• Aktuality

Aktuality

9. října 2023

Univerzita Heidelberg má novou rektorku

Se začátkem zimního semestru převzala biochemička Frauke Melchiorová funkci rektorky Univerzity Heidelberg. Slavnostní inaugurace, které se za Univerzitu Karlovu účastnila i prorektorka pro studijní záležitosti Markéta Martínková, proběhla 7. října.


Frauke Melchiorová ve funkci nahradila dosavadního rektora Bernharda Eitela, který byl v čele univerzity od roku 2007. Slavnostní ceremonie se účastnili také rektoři partnerských univerzit z Německa i ze zahraničí, stejně jako přední osobnosti z oblasti politiky a veřejného života.


„Univerzita Heidelberg je naším klíčovým partnerem (a to nejen v rámci aliance 4EU+). Bylo pro mě velkou ctí a také nesmírně milým zážitkem zúčastnit se slavnostní inaugurace nové paní rektorky a moci jí i osobně pogratulovat. Věřím, že naše vzájemná spolupráce se bude i nadále prohlubovat a upevňovat,“ říká prorektorka pro studijní záležitosti Univerzity Karlovy Markéta Martínková.


Frauke Melchiorová studovala chemii na Univerzitě v Marburgu a Univerzitě v Bristolu a v roce 1990 získala v Marburgu doktorát z biochemie. Jako postdoktorandka v oboru molekulární buněčné biologie pracovala nejprve v Institutu Maxe Plancka pro biofyzikální chemii v Göttingenu a od roku 1992 ve Scripps Research Institute v La Jolla (USA). První vlastní výzkumnou skupinu založila v roce 1998 v MPI of Biochemistry v Martinsriedu u Mnichova. O šest let později získala profesuru na univerzitě v Göttingenu. V roce 2008 byla Frauke Melchior jmenována na Fakultu biologických věd na Univerzitě Heidelberg, aby se zde věnovala výzkumu buněčné signalizace v Centru molekulární biologie. V dubnu 2021 nastoupila do představenstva Forschungszentrum Jülich, výzkumného centra Asociace Helmholtz. Po zvolení rektorkou se od letošního zimního semestru vrací na Univerzitu Heidelberg.


Více o tématu naleznete zde:

https://www.uni-heidelberg.de/en/newsroom/academic-ceremony-to-bid-rector-bernhard-eitel-farewell-and-hand-over-to-frauke-melchior


Aktuální rozhovor sFrauke Melchiorovou naleznete zde:

https://www.uni-heidelberg.de/en/newsroom/heidelberg-university-the-place-to-be


Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám