Zápis ze zasedání Legislativní komise AS UK ze dne 14. května 2019

Přítomni: JUDr. Ing. Josef Staša, CSc. (PF), Martin Béreš (ETF), doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. (PF), doc. Dr. Phil. Mgr. Pavel Himl (FHS), doc. RNDr. Fatima Cvrčková, Dr.rer.nat. (PřF), Mgr. David Pavlorek (FF), Mgr. Eliška Klimentová (PF), Mgr. et Mgr. David Hurný (PřF), JUDr. Michal Říha (PF), JUDr. Jan Wagner (RUK), Mgr. Samuel Zajíček (HTF)


Hosté: PhDr. Jiří Kukačka Ph.D. (FSV), JUDr. Michael Kučera, Mgr. Tereza Svobodová (RUK)


Program:


1. Vnitřní předpisy UK

Dílčí změna Přílohy č. 2 Statutu UK (čj. 126/2019)

2. Vnitřní předpisy fakult

a) Jednací řád FSV UK (čj. 122/2019)

b) Změna Jednacího řádu vědecké rady PedF UK (čj. 125/2019)

3. Konzultace ke tvorbě vnitřních předpisů fakult

4. Různé

a) K výkladu pojmu „Akademický pracovník“

b) K přípustnosti zápisu do studia v zastoupení

c) Podnět prof. Novotného, děkana KTF UK, k plánované novele Studijního a zkušebního řádu UK


1. Vnitřní předpisy UK

Dílčí změna Přílohy č. 2 Statutu UK (čj. 126/2019)


Stanovisko k tomuto návrhu je uvedeno v příloze.


2. Vnitřní předpisy fakult

a) Jednací řád FSV UK (čj. 122/2019)


Legislativní komise se seznámila se stanoviskem rektora k tomuto návrhu.


Legislativní komise vyjádřila souhlasné stanovisko k návrhu Jednacího řádu FSV UK (čj. 122/2019) s výhradou legislativně technických oprav.

Přijato konsenzuálně. Přítomno 12 členů.


Soubor se zapracovanými legislativně technickými opravami bude zaslán na fakultu.


Přítomný zástupce fakulty, PhDr. Jiří Kukačka Ph.D, byl informován o dalším postupu.


b) Změna Jednacího řádu vědecké rady PedF UK (čj. 125/2019)


Legislativní komise se seznámila se stanoviskem rektora k tomuto návrhu.


Legislativní komise vyjádřila souhlasné stanovisko k návrhu změny Jednacího řádu vědecké rady PedF UK (čj. 125/2019) s výhradou legislativně technických oprav.

Přijato konsenzuálně. Přítomno 12 členů.


Soubor se zapracovanými legislativně technickými opravami bude zaslán na fakultu.


3. Konzultace k přípravě návrhů vnitřních předpisů fakult

a) konzultace ke změně Pravidel pro organizaci studia na FF UK


Legislativní komise poskytla konzultaci k návrhu novely Pravidel pro organizaci studia na FF UK. Připomínky byly sděleny přítomnému zástupci fakulty, kol. Pavlorkovi.


b) konzultace ke změně Pravidel pro organizaci studia na PedF UK


Legislativní komise poskytla konzultaci k návrhu novely Pravidel pro organizaci studia na PedF UK. Připomínky byly sděleny, kol. Říhovi.


Návrhy by měly fakulty předložit před příštím zasedáním AS UK.


4. Různé

a) K výkladu pojmu „Akademický pracovník“


1. Podle původního znění § 70 odst. 1 zákona o vysokých školách byli akademickými pracovníky „zaměstnanci vysoké školy, kteří vykonávají jak pedagogickou, tak vědeckou, výzkumnou, vývojovou, uměleckou nebo další tvůrčí činnost“. V polovině r. 2009 bylo toto ustanovení doplněno o činnost „inovační“. Vzhledem k „doplňkové“ funkci dohod o pracovní činnosti a dohod o provedení práce (= dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr; § 232 odst. 1 zákoníku práce z r. 1965 ve znění účinném ke dni účinnosti zákona o vysokých školách) vycházela praxe z toho, že akademickými pracovníky mohou být pouze osoby, které uvedené činnosti vykonávají v pracovním poměru k vysoké škole.


2. S účinností od 1.9.2016 cit. ustanovení zákona o vysokých školách vymezuje akademické pracovníky jako zaměstnance vysoké školy vykonávající „v pracovním poměru podle sjednaného druhu práce jak pedagogickou, tak tvůrčí činnost“. Na rozsahu pracovní doby sjednané v rámci pracovního poměru přitom nezáleží. Dosavadní praxe tak doznala přímé opory v textu zákona. Zároveň došlo ke stanovení/zpřísnění formálního požadavku na obsah pracovní smlouvy. Novela zákona o vysokých školách ovšem nepřinesla žádné v tomto ohledu relevantní přechodné ustanovení.


3. Lze dospět k závěru:

a) Pracovní smlouvy uzavřené po 31.8.2016 by měly obsahovat [§ 34 odst. 1 písm. a) zákoníku práce] ustanovení o tom, že obsahem pracovního poměru (= druh práce) je jak výkon pedagogické činnosti, tak výkon tvůrčí (=vědecké a výzkumné, vývojové a inovační, umělecké nebo další tvůrčí) činnosti.

b) U pracovních smluv uzavřených do 31.8.2016 je v „nejasných“ případech zapotřebí vycházet z fakticky vykonávané činnosti. Při posuzování otázky, zda jde o akademického pracovníka, či nikoli, však nelze zohlednit činnost vykonávanou na základě dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr. Zohlednit by bylo možné pouze činnost v rámci pracovního poměru vykonávanou na jiné než na „mateřské“ součásti vysoké školy (protože pracovní poměr je uzavřen s vysokou školu, nikoli s některou ze součástí) za předpokladu, že tato činnost nebude současně představovat náplň dohody o pracovní činnosti nebo dohody o provedení práce („vyslání“ zaměstnance na jinou součást, refundace nákladů).

4. Nejasné případy (včetně „nedostatků“ vzniklých po 31.8.2016) lze řešit reformulací druhu práce sjednaného v pracovní smlouvě (= změna obsahu pracovní smlouvy).

5. Jestliže má zaměstnanec s vysokou školu uzavřeno více pracovních poměrů na různých součástech, je členem akademické obce pouze té součásti (těch součástí), na níž (na nichž) má podle sjednaného druhu práce vykonávat „obojí“ činnost (s případným výše uvedeným zohledněním činnosti na jiné součásti).

6. Dlužno dodat, že formulace rozhraní akademický/neakademický pracovník (zaměstnanec) je významná i z hlediska pracovního práva – obsazení pracovního místa akademického pracovníka výběrovým řízením (§ 77 zákona o vysokých školách), délka dovolené (§ 213 odst. 3 zákoníku práce), rozvržení pracovní doby (§ 70a zákona o vysokých školách ve znění účinném od 1.7.2019).


Výklad odsouhlasen konsenzuálně.


b) K přípustnosti zápisu do studia v zastoupení


Legislativní komise AS UK se zabývala podnětem od proděkanky doc. Chromé (PF UK) ohledně zápisů do studia v zastoupení. Legislativní komise konstatuje, že zápisy v zastoupení nelze vyloučit. Legislativní komise doporučuje věnovat pozornost procesu zpřesnění výdejního procesu karet ISIC.


c) Podnět prof. Novotného, děkana KTF UK k plánované novele Studijního a zkušebního řádu UK


Legislativní komise konstatovala, že jde o podnět týkající se návrhu změny Studijního a zkušebního řádu UK. Bude se tímto podnětem zabývat při projednávání stanoviska k tomuto návrhu před příštím zasedáním senátu. Na základě informací ze Studijní komise AS UK vzešlo, že názory na tuto změnu i možná podoba jejího obsahu se různí.


Zápis ke stažení zde. Příloha č. 1 ke stažení zde.


Poslední změna: 26. srpen 2019 16:26 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Kancelář akademického senátu
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám