• Aktuality

Aktuality

30. října 2019

30 let svobody! A jak dál? Veřejná debata v Olomouci již 5. listopadu

Univerzita Karlova ve spolupráci s Univerzitou Palackého v Olomouci uspořádá v úterý 5. listopadu veřejnou debatu s názvem 30 let svobody! A jak dál? Debata se uskuteční od 17.30 v Pevnosti poznání v Olomouci.


Mezi hlavními řečníky vystoupí rektoři obou univerzit prof. Tomáš Zima a prof. Jaroslav Miller, politolog Tomáš Lebeda, novináři Jindřich Šídlo a Nora Fridrichová, bývalý předseda vlády Vladimír Špidla, bývalý eurokomisař Pavel Telička, diplomatka Jana Hybášková, prof. Lubomír Kopeček a také zástupci studentů. Veřejná debata je pokračováním projektu Univerzity Karlovy Česko! A jak dál?


„Třicáté výročí 17. listopadu 1989 je vhodnou příležitostí ohlédnout se a zhodnotit, jak si jako společnost a země v éře svobody vedeme, jak jsme úspěšní, co se povedlo a co ne. Chceme se podívat na události z různých úhlů pohledu, proto jsme připravili veřejnou diskusi a pozvali do ní významné osobnosti veřejného života, aktéry revolučního dění, novináře, akademiky, politiky i politology. Naším cílem není jen řešit minulost, ale diskutovat také o tom, kam směřujeme, o výzvách a příležitostech, které jsou před námi. Mám proto radost, že se nám podařilo do přípravy akce zapojit studenty a studentky. Jsem přesvědčen, že Sametová revoluce nám otevřela dveře k demokracii a svobodě. Naše občanská společnost je velmi mladá a čelí celé řadě překážek. O cestě, jak je překonávat, je nutné intenzivně mluvit. Věřím, že k tomu přispěje i tato debata,“ uvedl rektor Univerzity Karlovy prof. Tomáš Zima.


Diskutovat se bude o čtyřech časových obdobích a hlavních událostech, které je provázely:

► 1989 – 1999: Sametová naděje

► 2000 – 2009: Zpátky do Evropy

► 2010 – 2019: Politické turbulence

► 2020 – ?: Jak dál?


Do přípravy akce se zapojili studenti obou univerzit. Ke všem čtyřem časovým obdobím natáčí krátká videa, která představí, jak uplynulých třicet let svobody vnímají mladí lidé. Studenti budou rovněž diskusi spolumoderovat a pokládat první dotazy.


Hodnocení třiceti let svobody bude už sedmou veřejnou diskuzí v rámci projektu Univerzity Karlovy Česko! A jak dál? První se odehrála 19. února 2019 v Ústí nad Labem na téma dluhů a exekucí, druhá 20. března 2019 v Plzni, kde se diskutovalo o bezpečnosti, třetí se uskutečnila 11. dubna 2019 v Českých Budějovicích na téma zemědělství a kvalita potravin. Čtvrtá diskuze proběhla 9. května v Brně a věnovala se 15 letům členství ČR v EU, pátá 4. června v Jihlavě o suchu. Zatím poslední se uskutečnila 1. října v Praze a týkala se vzdělávání v ČR.


Podrobné informace o diskuzích, fotogalerie, videa i závěry debat lze najít na nově spuštěném webu projektu www.ceskoajakdal.cz.

Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám