijímačky připravit a co tě všechno při studiu čeká.

Budeš si moci vybrat z téměř 600 studijních oborů na 17 fakultách UK a rozhodnout se, zda chceš studovat v Praze, Plzni nebo Hradci Králové.

Co zažiješ?

Zažiješ simulované soudní jednání, zkusíš si pár chirurgických stehů nebo tě překvapí pokusy s dusíkem. Další ochutnávky programu budeme postupně zveřejňovat.

Vše podstatné nalezneš zde.


16. listopadu 2021

Koncert z cyklu 1. LF UK v srdci Karlova

1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy vás srdečně zve na 31. koncert z cyklu Fakulta v srdci Karlova v úterý 16. listopadu 2021 v 19.30 hodin. Kostel Nanebevzetí Panny Marie a sv. Karla Velikého, ulice Ke Karlovu, Praha 2.


17. listopadu 2021

Slavnostní koncert pořádaný u příležitosti státního svátku 17. listopadu a Mezinárodního dne studentstva

Univerzita Karlova si Vás dovoluje pozvat na slavnostní koncert pořádaný u příležitosti státního svátku 17. listopadu a Mezinárodního dne studentstva ve středu dne 17. listopadu 2021 v 19:00 hodin ve Velké aule Karolina.

Kapacita byla naplněna. Děkujeme vám za zájem a těšíme se na setkání.


23. listopadu 2021 – 26. listopadu 2021

Na Karlovku Tour - Brno

Karlovka tě uvítá na Evropském veletrhu pomaturitního a celoživotního vzdělávání v Brně, Gaudeamus Brno 2021. Těšíme se na tebe 23.–26. listopadu 2021, BVV Brno, pavilon V, expozice číslo 6.

Co uvidíš a uslyšíš? 

Studenti Karlovky představí Univerzitu Karlovu speciální prezentací. Zde se dozvíš přesné podmínky o přijímačkách, tipy, jak se na přijímačky připravit a co Tě všechno při studiu čeká…

Budeš si moci vybrat z téměř 600 studijních programů na 17 fakultách UK a rozhodnout se, zda chceš studovat v Praze, Plzni nebo Hradci Králové. Těší se na tebe studenti i studentky z Karlovky a zodpoví všechny tvé dotazy.


24. listopadu 2021

Workshop: Podpora boje proti domácímu násilí jako součást péče o zaměstnance

Zveme Vás na workshop: Podpora boje proti domácímu násilí jako součást péče o zaměstnance

Podle statistik má téměř každý z nás ve svém okolí někoho, kdo se potýká s domácím násilím. Kolegové v práci mohou přitom obětem pomoci víc, než si myslíte. Jak ve firmě s podporou začít? Načerpejte informace a praktické rady na společném workshopu.

PROGRAM:

Stručný úvod do problematiky domácího násilí

Velvyslanec Nick Archer: Britská inovace pomáhající v Česku JUDr. Lucie Hrdá: Jak se v Česku trestá domácí násilí?

Best practice společností IKEA a Vodafone

Novinky v mobilní aplikaci Bright Sky

Kdy: 24. listopadu 2021 Kde: Kampus Hybernská 8:30 – 11:00

Hybernská 4, Praha 1 a online

Odkaz pro registraci

Počet hostů je omezen, prosím rezervujte si své místo.

Bližší informace: nadace@vodafone.cz


24. listopadu 2021

On-line diskuze "Jak změnit maturitní zkoušku?"

Zveme vás na on-line diskuzi „Jak změnit maturitní zkoušku?“, kterou pořádá Univerzita Karlova v rámci think-tanku Vzdělávání21. Debatovat budeme ve středu 24. listopadu 2021 od 16.00 na YouTube Univerzity Karlovy. Součástí diskuze budou návrhy na úpravu maturit, včetně zavedení různých stupňů obtížnosti či náměty na změny obsahové části. Představen bude také materiál think-tanku Vzdělávání21 s návrhy jejích členů.


25. listopadu 2021

Seminář Ženy ve vědě

Srdečně Vás zveme na celodenní seminář věnovaný ženám ve vědě a souvisejícím tématům: studiu, kariéře, rovnému přístupu či rodinnému životu. Seminář se uskuteční 25. listopadu 2021 ve Vlasteneckém sále i online na YouTube.


25. listopadu 2021

Panelová diskuse s názvem Experti vs. “experti” aneb Vědci ve světě médií

Do společenského dění stále více pronikají otázky spojené s vědeckými tématy. Ve světě médií ovšem platí zcela jiné zákonitosti než ve vědě. Střet obou světů často končí neporozuměním a šířením zkreslených či nepravdivých informací.

Srdečně Vás zveme na panelovou diskusi nazvanou Experti vs. “experti” aneb Vědci ve světě médií, která se uskuteční ve čtvrtek 25. 11. od 17:00 do cca 19:00 v čítárně Kampusu Hybernská (Kavárna Hlína) nebo online.

Pro osobní i online účast se, prosím, REGISTRUJTE zde.


25. listopadu 2021

Webinář „Domácí násilí. Mýty vs. realita“

Za násilí je zodpovědný ten, kdo se ho dopouští. Podle čtvrtiny Čechů je to ale jinak – oběť si za to může sama. Proč stereotypy brání obětem domácího násilí situaci řešit? Sledujte webinář „Domácí násilí. Mýty vs. realita“ v rámci projektu Univerzity Karlovy Česko! A jak dál? Diskutovat s vámi budou Mgr. Dana Moree, Dr. z Fakulty humanitních studií UK, Roman Bojko z IKEA a Branislava Marvánová Vargová z centra ROSA.


4. prosince 2021

Den otevřených dveří - Lékařská fakulta UK v Hradci Králové

Vážení zájemci a zájemkyně o studium na naší fakultě, velice nás mrzí, že musíme opět upustit od prezenční formy dne otevřených dveří, ale vzhledem k aktuální pandemické situaci je naší prioritou především vaše zdraví a bezpečnost. Proto přecházíme na plně online formu v podobě živého vysílání.

Pevně věříme, že se nám podaří s vámi setkat osobně, jakmile se situace zlepší. Nyní vás však srdečně zveme na online setkání s našimi proděkany, vyučujícími, studenty a studentkami a hosty, kteří se s vámi rádi podělí o informace týkající se přijímacího řízení, našich studijních programů a studia lékařství a ošetřovatelství v Hradci Králové.

Více informací zde.


8. prosince 2021

Den Univerzity Karlovy v Bruselu

Zveme vás na setkání s vedením Univerzity Karlovy, které se uskuteční na zastupitelském úřadu v Bruselu.


8. prosince 2021

Den otevřených dveří na Farmaceutické fakultě UK ONLINE

Den otevřených dveří pro středoškoláky. Získáš informace o studijních programech Farmacie a Laboratorní diagnostika ve zdravotnictví. Poslechni si zkušenosti studentů, projdi fakultu a získej odpovědi na časté dotazy k přijímacímu řízení. Po skončení programu navazuje Jednodenní juniorská Univerzita Karlova, kde si můžeš zkusit stát se na krátký čas studentem naší fakulty, poslechnout si zajímavé přednášky.


15. prosince 2021

Soutěž Map the System. Jste připraveni změnit svět?

Jste připraveni změnit svět? Prestižní oxfordská soutěž Map the System je od letošního roku přístupná i studentům z Česka. Jako první univerzita u nás se do ní zapojila právě Univerzita Karlova, a to díky našemu Centru pro přenos poznatků a technologií.

Zjistěte o soutěži víc ► ZDE. Přihlaste se na informační setkání (15. 12. od 14. 30 hod.) ► ZDE.

Uzávěrka přihlášek do soutěže Map the System je 31. 1. 2022. Kompletní  HARMONOGRAM soutěže najdete zde.


26. prosince 2021

Svatoštěpánské setkání

Srdečně vás zveme 26. prosince od 14 hod. na tradiční vánoční Svatoštěpánské setkání, které se letos uskuteční v kostele sv. Apolináře. Spojte sváteční procházku s komentovanou prohlídkou kostela. Na setkání není nutná registrace, zváni jsou také vaši blízcí.

Více informací


14. ledna 2022 – 15. ledna 2022

Den otevřených dveří na Přírodovědecké fakultě UK

Den otevřených dveří na Přírodovědecké fakultě UK se uskuteční 14. - 15. 1. 2022 hybridně, tedy kombinací informací v on-line prostředí a návštěv na fakultě. 

Dozvíte se vše o studiu biologie, chemie, geografie, geologie i životního prostředí.

Návštěvy na fakultě budou vzhledem k epidemické situaci organizovány v menších skupinách, které nahlédnou do učeben, laboratoří a seznámí vás s prostředím fakulty. Skupiny budou organizovány pro každou sekci (biologie, chemie, geografie, geologie a životní prostředí) zvlášť. Po vyplnění rezervačního formuláře Vám přijde potvrzení s programem na Vámi zadaný email.

Více informací naleznete zde.


24. ledna 2022

Přednáška Hyb4City - Temná strana vědy

Věda nám dala penicilin, který zachránil stamiliony lidí po celém světě, a život bez něj bychom si jen těžko dokázali představit. Věda nám však dala i chemické zbraně hromadného ničení, mající na svědomí desítky milionů životů. Život bez nich bychom si naopak velmi přáli. Které chemické zbraně jsou ty nejnebezpečnější? Je jejich hrozba stále relevantní? A jak do toho spadají „novichoky“, co o nich doopravdy víme? Odpovědi na tyto otázky a mnohem více se dozvíte v přednášce Lukáše Góreckého, zabývajícího se výzkumem a vývojem nových léčiv proti těmto chemickým zbraním. Chemikáliím tak toxickým, že i jediná kapka na kůži, jediný nádech může rozhodnout. „Spousta vědců si přeje, aby jejich objevy byly užívány na denní bázi, já však doufám, že můj výzkum nebude nikdy potřeba.“

Akce proběhne v souladu s aktuálními proticovidovými opatřeními, včetně kontroly OTN. Tzn. bez prokázáni bezinfekčnosti proti covid-19, nebude návštěvník vpuštěn do prostorů Kampusu Hybernská.

Registrace je vzhledem k omezené kapacitě povinná zde.


26. ledna 2022

Den otevřených dveří FHS UK

Všechny zájemce o naše bakalářské i navazující magisterské studium zveme na Den otevřených dveří, který se uskuteční 26. ledna v nové budově Fakulty humanitních studií.

V rámci celodenního harmonogramu připravujeme představení našich českých studijních programů, tematické přednášky vyučujících, workshopy atd. Na místě budou také přítomni studenti bakalářských i magisterských programů, kterých se budete moci na cokoli zeptat.

Harmonogram dne otevřených dveří zde budeme postupně doplňovat.

Místo konání:

Univerzita Karlova

Fakulta humanitních studií

Pátkova 2137/5

182 00 Praha 8 – Libeň

Datum a čas konání:

26. leden 2022

9:00 – 17:00


26. ledna 2022

Nakopněte Prahu s Inovační laboratoří - Informační setkání před startem [Zoom+Miro]

Nakopni Prahu má za sebou už dva úspěšné ročníky plné inovací a studenti Inovační laboratoře byli pokaždé u toho!

Pojďte i vy měnit Prahu k lepšímu a zapojte se do letošní soutěže!

Chcete se DOZVĚDĚT víc?

Přihlaste se na interaktivní online setkání v lednu. Setkáte se se zástupci soutěže i kurzů na UK a ČVUT.

TERMÍN setkání:

26. 1. 2022 13.00-15.00

PŘIHLAŠOVACÍ formulář zde: https://forms.office.com/r/RY0uJmfRJu

Odkaz na Zoom a Miro dostanete v návaznosti na registraci v kalendářové pozvánce na uvedený e-mail.

Více informací naleznete zde.


27. ledna 2022

Bohoslužba v arkýři Velké auly Karolina

Srdečně Vás zveme na bohoslužbu, během níž si připomeneme 675. výročí vydání buly papeže Klementa VI., díky které získal Karel IV. souhlas se založením naší univerzity. Mše svatá na připomenutí této události, kterou bude celebrovat J. M. PharmDr. Mgr. Josef Šedivý, O.Cr. – velmistr Rytířského řádu křižovníků s červenou hvězdou, se uskuteční v historickém arkýři Velké auly Karolina ve čtvrtek 27. 1. od 12:15 hodin.


29. ledna 2022

Na Karlovku Tour – Online

Stále nemáte jasno, kam po maturitě? V sobotu 29. ledna 2022 se můžete těšit na videa nabitá informacemi a postřehy současných studentů. Každý si zde najde to své! Pro dotazy bude otevřený chat.

Jak to bude probíhat?

Dvě vysílací okna, dva tematické bloky. V jednom se představí fakulty lékařského a přírodovědného zaměření, ve druhém fakulty humanitního a společenskovědního směru. Přesný harmonogram zveřejníme 29. ledna před začátkem akce.

Pokud vás cokoliv při sledování napadne, bude od 9:00 do 16:00 otevřený chat. Chatovat můžete se zástupci všech fakult, na podrobnosti k ubytování a stravování se zeptejte na chatu Kolejí a menz. Centrum Carolina, které podporuje studenty se speciálními potřebami, nabídne možnost komunikovat v českém znakovém jazyce. Jednotlivá okna pro chat budou k dispozici v den akce.

Vše podstatné naleznete na webu nakarlovku.cz.


31. ledna 2022

Nakopněte Prahu s Inovační laboratoří - uzavření registrací

NAKOPNI PRAHU je už třetí ročník soutěže pro kohokoli, kdo se svým týmem dokáže za čtyři měsíce představit prototyp řešení jedné z výzev nebo její podkategorie. Budeš mít za úkol vymyslet a v detailu rozpracovat návrh, jak v několika konkrétních oblastech zlepšit život Pražanů. Nejlepší projekty budou realizovány. Můžete navíc využít podpory mentorů kurzu Rozjeď projekt v rámci Inovační laboratoře UK pod CPPT UK, díky kterému mají výrazně lepší šanci projekty dotáhnout do konkurenceschopné podoby. Získají ale také neocenitelné zkušenosti. Letos navíc pro naše studenty přibývá možnost interdisciplinární meziuniverzitní spolupráce s kolegy z Inovační laboratoře ČVUT.

Projekt je inspirován moderními inovačními postupy, které uplatňují světové metropole a soukromé společnosti. Jeho cílem je vytvořit inovativní řešení připravené k rychlé realizaci.

Dej dohromady tým o dvou až pěti členech, zvol si výzvu a přihlas se.

Více informací zde.


2. února 2022

Den otevřených dveří Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy - Online

Den otevřených dveří proběhne online formou živé události na Facebooku. Připojte se a ptejte se. Poslechněte si názory a zkušenosti našich studentů.

Program:

Během 60 minut se zábavnou formou dozvíte informace o:

- možnostech studia na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy

- studijních programech Farmacie a Laboratorní diagnostika ve zdravotnictví

- přijímacím řízení a možnostech přijetí bez přijímací zkoušky

- uplatnění absolventů v ČR i zahraničí

- možnostech vycestovat v rámci studia

- ubytování na kolejích a stravování v menze

- mimoškolních aktivitách a studentském životě

- zkušenostech studentů

Budeme odpovídat i na všechny vaše dotazy.

Více informací naleznete zde

Živý přenos na Facebooku


3. února 2022

Online konference: Fórum udržitelného rozvoje 2022

Udržitelnost – společnost – vládní strategie. Jak to spolu souvisí a proč se vůči vládním strategiím vyskytuje ve společnosti rezistence? To budou hlavní otázky letošního Fóra udržitelného rozvoje, které budete moct sledovat online z prostor Kampusu Hybernská a Univerzita Karlova je jeho spolupořadatelem.

Na co se můžete těšit?

- Na keynote speech francouzského kognitivního vědce, Dr Hugo Merciera, který zkoumá rozumu a to, proč něčemu věříme.

- Na další zajímavé řečníky! Pozvání na Fórum dosud přijali např. Anna Pospěch Durnová (Universität Wien), Michaela Pixová (Nex York University of Prague), Martin Buchtík (STEM), Markéta Pěchoučková (MPSV) či Bob Kartous (Pražský inovační institut).

- Na nový formát oxfordské debaty, v níž o vítězném ze dvou týmů diskutujících rozhodne i Váš hlas.

Registrace zde.

Více informací.


9. února 2022

Den otevřených dveří na Právnické fakultě

Program:

- 9:00–17:00 představení fakulty, studia a přijímacího řízení formou videonahrávek

- 10:00–17:00 skupinové prohlídky fakulty a debata našich studentů s přítomnými uchazeč (na základě registrace)

A co je hybridní forma? Protože nám protiepidemická opatření dovolují mít na fakultě v jednu chvíli pouze 100 uchazečů, nemůžeme fakultu představit hromadně v collegiu maximu, ale jednotlivé prezentace (zdravice pana děkana, co budete na fakultě studovat, studium v zahraničí, informace k předmětu Úvod do studia práva, klíčové aspekty přijímacího řízení) budou předem nahrány a vyvěšeny zde na webu, na uchazečském facebooku a odkazy budou i na instagramu.

Ale o prohlídku fakulty a diskusi s našimi studentkami a studenty nepřijdete – níže se můžete zaregistrovat na prezenční i on-line prohlídku fakulty, kterou vás provedou právě oni.

Registraci a další informace naleznete zde.


10. února 2022

Jak změnit maturitní zkoušky? TK think-tanku UK Vzdělávání21 za účasti ministra školství P. Gazdíka

Zástupci think-tanku Univerzity Karlovy Vzdělávání21 společně s ministrem školství Petrem Gazdíkem představí ve čtvrtek 10. února 2022 návrhy na úpravy maturitní zkoušky. Ty se zabývají nejen změnou jejího obsahu, ale rovněž formy.


Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám