• Aktuality

Aktuality

13. září 2019

Světový den sepse, 13. září 2019

Dnešní den je Světovým dnem sepse. Cílem této každoroční události je zvýšení povědomí o sepsi (tzv. otravě krve) a možná záchrana životů.

Ve Smartdiagnos, inovativním projektu financovaném z EU-Horizon 2020, se také podílíme na boji se sepsí. Během posledních tří a půl let pracovalo v tomto projektu deset partnerských organizací z akademické a obchodní sféry na vývoji dvou diagnostických přístrojů, které by byly schopné zachytit původce sepse v raném stádiu, a tak zachránit život. Univerzita Karlova je jedním z partnerů projektu.


Od podzimu tohoto roku až do ledna 2020, kdy projekt končí, budeme na třech klinických pracovištích v Evropě testovat tyto nové přístroje s použitím pacientských vzorků. Nové metody detekují mikroorganismy a markery rezistence přímo z plné krve. Rychlý výsledek diagnostického testu sníží čas k diagnóze sepse, každá minuta se počítá!


Chcete-li si přečíst více o projektu Smartdiagnos či o Světovém dni sepse, navštivte následující odkazy: www.smartdiagnos.eu, www.world-sepsis-day.org


KONTAKT:

MUDr. Václava Adámková

primářka

Ústav lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky 1LF UK a VFN


Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám