• Aktuality

Aktuality

12. prosince 2019

Univerzita Karlova hostí mezinárodní konferenci o vzdělávání HERE

V budově Pedagogické fakulty UK probíhá dnes a zítra mezinárodní konference HERE (Higher Education Reform Expert), jejímž cílem je postihnout všechny současné trendy ve školství a vzájemně se inspirovat v oblastech, jimž se konkrétní zástupci jednotlivých zemí věnují. Hlavními tématy budou kvalita vysokého školství, sociální začleňování, zavádění nových poznatků do praxe a digitalizace.



Konferenci organizuje tým SPHERE, tvořený zástupci Univerzity v Barceloně a Evropské univerzitní asociace. Zabývá se podporou a propagací odborníků na reformu vysokoškolského vzdělávání a je řízen Evropskou komisí.


„Jsme poctěni, že Pedagogická fakulta UK se stala letos hostitelem této významné světové akce zabývající se právě vzděláváním. Závěry konference nás zajímají a rozhodně s nimi budeme dále pracovat a využijeme těchto poznatků pro rozvoj kvality našeho vzdělávacího systému,“ řekla prorektorka pro koncepci a kvalitu vzdělávací činnosti UK Radka Wildová.


Rozvíjení nových dovedností, využívání inovací v oblasti školství a podpora celoživotního vzdělávání jsou podle Kamily Partyky z Generálního ředitelství Evropské komise pro vzdělávání a kulturu hlavními tématy, jimiž by se dnes měli odborníci zabývat. „Enormně důležitá je vzájemná zpětná vazba. Sdělíme vám naše praktické zkušenosti a jsme zvědavi na ty vaše. Jedině tak se můžeme stále zlepšovat a zavádět nové poznatky do praxe. Školství by mělo určovat celospolečenský světový vývoj, nejen být v jeho závěsu. Nezbytný předpokladem úspěchu je proto také tolerance, otevřenost a přizpůsobivost,“ řekla Kamila Patryka.


Dnes odpoledne bude na PedF UK probíhat paralelně několik diskuzních skupin, jejichž společným jmenovatelem je téma začleňování menšin a sociálně znevýhodněných skupin studentů do vyučování, s důrazem na specifické odlišnosti školských systémů v jednotlivých zemích.


Zítřejší program bude věnován potřebám trhu práce a dovednostem, jež s nimi souvisejí.

Konkrétně půjde o problematiku zaměstnanosti studentů, celoživotního vzdělávání a vlivu moderních technologií na oblast školství.



Autor: Jitka Jiřičková

Foto: René Volfík

Datum: 12. 12. 2019



Sdílet na:  
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám