• Aktuality

Aktuality

17. června 2015

Nejvyšší správní soud dal Univerzitě Karlově za pravdu

Městský soud v Praze na jaře letošního roku rozhodl, že odvolacím orgánem při řízeních o poskytování informací na UK je Ministerstvo školství, nikoliv rektor univerzity. Tento soud současně označil příslušné rozhodnutí rektora o odvolání žadatele J. M. za nicotné. Důsledkem tohoto rozhodnutí mohlo být, že MŠMT je vůči univerzitě nadřízeným správním orgánem ve všech agendách. Hrozilo by tedy, že MŠMT může zasahovat i do přijímacího řízení, řízení v oblasti studia atd.


Univerzita Karlova proti tomuto rozhodnutí podala kasační stížnost. Nejvyšší správní soud přisvědčil argumentům univerzity, kasační stížnosti vyhověl, rozhodnutí Městského soudu v Praze označil za nezákonné a zrušil ho. 


V rozsudku Nejvyšší správní soud (NSS) mimo jiné uvedl, že odpověď na klíčovou otázku, tj. kdo má rozhodovat o odvolání, odvisí od toho, zda veřejná vysoká škola rozhoduje v oblasti své samosprávné působnosti, anebo rozhoduje v rámci přenesené státní správy. A NSS dále konstatoval, že:


Veřejné vysoké školy jsou ze zákona nadány značnou mírou samosprávy. Oblasti samosprávy příkladmo vyjmenovává § 6 odst. 1 zákona o vysokých školách. Odstavec 3 tohoto ustanovení zase stanoví, že státní orgány mohou zasahovat do činnosti veřejné vysoké školy jen na základě a v mezích zákona a způsobem zákonem stanoveným. Samosprávný subjekt ve věcech samosprávy není vůči státním orgánům v podřízené pozici. Naopak, je nadán jistou mírou autonomie, a to právě za účelem spravování sebe sama, svých vlastních záležitostí, bez zásahu státních orgánů.“


a


„Ve věcech samosprávy je právě s ohledem na nutnost zachování samosprávy veřejné vysoké školy nezbytné, aby celé správní řízení provedla sama vysoká škola bez ingerence státní moci. Připuštění pravomoci státních orgánů rozhodovat o odvolání proti rozhodnutí veřejné vysoké školy ve věcech samosprávy by popíralo jak výše uvedenou systematiku zákona o vysokých školách, tak i samotný samosprávný charakter veřejných vysokých škol.“.




Celé znění rozsudku Nejvyššího správního soudu.


Samosprávný charakter veřejných vysokých škol se tedy podanou kasační stížností a rozhodnutím Nejvyššího správního soudu podařilo v této věci uhájit.



17.6.2015



Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám