Jan Milič Lochman - medaile UK

Jan Milič Lochman - medaile UK


Český exilový evangelický teolog Jan Milič Lochman převzal dne 16. dubna 2002 ve Vlasteneckém sále historickou pamětní medaili Univerzity Karlovy. Počátkem dubna se mezinárodně uznávaný vědec dožil osmdesáti.


Lochman žije v Basileji, kde studoval, později léta vyučoval a kde byl v první polovině 80. let rektorem univerzity. UK mu již v březnu 1992 udělila čestný doktorát "za podporu svobodné teologické vědy a šíření české reformační teologie ve světě" a v roce 1998 obdržel v ČR Masarykův řád.


V emigraci po roce 1968 byl Lochman stálicí akademického světa i ekumenického hnutí. Působil v řídících orgánech Světové rady církví a Světového reformovaného svazu; jako profesor systematické teologie, dogmatiky, etiky a filozofie byl zván k hostování na protestantských i katolických univerzitách a seminářích čtyř světadílů.


"Všude uplatňoval své komunikativní charisma, prostředkoval zkušenosti ze života na Východě a Západě a moderoval rozhovory zástupců tehdejšího prvního, druhého i třetího světa. Svět uváděl do dávné minulosti české reformace," napsal k Lochmanovu životnímu jubileu Evangelický týdeník.


Profesor Lochman působil v 50. a 60. letech v Praze na tehdejší Komenského bohoslovecké fakultě, nynější Evangelické teologické fakultě UK. Je autorem řady knih, mezi nimiž jsou Duchovní odkaz obrození, Desatero, Krédo, Otče náš, Komenský, O smyslu křesťanských svátků a Potkat se s Marxem. Jeho česky psané paměti Oč mi v životě šlo právě vycházejí německy.


Osobnost pana profesora Lochmana představil shromážděným hostům děkan ETF - pan Pavel Filipi, který jej přirovnal k Janu Ámosi Komenskému. Historickou medaili předal Lochmanovi rektor UK Ivan Wilhelm, který rovněž vyzdvihl nesporný přínos této významné osobnosti pro českou kulturu a vědu.


Prof. Lochman poté vystoupil s přednáškou "Teologie a univerzita: Příspěvek k akademické spiritualitě".




Poslední změna: 21. leden 2018 23:33 
Sdílet na: Facebook Sdílet na: Twitter
Sdílet na:  
Za obsah stránky zodpovídá: Odbor vnějších vztahů
Máte dotaz ?
Kontakty

Univerzita Karlova

Ovocný trh 560/5

Praha 1, 116 36

Česká republika


Identifikátor datové schránky: piyj9b4

IČO: 00216208 

DIČ: CZ00216208




Jak k nám