• Aktuality

Aktuality

27. června 2023

UK oslavila konec akademického roku Zahradní slavností

V pondělí 26. června proběhla v prostorách Valdštejnské zahrady již devatenáctá Zahradní slavnost Univerzity Karlovy. Akce, při níž se potkávají zaměstnankyně a zaměstnanci, významné absolventky a absolventi a především přátelé Univerzity Karlovy u příležitosti konce akademického roku. Záštitu nad akcí tradičně převzal Senát České republiky.



Rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková ve svém úvodním projevu shrnula události uplynulého roku. „Klíčovým tématem, které prostupuje řadu našich aktivit, je financování vysokého školství. Často se mluví o nutnosti šetřit, ale na vzdělávání se šetřit nedá," apelovala. Předseda Senátu Parlamentu ČR Miloš Vystrčil mimo jiné zdůraznil třetí roli univerzity a vyzdvihl nepolevující zapojení Univerzity Karlovy do pomoci Ukrajině.



„Jaké vlastnosti určují dobrého, kvalitního učitele?“ řečnicky se tázala prorektorka pro studijní záležitosti Markéta Martínková, která hovořila o nových trendech a výzvách ve vzdělávání. Především se zaměřila na pět klíčových bodů: integrace nových technologií do výuky, vzdělávání založené na kompetencích, aktivní učení, rozmanitost, flexibilita a udržitelnost a celoživotní učení.


„Na definici dobrého učitele jsem se zeptala i umělé inteligence. Nepřekvapivě jsem obdržela dlouhý seznam vlastností a dovedností, jako například znalost a odbornost, komunikační dovednosti, trpělivost, adaptabilita, schopnost organizovat a plánovat různorodé aktivity, schopnost mentoringu, kreativita, flexibilita, psychická odolnost... Nicméně sama umělá inteligence poznamenala, že učitelství je komplexní a mnohostranná profese a jednotlivé přístupy se mohou lišit,“ uvedla.



Prorektorka Martínková zmínila i citát Jana Amose Komenského „Vzdělání není plnění nádob, ale rozsvícení ohně.“ a zdůraznila, že vzdělávání by nemělo být jen pasivním přijímáním informací, ale mělo by probudit zájem a vášeň studentů, rozvíjet jejich schopnosti a inspirovat je k dalšímu učení a objevování. „A to je to, co umělé inteligenci chybí a dobrý pedagog má na rozdávání – nadšení a vášeň! Proto naši Alma Mater přeji nadšené pedagogy, kteří se rádi podělí o své znalosti a navíc umí zažehnout jiskru nadšení pro poznávání okolního světa v mladší generaci. Dále nám všem přeji studenty, které baví studium a kteří v sobě budou chtít probudit entuziasmus pro kteroukoliv disciplínu a dovednost,” dodala na závěr svého projevu.





O hudební vystoupení se postaral fakultní pěvecký sbor 2. lékařské fakulty UK Chorion, který vznikl v roce 2019. Jeho činnost je spojena především s fakultními akcemi, sbor však pořádá i své vlastní koncerty a letos na jaře si například vyzpíval zlaté pásmo a titul absolutní vítěz soutěže Choralia.




Text: Pavla Hubálková

Foto: Hynek Glos

Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám