• Aktuality

Aktuality

8. června 2019

Na Pražskou muzejní noc zve Karolinum i mnohé fakulty Univerzity Karlovy

V sobotu 8. června večer se po Praze rozjedou speciální autobusové linky, aby v rámci 16. ročníku Pražské muzejní noci pomohly zájemcům návštěvu co nejvíce zajímavých objektů. Tradičně netradiční noční atmosféru prohlídek umocněnou bohatým doprovodným programem pro děti a dospělé nabízí i Univerzita Karlova.


V rámci Pražské muzejní noci se návštěvníkům opět po roce otevřou i historické prostory Karolina
V rámci Pražské muzejní noci se návštěvníkům opět po roce otevřou i historické prostory Karolina


Do letošní akce se v Praze zapojí 45 muzeí, galerií a kulturních institucí v celkem 70 objektech. Za Univerzitu Karlovu nabízí zajímavý program vedle „nej“ objektu Karolina i tři fakulty. Pražská muzejní noc končí hodinu po půlnoci v neděli 9. června.


Právě v reprezentativních prostorách Karolina, kam studenti nahlédnou několikrát během svého studia, si návštěvníci budou moci prohlédnout třeba Velkou aulu a nanečisto si vyzkoušet akademický slib. Seznámí se s řadou vysokoškolských rituálů, spatří zblízka unikátní univerzitní žezla a taláry, průvodci jim poodhalí zajímavosti sídla jedné z nejstarších středoevropských univerzit, návštěvníci se též dozvědí mnohé o českých dějinách. Volně přístupné budou výstavy Karolinum v proměnách času a Archiv UK včera a dnes.



1. lékařská fakulta v rámci Pražské muzejní noci na Jedničce v noci otevře sbírky Anatomického a Stomatologického muzea a Akademický klub Fausťák. Ve velké posluchárně Muzea normální a srovnávací anatomie 1. LF program doplní přednáškové odpoledne. Ve Stomatologickém muzeu prof. Jana Jesenského se kromě nabídky prohlídky expozice Historie stomatologie organizátoři zaměřili na prevenci, samovyšetření intimních částí těla nebo odbourání strachu z odběru krve.



Přírodovědecká fakulta zve na prohlídku botanické zahrady Na Slupi včetně noční procházky skleníkem se stálou expozicí tropů a subtropů; v současné době zde probíhá populární Výstava kaktusů a sukulentů. Nabídku Chlupáčova muzea historie Země doplní vedle stálé expozice pozorování Muzeum pod mikroskopem ve 3D. Stálá expozice a pásmo přednášek čekají na zájemce i v Mapové sbírce a Mineralogickém muzeu na Albertově nebo v Hrdličkově muzeu člověka ve Viničné ulici či v Knihovně chemie. Tam si letos veřejnost poprvé mnohem intenzivněji „posvítí“ na periodickou tabulku, jejíž interaktivní podoba je chloubou fakulty od letošního 15. března.



Matematicko-fyzikální fakulta otevře veřejnosti rotundu sv. Václava. Projekt její záchrany získal v květnu 2018 odborné ocenění Europa Nostra a zároveň se umístil na třetím místě v on-line hlasování evropské veřejnosti. V loňském roce získal i ocenění Národního památkového ústavu a české veřejnosti. Od rektora Univerzity Karlovy obdrželi řešitelé projektu Cenu Miloslava Petruska za prezentaci. Prohlídka historických prostor, které byly objeveny teprve v roce 2004 a poprvé zprovozněny o deset let později, se tradičně setkává s enormním zájmem. S úspěchem se setkávají i doprovodné akce plné pokusů a triků, které program na Malostranském náměstí doprovodí.


Vstup do všech objektů a doprava speciálními muzejními linkami Dopravního podniku hlavního města Prahy je ZDARMA!


Marcela Uhlíková, iForum

Datum: 3. 6. 2019


Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám